SOCIAL 5 ianuarie 2023

Economisirea energiei, o nouă provocare în cadrul programului effAct

de Daniela Luca | 305 vizualizări

Biroul pentru Tineret din cadrul Primăriei Sfântu Gheorghe a anunțat cea de-a cincea temă din cadrul proiectului effAct. Luna aceasta, în centrul atenției va fi economisirea energiei. Locuitorii orașului sunt încurajați să fie mai atenți la consum, astfel încât acest lucru să se reflecte și în factura de luna viitoare. Dușurile mai scurte sau optimizarea activităților de gătit și spălat sunt doar câteva idei despre cum poate fi minimizată risipa de energie, gaz și apă, spun reprezentanții Biroului pentru Tineret. 

Motto-ul temei din această lună este „Hai să facem tot ce putem!”, se arată pe pagina de Facebook a programului effAct. 

„În ianuarie, ne concentrăm pe economisirea energiei în gospodării. Provocarea este să vă asigurați că această atenție se reflectă și în factura voastră. La sfârșitul lunii, comparăm facturile din luna curentă cu cele din luna precedentă. Nu irosiți apa, gazul și electricitatea! Cu puțină atenție, putem face o mare diferență în ceea ce privește obiceiurile noastre de consum de energie: făcând dușuri mai scurte, profitând la maximum de vânt și de lumina soarelui sau chiar optimizându-ne activitățile de gătit și de spălat. Dacă locuiești cu familia ta, implică-i și pe ei! Arată-le cum se pot face schimbări mari cu sacrificii minime”, anunță inițiatorii acțiunii. 

Şefa Biroului pentru Tineret, Ferencz Júlia, spune că tema nu a fost aleasă întâmplător pentru luna ianuarie, pentru că începutul anului înseamnă automat și un consum mai mare. Ea a venit și cu câteva idei în plus despre modul în care poate fi economisită energia. 

„Într-o lună de iarnă este mult mai evident cât de multă energie consumăm numai pentru a exista. Încălzim locuințele, iluminăm tot după ora 17:00, etc. Acum poate este mai vizibil ce diferență face dacă stai cu lumină aprinsă numai în camera unde te afli, dacă setezi termostatul la mai puține grade când nu ești acasă. Și, nu în ultimul rând, poate prețul energiei înseamnă un alt stimulent pentru noi să fim mai atenți”, ne-a spus Ferencz Júlia. 

Luna trecută, programul effAct al Biroului pentru Tineret din cadrul Primăriei Sfântu Gheorghe și-a propus să analizeze modul în care mici schimbări pot face diferența în ceea ce privește risipa de alimente. Locuitorii orașului au fost provocați să reducă la minimum deșeurile alimentare timp de o lună și să consume numai produse locale.

Programul effAct a fost lansat în luna septembrie, iar prin intermediul acestuia locuitorii municipiului sunt încurajaţi şi sprijiniţi să adopte obiceiuri mai sănătoase şi mai prietenoase cu mediul înconjurător. Acţiunile organizate până acum au avut ca teme mobilitatea urbană, reducerea poluării prin renunţarea la circulaţia cu maşina şi folosirea mijloacelor alternative, colectarea selectivă a deşeurilor şi reciclarea acestora, iar cea de-a treia a avut ca scop stoparea cumpărării de haine în exces.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Rad Rad, 5 ianuarie 2023
"sa facem totul" a mai zis cineva .....
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.