SOCIAL 14 iunie 2023

GAL Sepsi a anunţat câştigătorii concursului de creaţie vizuală organizat în cadrul proiectului „pRObleMA?"

de Agerpres | 644 vizualizări

Grupul de Acţiune Locală (GAL) Sepsi a anunţat câştigătorii concursului de creaţie vizuală organizat în cadrul proiectului „pRObleMA?", ce are ca scop combaterea stereotipurilor şi prejudecăţilor faţă de romi, premiul I fiind acordat Zsuzsannei Fodor, realizatoarea lucrării „Cu toţii desenăm aceeaşi inimă”.

Potrivit reprezentanților GAL Sepsi, în concurs au fost înscrise 115 de lucrări, iar juriul a fost format din artista Lia Perjovschi, jurnalistul Lucian Mîndruţă şi specialistul în marketing Soos Robert. După premiul I pentru Fodor Zsuzsanna, următoarele două premii au revenit lui Jakabhazi Eduard şi Robu Elena Ingrid, pentru lucrările „Promisiuni fără omisiuni”, respectiv „OM”.

„Până la data limită de depunere a creaţiilor, am primit 115 lucrări din partea a 71 de concurenţi din 12 localităţi ale României. Oraşele cu cel mai mare procent de concurenţi au fost Sfântu Gheorghe, Bucureşti şi Timişoara, urmate de Iaşi. Majoritatea concurenţilor sunt studenţi, graficieni şi designeri. În perioada 1 - 11 iunie, un juriu format din trei membri a analizat şi a dezbătut lucrările primite, desemnând la final cele trei creaţii câştigătoare care vor fi afişate pe panouri uriaşe de tip billboard în Sfântu Gheorghe. Juriul a ales încă 30+3 lucrări, care constituie lista scurtă de creaţii, care vor fi supuse votului publicului în perioada 12 - 21 iunie. Creaţia care primeşte cele mai multe aprecieri va fi transformată în abţibilduri care vor fi împrăştiate în Sfântu Gheorghe", se arată într-o postare pe site-ul GAL Sepsi.

Câştigătoarea concursului, Fodor Zsuzsanna, a menţionat că principala sursă de inspiraţie în realizarea lucrării a fost un desen primit din partea unui copil de etnie romă din judeţul Harghita.

Inspiraţia principală a acestei lucrări este un desen pe care l-am primit de la Zsombor, un băiat de etnie romă din comunitatea de la Şumuleu, pe care l-am cunoscut prin unul dintre proiectele mele de fotojurnalism. De la Zsombor am primit un autoportret cu o inimioară roz. Un gest drăguţ, o atenţie mică, pe care încă o păstrez şi care îmi aduce aminte că avem aceleaşi trăiri, sentimente, aspiraţii, indiferent de etnie, gen, religie sau limba vorbită. O altă sursă de inspiraţie este campania anitrasism a brandului United Colors of Benetton, care includea şi o fotografie foarte controversată, în care apar trei inimi umane una lângă alta, cu textul WHITE, BLACK, YELLOW scrise pe ele. Eu am ales varianta mai puţin grafică a inimii care bate la fel în noi toţi”, a declarat Fodor Zsuzsanna.

Pe durata proiectului, Asociaţia GAL Sepsi va publica şi o serie de articole în vederea combaterii celor mai populare cinci stereotipuri şi prejudecăţi faţă de romi.

Cele mai des întâlnite convingeri false pe care le-am întâmpinat pe parcursul activităţii noastre au fost că romilor nu le place să muncească, le place să trăiască în mizerie, nasc copii pentru bani, nu merg la şcoală pentru că nu sunt stăruitori sau că trăiesc bine din ajutorul social. Prin aceste articole dorim să deconstruim aceste mituri, scopul nostru fiind creşterea empatiei, a solidarităţii faţă de romi, prezentarea experienţei de a fi rom într-un context istorico-cultural mai larg, respectiv să oferim explicaţii la conduite pe care nu le înţelegeam sau le interpretăm greşit în necunoştinţă de cauză. (...) Intenţia iniţiatorilor este de a apropia comunitatea majoritară faţă de romii din oraş, respectiv reducerea fricii şi a excluziunii în rândul comunităţii majoritare prin cunoaştere, ca până la sfârşitul proiectului, publicul să devină mai mult curios decât ostil faţă de concetăţenii săi”, a declarat Veres Nagy Timea, responsabil de comunicare în cadrul proiectului.

Proiectul este realizat de Asociaţia Grup de Acţiune Locală (GAL) Sepsi în parteneriat cu Asociaţia PONT.MA şi este co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Sursa foto: Asociația „GAL Sepsi” Egyesület

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.