SOCIAL 3 septembrie 2012

Fostul preşedinte al ADMR, Stelian Schipor: „Bolnavii neuromusculari trebuie să rămână la Întorsura Buzăului”

de Covasna Media | 985 vizualizări

Chestiunea legată de bolnavii neuromusculari și Spitalul de la Vâlcele, închis și mutat între timp la Întorsura Buzăului, este departe de a se fi lămurit total. Chiar dacă în clădirea fostului Spital de la Vâlcele nu se întâmplă în prezent nimic, iar bolnavii neuromusculari au fost deja mutați la Întorsura Buzăului, cu tot cu aparatură și medici, există încă voci care contestă deciziile în acest sens. Prin urmare, Asociația Distroficilor Muscular din România (ADMR) a depus, în urmă cu câteva săptămâni, un memoriu la Prefectură, cerând să se cerceteze mai atent mutarea Spitalului precum și actualele condiții de la Întorsura, pe motiv că soluția prezentă nu ar fi chiar în interesul pacienților.

„Relocarea la Vâlcele e nefondată”

În vreme ce Prefectura a anunțat că analizeză cele sesizate printr-o echipă de lucru special constituită în acest sens, o altă sesizare a ajuns la Prefectură, de această dată din partea Asociației Române de Luptă Împotriva Miopatiilor (AMR). Documentul este semnat de către vicepreședintele acesteia, Stelian Schipor, la rândul său fost președinte al ADMR.

În rândurile sale adreseate Prefecturii, Stelian Schipor, el însuși bolnav neuromuscular, arată că demersurile celor de la ADMR pentru relocarea Spitalului la Vâlcele nu sunt deloc fondate, argumentând că acest lucru nu este dorit nici de către bolnavi, dar nici de către medicii care se ocupă de aceștia și care în ultima perioadă s-au adaptat noului Spital, la Întorsura Buzăului.

Cunoscător al Spitalului din Vâlcele, prima internare aici având-o în 1974, Stelian Schipor arată că medicul Radu Horia a înființat la Vâlcele în 1962 un sanatoriu pentru copiii afectați de bolile neuromusculare și distrofii musculare, cu o durată de internare anuală de 6-7 luni, drept pentru care aici se făceau la acea vreme inclusiv cursuri preșcolare și școlare. Stelian Schipor susține că internarea persoanelor adulte a intervenit mai târziu, profesionalismul medicilor de aici fâcând ca Spitalul să atragă inclusiv pacienți din Germania, Italia și alte țări europene. Cu toate acestea, se pare că mutarea Spitalului de la Vâlcele a fost gândită încă cu câţiva zeci de ani în urmă, de către însuși fondatorul acestuia, medicul Radu Horia, care dorea o accesibilitate mai mare pentru bolnavi și plănuia ca în clădirea de la Vâlcele să funcționeze o unitate permanentă pentru bolnavii fără aparținători sau pentru cei în situații limită.

„Spital de ţară, fără orizont şi fără nicio perspectivă”

Potrivit lui Stelian Schipor, moartea medicului Radu Horia în 1979 a coincis cu începutul declinului pentru Spitalul de la Vâlcele, unii medici plecând atunci sau imediat după Revoluție.

„Internări s-au făcut în continuare, dar s-au internat foarte mulţi care nu aveau nimic în comun cu cazuistica neuromusculară – reumatisme, fel de fel de pareze, foarte mulţi bătrâni fără niciun fel de problemă de gen. Asta a făcut ca din ce a fost cândva o unitate de cercetare medicală de primă mărime, specializată doar pe cercetare neuromusculară, să ajungă un fel de spital de ţară, fără orizont şi fără nicio perspectivă. Condiţiile s-au degradat de la an la an, conflictele între personalul unităţii s-au acutizat, infrastructura s-a deteriorat rapid, iar spitalul a ajuns un fel de unitate socială, cu internări şi atât”, susține Stelian Schipor, arătând că inclusiv colaboratorii din străinătate ai Spitalului au sesizat aceste lucruri, mai ales că mare parte din aparatula lui Radu Horia a zăcut nefolosită, iar bolnavii au fost transportați ani întregi pe brațe de către personalul spitalului, deoarece ascensorul s-a construit abia în 1999, la insistențele ADMR.

Mutarea la Întorsura, una de foarte bun augur

„Mutarea la Întorsura Buzăului a fost, şi sunt în asentimentul multor bolnavi, de foarte bun augur. Cine compară condiţiile de la Întorsura Buzăului cu cele de la Vâlcele trebuie să fie de o reavoinţă extremă să dea câştig de cauză Vâlcelelor. Fac o comparaţie simplă, etajul I Vâlcele – două toalete pentru 50-60 bolnavi internaţi, o singură baie, inaccesibilă celor în fotoliu rulant, saloane cu 4, 5, 6 sau 7 paturi, sobe teracotă ce scoteau mai mult fum, insuficienţa căldurii, tratament rudimentar şi ineficient. În ultimul timp aria de deplasare a bolnavilor în staţiune – din nou termenul este supradimensionat, s-a restrâns considerabil, zona fiind una cu probleme, iar o parte dintre cei care astăzi cer mutarea spitalului din nou la Vâlcele criticau atunci condiţiile de cazare şi tratament.  Apele minerale atât de lăudate, fie că e vorba de feruginoase, carbogazoase etc. nu au nimic de-a face cu bolile neuromusculare. În plus, Spitalul Vâlcele nu avea apă potabilă, iar avizul de funcţionare era luat cu mare dificultate (...). Climatul de la Vâlcele, comparativ cu cel de la Întorsura Buzăului, ar fi într-adevăr mai bun dacă zona s-ar afla undeva în Africa!”, se mai arată în intervenția lui Schipor.

Centrul de la Vâlcele aparţine trecutului

În încheiere, acesta susține că în prezent, odată mutați la Întorsura Buzăului, pacienților le este mai bine acolo decât la Vâlcele, Centrul de patologie neuro-musculară de acolo aparținând trecutului și nimic mai mult.

„Am ținut să prezint mai multe aspecte legate de acest caz pentru a arăta că ADMR nu este singurul purtător de cuvânt la bolnavilor miodistrofici, iar cei mulţi doresc rămânerea spitalului la Întorsura Buzăului”, a declarat Stelian Schipor, arătând că dorește pe viitor o colaborare bună atât cu Prefectura cât și cu Spitalul de la Întorsura Buzăului, mai ales că AMR intenționează  să atragă sponsori și specialişti din străinătate pentru dezvoltarea unui parteneriat în domeniul medical la Spitalul de la Întorsura Buzăului.

(monicavajna.wordpress.com)

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
, 14 septembrie 2012
Stelian,am avut nesansa sa te cunosc pe tine si aroganta ta cu care te afisai.Am vazut ce ai lasat in urma si nu e deloc impresionant,chiar deloc.A facut mai multe noul presedinte al asociatiei in citeste integral
, 7 septembrie 2012
stii cumva cum au fost inceputurile asociatie???, ce avere avea aceasta? Avea cumva o proprietate, o masina, un teren, bani..stii cumva cine a facut toate acestea, ai contribuit tu cu ceva, sau doar citeste integral
, 7 septembrie 2012
vasi cristi, de unde esti?
, 4 septembrie 2012
Acest Stelian cat a fost presedintele ADMR a facut "afaceri" cu tot ce a primit ca sponsorizare si daca ar mai fi fost in continuare presedintele asociatiei,nu ar mai fi zis asa ceva,alta era parerea citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.