SOCIAL 6 decembrie 2019

„Fapte sângeroase” de Moș Nicolae, la o cafenea din Sfântu Gheorghe

de Daniela Luca | 1761 vizualizări

A șasea ediție a campaniei de donare de sânge de la Szimpla a reușit să colecteze peste șapte litri de sânge  

Circa 20 de covăsneni au demonstrat joi, 5 decembrie, că au faptele bune în sânge. Ei s-au prezentat la cea de-a șasea ediție a campaniei de donare organizată la cafeneaua Szimpla din centrul municipiului Sfântu Gheorghe, „Be Someone's Hero! It's In Your Blood!” (din engl. „Fii eroul cuiva! Este în sângele tău!”). 

Recoltarea de sânge a fost realizată de personalul specializat al Centrului de Transfuzie Sanguină Covasna, în incinta cafenelei Szimpla Sfântu Gheorghe. Astfel, pe lista cu posibili donatori s-au numărat circa 20 de persoane, însă, din motive obiective, care țin atât de siguranța donatorului, cât și de cea a pacientului, nu toți au putut să își ducă la îndeplinire țelul. Totuși, 16 persoane au donat în total 7,2 litri de sânge. 

Totodată, din cauza unei mici neînțelegeri, deși în programul evenimentului se specifica faptul că donatorii sunt așteptați până la ora 14:00, acțiunea s-a încheiat în jurul orei 12:00. Toți cei prezenți au fost răsplătiți cu cafea sau vin roșu din partea casei. 

„Sunt multiple motive pentru care am venit să donăm. Din știri se poate auzi des că nu există sânge destul în spitale. În plus, procedura face bine și donatorului”, ne-a spus o femeie care a venit să doneze. 

Cu toate că pentru câteva persoane această experiență a fost una nouă, au venit și donatori pentru care procedura este aproape o rutină. Unii dintre ei donează sânge regulat.

„A fost mai ușor pentru mine decât data trecută. Mă simt foarte bine. Mă bucur că am putut să ajut pe cineva, în mod anonim, desigur, pentru că habar nu avem la cine va ajunge sângele. Sunt sigur însă că o să aibă nevoie de el”, ne-a spus un alt donator. 

Următoarea campanie se va desfășura la începutul anului 

Patronii de la Szimpla, care se numără și ei printre donatori, au declarat însă că se așteptau că se vor mobiliza mai multe persoane. 

Pe de altă parte, ei spun că unii dintre cei care au venit la Szimpla pentru a deveni eroul cuiva au donat pentru prima oară, iar acest lucru nu poate decât să îi bucure. Totodată, aceștia au transmis că următoarea campanie va fi organizată la lunii ianuarie. La începutul 2019, tot în luna ianuarie, alți 22 de covăsneni s-au prezentat la campania organizată atunci la Szimpla. Dorința de a începe anul cu o faptă bună, i-a determinat să ia în calcul avantajele donării de sânge, care nu doar că salvează vieți, dar este și o modalitate de îmbunătățire a stării de sănătate.  

Reprezentanții Centrului de Transfuzie Sanguină al județului Covasna au declarat că sunt mulțumiți de rezultatul campaniei. Totodată, aceștia au subliniat că o altă campanie de donare de sânge va avea loc joi, 12 decembrie, între orele 8:00 și 12:00 la Spitalul orășenesc din Întorsura Buzăului. 

În prezent, pe pagina de Facebook a Centrului de Transfuzie Sanguină din județ se desfășoară un sondaj, la care sunt invitați să participe toți cei care au intenția să doneze joi la Întorsura Buzăului. Pentru confirmarea participării la acțiune, persoanele trebuie să lase un comentariu cu „DA”.

„Au fost cam douăzeci de oameni la Szimpla, oameni care vin teoretic permanent și e oricum un plus de sânge. Sunt mulțumit de rezultate, categoric. Pentru Întorsura Buzăului se desfășoară o precampanie, un sondaj ca să vedem dacă vin oameni. Încă așteptăm răspunsurile pe Facebook”, ne-a spus directorul Centrului Judeţean de Transfuzie Sanguină Covasna, dr. Andy Rosin.

De la începutul anului, timp în care s-au organizat patru dintre cele șase ediții, covăsnenii au donat în total peste 30 de litri de sânge la cafeneaua Szimpla. 

Așadar, următoarea acțiune, „Be Someone's Hero! It's In Your Blood!”, va avea loc în luna ianuarie. Cei care vor să doneze pot să facă acest lucru și la Centrul de Transfuzie Sanguină al județului Covasna, din Sfântu Gheorghe, situat pe strada Bánki Donát, nr. 15, de luni până vineri, între orele 08:00 și 12:00. 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.