Gala The Duke of Edinburgh's International Award organizată pentru a treia oară de către Asociația Turul Madar
Vineri, 20 ianuarie, Asociația Turul Madar a organizat cea de-a treia ediție a programului de dezvoltare personală „The Duke of Edinburgh's International Award”, în cadrul căruia tinerii din Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc și Covasna au primit certificate de recunoaștere. Ceremonia de premiere la scară largă a reunit aproape 200 de persoane, inclusiv susținători, coordonatori, profesori, părinți și bunici, la Castelul Mikes din Zăbala, pentru a sărbători munca depusă de 35 de tineri.
„Bătrânii ar trebui să petreacă mai mult timp cu tinerii, astfel încât tinerii să fie mai buni tineri și bătrânii să fie mai buni bătrâni.” Un citat al scriitoarei norvegiene Linn Skåber a dat startul galei The Duke of Edinburgh's International Award, în cadrul căreia un număr de 35 de tineri din Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc și Covasna au fost premiați pentru finalizarea cu succes a programului.
Premiul internațional al Ducelui de Edinburgh a fost lansat în 1956 în Marea Britanie de Philip, Duce de Edinburgh, soțul Reginei Elisabeta a II-a, împreună cu educatorul german Kurt Hahn și Lord John Hunt, conducătorul primei expediții de succes pe Everest.
Programul implică săptămânal tineri cu vârste cuprinse între 14 și 24 de ani în trei domenii: voluntariat, pregătire fizică și dezvoltare intelectuală.
Asociația Turul Madar este coordonatorul la nivel județean al programului din 2017, iar în cei 5 ani de existență a acestuia au participat 178 de tineri.
Furus Levente, președintele Asociației Turul Madar, a declarat: „Obiectivul programului DOFE (The Duke of Edinburgh's International Award) este perseverența, deoarece mulți oameni încep, dar puțini termină. Perseverența este, de asemenea, un fel de slogan pentru program, pentru că, dacă nu există perseverență, toate obiectivele sunt în zadar”. În același timp, a mulțumit sponsorilor, coordonatorilor și tuturor celor care au ținut să-i sprijine pe tineri, fără ajutorul cărora acest program nu ar fi fost posibil.
„Să încercăm să sărbătorim din toată inima. Astăzi sărbătorim tinerețea, perseverența, comunitatea, cooperarea”, a început Gheorghiță Raymond, coordonatorul programului din județul Covasna. În același timp, a adresat un mesaj blând, dar important, tinerilor absolvenți: „Tot ce vă cer este ca, dacă aveți ocazia, să transmiteți mai departe ceea ce ați învățat și experimentat, pentru că va face lumea mai bună. Trăiți dintr-o inimă curată, cu o inimă curată, fiți mereu curajoși, întotdeauna și în orice situație. Învățați, creșteți și, dacă ceva nu este în regulă, schimbați. Nu este timp pentru oameni răi, lucruri rele”.
Pentru a-i cita pe tinerii care au câștigat premiul, „viața este o cățărare, dar priveliștea este minunată”. Cu acest gând, ei și-au amintit provocările programului și ce a însemnat pentru ei să facă parte din el timp de câteva luni. În ultimele luni, aceștia și-au depășit propriile limite, au ieșit din zona de confort, au încercat activități la care nu s-ar fi gândit înainte sau au făcut drumeții în locuri în care altfel nu ar fi putut ajunge. Unele persoane au spus că, în zilele în care au făcut sarcinile necesare pentru a finaliza programul, au fost mai productive, mai atente la școală și au învățat cum să își gestioneze timpul. Toți câștigătorii de premii ar recomanda cu căldură programul DOFE colegilor lor, deoarece s-au simțit mai încrezători și mai puternici după ce l-au finalizat.
Părinții au subliniat, de asemenea, că programul i-a ajutat să se dezvolte mai mult, deoarece acum se află într-un moment al vieții lor în care își caută cu adevărat calea. Aceștia au găsit mai ușor de explorat, și-au făcut noi prieteni și și-au sporit motivația, ceea ce le-a facilitat îndeplinirea sarcinilor zilnice.
În discursul său, coordonatoarea, Simon Császár Mária, de la Târgu Secuiesc, a subliniat importanța programului, deoarece tinerii se pot implica în activități care le dezvoltă abilitățile, în cadrul temelor pe care le aleg, oferindu-le posibilitatea de a-și îmbunătăți perseverența și cunoștințele. Ei învață despre voluntariat, ceea ce îi ajută să înțeleagă importanța acestuia, deoarece nu este profitabil doar pentru cei care primesc ajutor, ci și pentru cei care îl desfășoară, devenind astfel membri valoroși ai unei comunități.
Gergely-Kovacs Katalin, coordonatoarea programului în orașul Covasna, a rememorat ultimele luni: „Prin intermediul dumneavoastră am experimentat că nu este suficient să vezi floarea reginei în vârful dealului, nu este suficient să pornești la drum, ci să faci și să mergi. Am învățat de la voi că devenim cu adevărat autentici atunci când nu cerem performanță, ci percepem realitatea și experimentăm fiecare pas neglijent ca pe un pas de dans real”.
Restul serii a inclus o proiecție de scurtmetraje din excursiile de aventură care au încheiat programul, urmată de o recepție și o degustare de vinuri, dintr-o selecție pusă la dispoziție de Huba-Ferenc Héjja, proprietarul Borbrigad din Sfântu Gheorghe.
Evenimentul a fost susținut de Zabola Estate și Fundația Pro Wegener Sanitate.
(Comunicat Asociația Turul Madar)