GAL Sepsi a anunţat câştigătorii concursului de creaţie vizuală „pRObleMA?”, desemnaţi prin votul publicului
Grupul de Acţiune Locală (GAL) Sepsi din Sfântu Gheorghe a anunţat, joi, câştigătorii celei de-a doua etape a concursului de creaţie vizuală organizat în cadrul proiectului „pRObleMA?”, care are ca scop combaterea stereotipurilor şi prejudecăţilor faţă de romi.
Potrivit reprezentanţilor asociaţiei, în concurs au fost înscrise 115 lucrări realizate de 71 de concurenţi din 12 localităţi din ţară, iar juriul a acordat trei premii şi a selectat 30 de lucrări care au fost supuse votului publicului.
Cele trei lucrări premiate, „Cu toţii desenăm aceeaşi inimă”, „Promisiuni fără omisiuni”, respectiv „OM”, realizate de Fodor Zsuzsanna, Jakabhazi Eduard şi Robu Elena Ingrid, vor fi multiplicate şi afişate pe panouri uriaşe în Sfântu Gheorghe, în timp ce lucrările care au obţinut cele mai multe voturi din partea publicului vor fi multiplicate pe abţibilduri şi distribuite în tot oraşul.
„Azi, la ora 24:00, s-a terminat perioada în care publicul putea vota pentru preferatele sale dintre lucrările trimise la concursul de creaţie vizuală. În total, am primit 648 de voturi. Pe baza screenshot-urilor făcute la ora 12 noaptea, câştigătorii votului publicului, din care vom face abţibilduri, sunt următoarele lucrări: Antal Maria-Miruna – «Îmbrăţişează diferenţele», Pamela Gere Imets & Julia Bernadett Szabo - «Putem trece peste ziduri» şi Laura Ghencea - «Mâna salvatoare»”, au scris reprezentanţii GAL pe pagina de Facebook.
Pe durata proiectului, asociaţia GAL Sepsi va publica şi o serie de articole în vederea combaterii celor mai populare cinci stereotipuri şi prejudecăţi faţă de romi.
„Cele mai des întâlnite convingeri false pe care le-am întâmpinat pe parcursul activităţii noastre au fost că romilor nu le place să muncească, le place să trăiască în mizerie, nasc copii pentru bani, nu merg la şcoală pentru că nu sunt stăruitori sau că trăiesc bine din ajutorul social. Prin aceste articole dorim să deconstruim aceste mituri, scopul nostru fiind creşterea empatiei, a solidarităţii faţă de romi, prezentarea experienţei de a fi rom într-un context istorico-cultural mai larg, respectiv să oferim explicaţii la conduite pe care nu le înţelegem sau le interpretăm greşit în necunoştinţă de cauză. (...) Intenţia iniţiatorilor este de a apropia comunitatea majoritară faţă de romii din oraş, respectiv reducerea fricii şi a excluziunii în rândul comunităţii majoritare prin cunoaştere, ca până la sfârşitul proiectului, publicul să devină mai mult curios decât ostil faţă de concetăţenii săi”, a declarat Veres Nagy Timea, responsabil de comunicare în cadrul proiectului.
Municipalitatea derulează în paralel şi alte proiecte în sprijinul persoanelor sărace şi marginalizate din Sfântu Gheorghe, ce au ca scop dezvoltarea infrastructurii stradale şi a reţelei de apă din cartierul Orko, locuit de romi, construirea a 50 de locuinţe sociale, a unei grădiniţe şi a unui centru comunitar, precum şi dezvoltarea serviciilor sociale, medicale, educaţionale şi de integrare pe piaţa muncii a membrilor acestei comunităţi.
Proiectul „pRObleMA?” este realizat de Asociaţia Grup de Acţiune Locală (GAL) Sepsi în parteneriat cu Asociaţia PONT.MA şi este co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Sursa foto: Facebook/ Asociația ”GAL Sepsi” Egyesület