SOCIAL 2 decembrie 2017

(Update) FOTO Orașul Covasna, la sărbătoarea de Ziua Națională

de Iulia Drăghici - Taraș | 1564 vizualizări

Un spectacol folcloric de gală a fost modul special prin care locuitorii orașului Covasna au marcat anul acesta Ziua Națională

UPDATE:  Ziua Națională a României, a fost sărbătorită în orașul Covasna, joi, 30 noiembrie 2017, începând cu ora 11:00. Ca în fiecare an, ceremonialul religios și militar a fost organizat în Piața Eroilor, unde în fața Catedralei ortodoxe străjuiește „Monumentul Eroilor Români”, din al doilea război mondial, sau cum mai este cunoscut și sub numele de „Monumentul Eliberatorul”.

În organizarea Instituției Prefectului județului Covasna, au participat la ceremonial, subprefectul de Covasna, Nicolae Radocea, primarul și viceprimarul orașului Covasna, Gyerő József și Jeszenovics Róbert Károly, consilieri locali, mulți localnici, turiști veniți din toată țara, precum și reprezentanți ai instituțiilor deconcentrate din județ, etc..

După ceremonialul de depunere a coroanelor și defilarea plutoanelor aparținând mai multor arme, cei prezenți au fost invitați în Voineștii Covasnei, la Complexul din Valea Zânelor, unde a fost deschis un Târg de Iarnă, cu bunătăți tradiționale și locale, ce au fost oferite celor prezenți. Nu a lipsit celebra mâncare de fasole cu cârnați, însoțită de un pahar de vin și cozonac de casă, spre bucuria celor prezenți în număr destul de mare, toate oferite gratis și din inimă, de către Asociația „Justinian Teculescu”, în calitate de coorganizator, alături de Primăria Covasna și Casa de Cultură a orașului Covasna. Cei mai gurmanzi au putut servi și cumpăra, de la deja, celebrul „La Marin”, produse lactate tradiționale și pastramă de oaie, la grătar, care s-a dovedit cea mai apreciată.

Voia bună a fost susținută de formația „Perfect Grup” și interpreții de muzică populară: Maria Istrate, Elena Istrate și Alina Oană, în ciuda unui frig pătrunzător. Cei prezenți, localnici și turiști, au ieșit la dans și înlănțuiți în bucuria sărbători, au dansat pe ritmurile sârbelor și horelor locale.

Veșnica recunoștință adusă ostașilor români căzuți pe câmpurile de luptă, pentru reîntregirea neamului românesc a fost onorată în orașul Covasna, la invitația consilierilor PNL oraș Covasna, Tabalai Gheorghe și Manea Ovidiu, de către deputatul PNL de Ilfov, Daniel Gheorghe, prin depunerea de coroane la „Monumentul Eroilor Români”.

Consilierul local, Gheorghe Tabalai a declarat că deputatul Daniel Gheorghe „a dorit să sărbătorească Ziua Națională a României, alături de covăsneni, în inima României, să-i poată cunoaște, să le vorbească, dar să le afle și prioritățile, pentru ca apoi să le poată susține cu celeritate, în Parlamentul României. Îi mulțumim pentru participarea alături de noi. Îi mulțumim de asemenea, pentru gândurile bune, sentimentul național românesc și identitar, transmis la spectacolul folcloric aniversar, ce a avut loc la Centrul Cultural Covasna și a durat aproape trei ore, spectacol susținut de: rapsodul Ion Crețeanu și taraful său, Florin Vasilică, împreună cu grupul grupul său vocal. De asemenea, Oană Alina a încântat auditoriul cu cântece patriotice din Ardeal.

În realizarea spectacolului, împreună cu, dl consilier local Manea Ovidiu și dl. consilier local independent,  Tozlovanu Mihai, am întâmpinat unele dificultăți, ce le-am depășit cu eleganță, iar pe această cale le mulțumim covăsnenilor, pentru înțelegerea și participarea la spectacolul aniversar de  Ziua Națională a României.

Pentru la anul, de Centenar, am inițiat discuții cu dl. primar în realizarea mai multor proiecte. 1 Decembrie este despre trecutul nostru, despre martiriul eroilor neamului românesc și despre sacrificii. Este vorba despre unitate și demnitate națională, despre respectarea unei moșteniri oferite viitorului. Nu este despre rivalități politice, personale, de imagine proprie sau idiologii de partid. Le transmitem covăsnenilor, la mulți ani! La mulți ani, România! Le dorim unitate, demnitate și libertate! La mulți ani, covăsneni!”, ne-a mai spus Gheorghe Tabalai. 

Știrea inițială: Ziua Națională a României a fost sărbătorită de locuitorii orașului Covasna, în frunte cu autoritățile locale, reprezentate de însuși primarul Gyerő József, pe 30 noiembrie. Parada militară desfășurată aici a fost urmărită de sute de persoane. La final, participanții s-au prins într-o Horă a Unirii.  

Seara, de la ora 17:00, cobzarul Ion Creţeanu, care a învăţat meserie de la rapsodul Mariei Tănase, acompaniat de Taraful său, dar și Florin Vasilică, fiul regretatului solist de muzică populară Liviu Vasilică, însoțit de grupul Teleormanul au oferit un spectacol Folcloric Aniversar de Ziua Națională a României la Centrul Cultural Covasna.

Spectacolul folcloric a fost realizat cu sprijinul financiar al Primăriei și Consiliului Orașului Covasna și al Consiliului Județean Covasna. În rândul partenerilor și organizatorilor se numără: Asociația Cultural-Creștină „Justinian Teculescu”, Instituția Prefectului Județului Covasna, Asociația pentru Tineret „Ecou” și Casa Orășenească de Cultură Covasna.

Tot în programul activităților dedicate Zilei Naționale, luni, pe 27 noiembrie, a avut loc premierea din cadrul concursului de eseuri pe teme istorice „1 Decembrie-Ziua Naţională a României”, eveniment organizat de Asociaţia GRIT şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Covasna - Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” Covasna. 

În galeria foto de mai sus, puteți vedea în imagini cum au sărbătorit covăsnenii Ziua Națională a României. 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.