SOCIAL 1 iulie 2022

Gospodărie Comunală SA: În majoritatea cazurilor unde există datorii uriașe s-a ajuns la un acord

de Covasna Media | 1054 vizualizări

Este nedrept față de ceilalți rezidenți ca unii dintre locuitori să nu-și plătească facturile la apă și canalizare. Situația este mai dificilă pentru acele asociații de proprietari care au datorii de 6 cifre către Gospodărie Comunală SA.

„Toată lumea se confruntă cu creșterea prețurilor la energie în acest moment. Întrucât rețelele de apă și canalizare sunt acționate de pompe alimentate cu energie electrică, și costurile noastre sunt ridicate. Este important ca facturile să fie plătite: reprezintă o garanție că putem continua furnizarea serviciilor, pentru că nimeni nu vrea să rămână fără apă. Pentru că unele asociații de proprietari din Sfântu Gheorghe au acumulat datorii mari pe care nu le pot achita peste noapte, am încercat să găsim o soluție care să le convină și consumatorilor, respectiv vom împărți rambursarea datoriilor în mai multe tranșe”, a explicat Kozsokár Attila, directorul Gospodărie Comunală SA.

Acesta a mai precizat că majoritatea reprezentanților asociațiilor de proprietari au înțeles gravitatea situației și au semnat un acord pentru plata în detaliu a restanțelor. În acest caz, suma nu va mai crește și nu se va percepe nicio dobândă pentru acele datorii. În cazul restanțelor mai mici ratele sunt împărțite în 12 luni, în timp ce în cazul sumelor mai mari această perioadă poate ajunge până la 36 de luni.

„Subliniez că scopul nu este suspendarea serviciilor în câte un bloc de locuințe, dimpotrivă. Majoritatea oamenilor, inclusiv cei care trăiesc din puțin, vor să plătească - iar unii abuzează de această bunăvoință. În momentul de față, la Sfântu Gheorghe sunt două asociații de proprietari unde săptămâna aceasta am ajuns la o înțelegere: Asociația Căminului, care are o datorie de 440.000 de lei și o plătește în 36 de rate, și Asociația Váradi, care are o datorie de 360.000 de lei și cu al cărei reprezentant se pare că am ajuns, de asemenea, la o înțelegere. Din păcate, există și alte asociații cu restanțe semnificative, cu care, dacă nu putem ajunge la un acord, s-ar putea să nu avem altă opțiune decât să sistăm furnizarea apei. În acest sens, fac apel la președinții asociațiilor de proprietari să nu mărească și mai mult cuantumul datoriilor, pentru că dacă vor face acest lucru, locuitorii vor fi cei mai afectați. Suntem deschiși, putem accepta repartizarea pe 3 ani, suntem gata să negociem în orice moment”, a mai spus Kozsokár Attila.

Directorul Gospodărie Comunală SA a făcut referire și la un caz în care un locuitor al unei case particulare, care se afla la domiciliu, nu le-a permis accesul angajaților societății pentru a opri furnizarea serviciului din cauza datoriilor mari pe care acesta le acumulase.

„Și în astfel de situații putem lua măsuri, dar debitorul își face singur rău: dacă trebuie să închidem conducta, trebuie să spargem și asfaltul, avem nevoie de utilaje grele, iar aceste costuri le va suporta el. Așa cum furnizorii de gaze, electricitate, telefonie, internet și alte servicii opresc furnizarea atunci când clientul refuză să plătească, nici noi nu putem face excepții. Când se adună datorii peste datorii, nu ne rămâne altă opțiune”, a conchis directorul.

Gospodărie Comunală SA – Biroul de presă

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Rad Rad, 1 iulie 2022
macar renuntati la penalizari, tot de la cei de buna credinta se aduna bani ca sa acopere hotiile
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.