SOCIAL 24 ianuarie 2019

(Update) FOTO/VIDEO Ziua Micii Uniri, marcată cu mare fast la Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 1971 vizualizări

Împlinirea a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române a fost sărbătorită joi la Sfântu Gheorghe cu un aplomb similar evenimentelor de 1 Decembrie, de Ziua României. Sute de români cu steaguri tricolore au luat parte la activitatea care deși în primă fază se anunța searbădă, în final s-a transformat într-o adevărată serbare a românismului.

Pe lângă defilarea militarilor, care de altfel anual era evenimentul cel mai așteptat de românii care luau parte la eveniment, reeditarea Marșului Centenar al celor 100 de români din Covasna s-a bucurat de mare popularitate.

Startul evenimentelor s-a dat puțin după ora 10:00, la Biserica Ortodoxă din centrul Municipiului Sfântu Gheorghe. În jurul orei 10:30, sute de persoane, covăsneni, dar și români veniți din toată țara, au pornit într-un marș prin reședința de județ.

Procesiunea a fost formată atât din pietoni, cât și din călăreți și căruțe și căruțași. Tradiționalul drapel uriaș de zeci de metri, folosit la majoritatea evenimentelor istorice importante sărbătorite, s-a întins și joi deasupra străzilor municipiului covăsnean. Marșul s-a încheiat în fața Grupului Statuar „Mihai Viteazul”, unde participanții au fost întâmpinați de militarii așezați în formație, dar și de alți cetățeni dornici să marcheze Ziua Unirii Principatelor Române.

Programul a fost similar cu cel din anii trecuți, însă au fost momente care au uimit audiența prezentă. Printre acestea s-a numărat și cel al calului care a îngenuncheat în fața lui Mihai Viteazul, la fel cum la 1 Decembrie anul trecut a făcut-o la Alba Iulia, stârnind admirație pe rețelele de socializare.

Depunerile de coroane și defilarea militarilor au fost urmate de o imensă Horă a Unirii, însă activitățile nu s-au încheiat aici. Acestea au continuat cu un program artistico-patriotic, la care au luat parte formații din Alba Iulia, Vâlcele, Barcani și nu numai.

Dacă ar fi să formulăm o concluzie după evenimentele din 24 Ianuarie 2019 ar fi aceea că grandoarea acțiunii ne-a luat prin surprindere, mai ales că programul prezentat de Prefectură nu prezenta foarte mare entuziasm.

Totuși, acesta a fost „condimentat” în mare măsură de acțiunile asociațiilor de români din județ și din țară. Ziua Unirii Principatelor a fost de departe mai populară în acest an decât în 2018, deși atunci era marcată chiar în Anul Centenarului. Evenimentul din acest an ar putea fi mai degrabă comparat cu serbările din anii trecuți de la 1 Decembrie. Motivul este, cel mai probabil, acela al aniversării exacte, de 160 de ani de la data când Moldova și Țara Românească se uneau sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza.

Însă indiferent care ar fi explicația, faptul că evenimentul s-a desfășurat fără incidente și cu bucurie pentru sute de covăsneni nu poate să fie decât mulțumitor.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.