SOCIAL 27 martie 2013

Epilepsia se poate trata definitiv în România

de Covasna Media | 1420 vizualizări

Asociaţia Pacienţilor cu Epilepsie din România a anunţat că şapte pacienţi au fost exploraţi cu electrozi implantaţi în creier, pentru localizarea focarului epileptic, patru scăpând de crize, în primul an de la implementarea proiectului de explorare şi tratament chirurgical al bolii.

"Dintre cei şapte pacienţi, patru au fost deja operaţi şi pot trăi acum o viaţă fără crize epileptice. Acest lucru e posibil datorită faptului că datele culese cu ocazia implantării permit localizarea cu precizie matematică a zonei de generare a crizelor. Ca urmare, porţiunea din creier extrasă chirurgical este de mici dimensiuni, fără afectarea altor funcţii cerebrale", arată Asociaţia Pacienţilor cu Epilepsie din România (ASPERO).

Această metodă este utilizată cu rezultate remarcabile în centrele de chirurgie a epilepsiei din Europa şi Statele Unite, dând şansa la o viaţă fără crize pacienţilor cu epilepsii rezistente la tratamentul medicamentos, scrie Mediafax.ro.

Costul în străinătate al unei astfel de explorări şi operaţii este între 50.000 şi 100.000 de euro, în vreme ce în România se poate ajunge la maximum 10.000 de euro, suportaţi în acest moment de Programul Naţional pentru Tratamentul Epilepsiei Farmacorezistente.

În România, acest tip de explorare a fost iniţiată în cadrul unui proiect de cercetare multidisciplinar, desfăşurat prin Universitatea Bucureşti, Facultatea de Fizică, în colaborare cu echipele de medici din Centrul de Exploare a Epilepsiei din Secţia de Neurologie a Spitalului Universitar şi secţia de Neurochirurgie Funcţională din Spitalul "Bagdasar Arseni".

"Succesul metodei este datorat unei munci de planificare neurochirurgicală foarte minuţioasă. Folosim software şi algoritmi moderni de neuronavigaţie, care permit poziţionarea corectă a electrozilor şi evitarea vaselor de sânge. În acest fel, electrozii explorează focarul epileptic îtr-o manieră tridimensională oferind date extrem de precise", spune directorul proiectului de cercetare, profesorul Andrei Barborică.

Pacienţii implantaţi sunt supuşi unei sesiuni prelungite de monitorizare, folosind atât datele de la electrozii din creier, cât şi o cameră de luat vederi.

"Vreme de cel puţin o săptămână. ei sunt urmăriţi în permanentă, în aşteptarea unei crize care să indice locaţia precisă a zonei din creier care este responsabilă pentru atacul epileptic", a precizat, la rândul ei, medicul neurolog care coordonează activitatea personalului Unităţii de Monitorizare a Epilepsiei din Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, Ioana Mîndruţă.

În timpul înregistrărilor, pacienţii sunt în permanentă supravegheaţi de personal competent şi sunt testaţi pentru a pune în evidenţă toate modificările de comportament şi responsivitate care pot surveni pe parcursul crizelor epileptice. "Procedura de implantare are loc în condiţii sigure, fără complicaţii deosebite. Electrozii sunt menţinuti intracerebral până la 15 zile, timp în care pacienţii sunt în stare foarte bună, capabili să colaboreze la sesiunile de înregistrare electroencefalografică. După 15 zile, electrozii sunt indepărtaţi printr-o procedură simplă, iar operaţia propriu-zisă este efectuată câteva săptămâni sau luni mai târziu, timp în care are loc analiza minuţioasă a datelor provenite din înregistrări", a precizat doctorul Jan Ciurea, şeful echipei de neurochirurgi.

Potrivit Asociaţiei Pacienţilor cu Epilepsie (ASPERO), succesul acestui proiect a determinat Ministerul Sănătăţii să demareze un Program Naţional adresat pacienţilor cu epilepsie farmacorezistentă, în cadrul căruia, în 2013, sunt alocate resurse pentru 10 pacienţi.

Teme articol: epilepsie
Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.