SOCIAL 28 martie 2018

Femeie atacată de un câine al străzii la Întorsura Buzăului

de Iulia Drăghici - Taraș | 2607 vizualizări

Deși există un adăpost pentru câinii abandonați, autoritățile nu l-au putut deschide încă din cauza unor proceduri birocratice

Câinii comunitari din orașul Întorsura Buzăului au făcut luni seara prima victimă de anul acesta. Incidentul, în care o femeie a fost mușcată de picior, a avut loc în zona blocurilor ANL din oraș. Autoritățile spun că adăpostul destinat câinilor vagabonzi, construit încă de anul trecut, ar putea fi deschis în luna aprilie a acestui an.

Nefericitul incident s-a petrecut luni seara, pe 26 martie, în jurul orei 19:00. Femeia, în vârstă de 59 de ani, care a ieșit din blocul ANL T2, a fost atacată și mușcată de un câine de talie medie, care și-a făcut adăpost sub scările exterioare ale imobilului. Cățelușa, care are pui, s-a repezit pe furiș și a rănit-o la piciorul stâng pe femeia care nici nu a apucat să reacționeze. Victima, care se afla într-o vizită la fiica sa, a fost transportată la spitalul orășenesc unde a primit îngrijirile medicale impuse în astfel de cazuri.

„Femeia ne-a spus că s-a ales cu o sperietură groaznică, de altfel tensiunea măsurată la camera de  gardă trecuse de 15, și totodată ne-a spus că se teme de ceea ce s-ar mai putea întâmpla cu copiii și locuitorii din zonă. Cățeaua a fost alungată rapid de către un vecin aflat în zonă și nu s-au mai produs alte incidente, dar ne exprimăm și noi îngrijorarea. Ne punem nădejdea în autorități. Suntem siguri că vor găsi soluții optime pentru rezolvarea acestei probleme.  Menționez că eutanasierea nu reprezintă o opțiune”, ne-a declarat unul dintre martorii întâmplării, Miruna Nicoleta Petcu.

Primarul din Întorsura Buzăului, Leca Băncilă, ne-a declarat că știe de întâmplare și că nu s-a putut deschide până acum adăpostul construit încă de anul trecut din cauza lipsei cadrului instituțional de gestionare a problemei câinilor comunitari.

 „Trebuie să înființăm un serviciu, o instituție de gestionare a câinilor comunitari. Suntem în faza finală. Se va rezolva. Îmi pare rău că cineva a fost mușcat. Sunt sigur că acest incident va genera multă nemulțumire, dar spun și eu: ce Dumnezeu să fac? Nu îi putem omorî, trebuie să îi tratăm ca ființe. (...) În luna aprilie, rezolvăm problema într-un fel sau altul. Suntem în procedura finală de organizare a acestui serviciu. (...) Am informația că ar fi vreo 10 câini periculoși, dar nu îi putem prinde pentru că nu avem ce face cu ei”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, primarul din Întorsura Buzăului, Leca Băncilă, care a subliniat că întârzierea deschiderii adăpostului nu a survenit din cauza lipsei mijloacelor financiare.

Proiectul „Adăpost pentru câini comunitari” a fost inclus de autorități în Strategia pentru Dezvoltarea oraşului Întorsura Buzăului, valabilă pentru perioada 2017–2020. Inițiativa a fost adoptată oficial de consilierii locali încă din 2016.

Potrivit Strategiei, acest proiect „urmăreşte realizarea unui adăpost pentru câinii comunitari aflaţi în libertate, din oraşul nostru, al căror număr este în continuă creştere, reprezentând un adevărat pericol pentru cetăţeni, atât din cauza atacurilor repetate, cât şi a posibilităţii de transmitere a unor boli. Strângerea acestor câini comunitari de pe străzile oraşului presupune existenţa unui spaţiu unde aceştia vor putea fi adunaţi şi îngrijiţi”.

Construirea efectivă a adăpostului a fost demarată la sfârșitul lunii iunie 2017, iar lucrările s-au încheiat la finele anului trecut.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.