GAL Sepsi: e nevoie de o schimbare de mentalitate totală când vorbim de investiții pentru romi
Proiectul este finanțat cu aproape 7 milioane de euro din fonduri europene
Pentru a demonta din conștiința majorității stereotipul conform căruia proiectele europene care au la bază incluziunea socială a zonelor marginalizate sunt doar niște cifre fără un rezultat palpabil, Asociația GAL Sepsi a organizat pe parcursul a șase luni diverse activități prin care au interacționat cu oamenii din ZUM-urile respective. Reprezentanții Asociației spun că doar astfel le pot câștiga încrederea și se declară mulțumiți de rezultate, iar acțiunile nu se vor opri aici.
Asociația Grup de Acțiune Locală SEPSI a cărei președinte este viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Tóth-Birtan Csaba, derulează un proiect de incluziunea socială a persoanelor care trăiesc în trei zone urbane marginalizate (ZUM) ale municipiului Sfântu Gheorghe, respectiv cartierul Őrkő, cartierul Ciucului și zona Câmpu Frumos.
Reprezentanții Asociației spun că este nevoie de o serie de acțiuni pentru a crește gradul de încredere a locuitorilor din zonele defavorizate, pentru că majoritatea sunt tentați să creadă că proiectele europene nu au ca scop final ajutorarea lor.
„În ultimele luni, activitățile Sepsi GAL s-au bazat pe doi piloni. Un pilon se referea la animarea comunității, să ne cunoaștem cu oamenii din cele trei ZUM-uri, să le câștigăm încrederea în noi ca să nu zică «ei bine e un alt proiect european în care voi primiți salarii și noi nu primim nimic». Deci acesta era un scop foarte important pentru noi, să mergem în comunitate ca ei să vadă cine suntem, ce vrem să facem în comunitatea respectivă și să ne creadă că noi chiar dorim să facem asta”, a spus în cadrul unei conferințe de presă managerul de proiect Veres-Nagy Tímea.
„Trebuie să se înceapă de altundeva”
Ea a precizat că un aspect foarte important ține de faptul că într-o comunitate de romi, înainte de a face o investiție palpabilă, este nevoie de o perioadă lungă de comunicare pentru ca beneficiarii să fie conștienți de schimbările care urmează.
„Un lucru foarte important de înțeles este că în comunitatea de romi, înainte de a face o investiție, o construcție, o clădire, ai nevoie de trei, cinci sau câteodată de zece ani de pregătire a oamenilor că urmează să se întâmple. În țară nimeni nu a investit atât timp în pregătirea oamenilor pentru o schimbare majoră. Dacă te duci la ei și le dai zece case, nu le pasă, în scurt timp casa e dărâmată și nu poți decât să dai vina pe ei, dar e nevoie de o schimbare totală a mentalității când vorbim de investiții pentru romi. Trebuie să se înceapă de altundeva. A trebuit să citesc mult și să vorbesc cu diverși experți care lucrează acolo ca să înțeleg asta. Acum chiar încerc să transmit lumii acest mesaj că punctul zero este diferit în cazul lor”, a precizat Veres-Nagy Tímea.
Managerul de proiect a mai subliniat că în cazul romilor nu se mai simte același scepticism ca la început. Deși mai e mult de lucru, reprezentanții Asociației spun că cetățenii din Őrkő tind să aibă din ce în ce mai multă încredere în ei. Mai mult, le cer ajutorul pentru tot felul de probleme cu care se confruntă de zi de zi.
Acțiuni pentru a fi cât mai aproape de locuitorii din zonele defavorizate
Pentru a fi aproape de nevoile lor și pentru a afla cu ce greutăți se confruntă, în fiecare zonă defavorizată, respectiv în cartierul Őrkő, cartierul Ciucului și zona Câmpu Frumos se organizează lunar o întâlnire cu un facilitator, membru al echipei GAL Sepsi, care încearcă să le răspundă la cât mai multe întrebări. Pe măsura posibilităților, problemele cu care se adresează oamenii sunt rezolvate, iar adesea este nevoie de un singur apel pentru a face acest lucru, spun reprezentanții Asociației.
Printre activitățile derulate de Asociație în ultimele șase luni se numără o serie de dezbateri publice în cele trei zone urbane marginalizate din Sfântu Gheorghe care au avut ca scop informarea populației asupra investițiilor încadrate în Strategia de Dezvoltare Locală.
Acțiunea de reabilitare a spațiului public în zona Câmpu Frumos care a avut loc luna trecută s-a bucurat de mare interes din partea locuitorilor, spun reprezentanții GAL Sepsi. Grădinăritul comunitar a fost urmat de o masă copioasă cu gulaș, iar locuitorii au rămas atât de impresionați de eveniment, încât s-au gândit să organizeze zilele Câmpu Frumos pentru a petrece timp împreună. Potrivit acestora, prima ediție ar urma să se desfășoare anul acesta, în luna august.
Totodată, antrenamentele de fotbal și campionatul de fotbal cu participarea echipei „brazilienii de la Őrkő”, organizate de GAL Sepsi, au reușit să aducă multe zâmbete pe fața celor prezenți.
Campania de ecologizare a zonelor periferice ale orașului, „Cleanup”, a avut de asemenea ecouri pozitive, spun organizatorii. Zeci de romi și copii lor s-au alăturat inițiativei de a face curățenie în fosta carieră de piatră din zona Őrkő.
Dacă în două dintre zonele marginalizate, în cartierul Őrkő și în zona Câmpu Frumos oamenii au fost foarte deschiși, în ceea ce privește cartierul Ciucului, inițiatorii proiectului spun că încă sunt în căutarea modalității prin care să interacționeze cu populația de acolo.
Reprezentanții GAL Sepsi precizează că acțiunile nu se vor opri aici, ci vor continua cu o serie de evenimente la fel de interactive.
„Un lucru important este că în luna mai am lansat pagina web a asociației unde să găsesc toate informațiile. Aceasta va fi mai importantă în momentul în care va fi lansat apelul pentru proiecte pentru organizații și instituții, ceea ce reprezintă al doilea pilon al activității GAL Sepsi. Aceasta este de fapt sarcina noastră principală” a mai spus managerul proiectului.
Conform acesteia, apelul pentru proiectele care vor avea ca scop atingerea obiectivelor care sunt definite în Strategia de Dezvoltare Locală se va face în luna august.
Obiectivul general al Strategiei de Dezvoltare Locală este reducerea până în anul 2023 a numărului de persoane aflate în risc de sărăcie sau excluziune socială în cele trei zone urbane marginalizate, îmbunătățirea calității vieții, creșterea coeziunii sociale, îmbunătățirea mediului de viață, dar și creșterea economică.
Atingerea acestui țel major va fi realizată prin obiectivele specifice organizate pe următoarele sectoare: infrastructură, spații publice urbane, locuințe, ocupare, educație, acces la servicii, comunitate și imagine publică.
Strategia de Dezvoltare Locală care stă la baza proiectului a fost elaborată în noiembrie 2017, iar în luna decembrie a aceluiași an acesta a fost declarat câștigător. Ministerul a aprobat finanțarea Strategiei de Dezvoltare Locală cu un buget de aproape 7 milioane de euro.