SOCIAL 10 noiembrie 2010

Etnobotanicele, periculoase sau nu?

de Covasna Media | 709 vizualizări
În ultima vreme s-a adus din nou în dezbatere publică siguranţa consumării produselor etnobotanice de către tineri. Plantele etnobotanice sunt comercializate în România sub formă de îngrăşământ chimic, dar fumate provoacă stări halucinogene. Localnicii din Sfântu Gheorghe au păreri diferite asupra acestor plante, foarte mulţi dintre ei fiind împotriva acestora, dar sunt şi persoane care le consumă.

În ultima vreme s-a adus din nou în dezbatere publică siguranţa consumării produselor etnobotanice de către tineri.

Plantele etnobotanice sunt comercializate în România sub formă de îngrăşământ chimic, dar fumate provoacă stări halucinogene. Localnicii din Sfântu Gheorghe au păreri diferite asupra acestor plante, foarte mulţi dintre ei fiind împotriva acestora, dar sunt şi persoane care le consumă.

Daniel, 20 de ani: „Niciun drog nu este destinat consumului uman exact ca şi etnobotanicele acestea. Dacă ar fi să consumi priveşti totul ca pe o formă de libertate, dar depinde de la persoană la persoană”. Întrebat dacă se pot achiziţiona astfel de produse în municipiul Sfântu Gheorghe, Daniel ne-a spus că magazinele de acest gen au fost închise de foarte mult timp. „Aici în municipiu nu poţi găsi aşa ceva. Imediat de la deschiderea lor s-au şi închis din lipsă de clienţi. După ce s-au închis a crescut consumul în rândul tinerilor. Cunosc foarte multe persoane care folosesc etnobotanicele, dar se ascund în spatele anonimatului deoarece nu sunt bine priviţi de societate”, a explicat acesta.

Ioana, 19 ani: „Am fumat de vreo două sau trei ori la o petrecere şi nu am simţit nimic special. Dacă se interzic magazinele nu mă supăr deoarece nu am mai încercat de atunci şi nu sunt dependentă de etnobotanice.”

Anonim: „Consum etnobotanice în fiecare săptămână. Îmi plac pentru că mă fac să mă simt diferit, echipat cu ESP (Extra Senzorial Power). Nu recomand aşa ceva celor cu tensiune arterială mare deoarece este foarte periculos, pot muri din cauza acestora”, a declarat un tânăr de 24 de ani.

Konya Eniko, 38 de ani: „Sunt o prostie toate aceste substanţe. Vor să le sucească mintea copiilor să îşi umple ei buzunarele cu bani. Nici nu ştiu ce trebuie să le poţi fuma, nu cred că arată ca o ţigară.”

Molnar Sandor, 58 de ani: „Tinerii pot să fumeze cât vor deoarece pe mine nu mă afectează. Nici măcar nu ştiu ce a rămas pe piaţă ca substanţă naturală şi fără aditivi, conservanţi şi toate cele. Mâncăm produse cu E-uri şi nu păţim nimic. Aceşti copii fumează şi din când în când mai auzi câte o grozăvie. Se întâmplă, dar totuşi eu nu aş încerca, îmi este frică de ele deoarece nu sunt nici fumător.”

Marius Grifo, 31 de ani: „Toate aceste etnobotanice ar trebui interzise. Sunt practic plante măcinate stropite cu insecticide şi pesticide care sunt foarte toxice. Mai bine le scot de pe piaţă şi le legalizează pe cele practicate în Olanda, a auzit cineva că acolo s-a omorât vreun om din cauza acestora? Tot ce este ilegal este mai atractiv, devin legale şi tinerii îşi pierd interesul. Ar trebui arse de pe faţa pământului”.

Foto: Adevarul.ro

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.