Donaţii pentru dotarea cu aparatură medicală a spitalului orăşenesc din staţiunea Covasna
Spitalul orăşenesc din staţiunea Covasna, aflat în subordinea Spitalului de recuperare cardiovasculară „dr. Benedek Geza“, a primit aproape 110.000 de lei din partea Asociaţiei „Pro Spitalul Olandez“, în vederea dotării acestuia cu aparatură medicală, a anunţat, marţi, administraţia locală.
Asociaţia a fost înfiinţată în urmă cu aproape doi ani de către autorităţile locale din staţiunea Covasna şi comunele limitrofe Brateş, Zagon, Comandău şi Zăbala, care contribuie anual cu o cotă parte la susţinerea activităţii spitalului orăşenesc, construit cu sprijinul unei organizaţii olandeze.
„Spitalul orăşenesc este o secţie externă a Spitalului de Cardiologie, iar în urma unei şedinţe cu primarii pe care am avut-o în urmă cu aproape doi ani am considerat oportun să susţinem activitatea şi dotarea acestei unităţi medicale care deserveşte comunitatea locală. Prin urmare, fiecare UAT contribuie cu un anumit coeficient, în funcţie de numărul de locuitori, cu excepţia localităţii Zăbala, care achită numai jumătate din coeficient, pentru că se mai află într-o asociere în vederea susţinerii Spitalului municipal din Târgu Secuiesc“, a declarat, pentru AGERPRES, primarul staţiunii Covasna, Gyerő József, care este şi preşedintele „Pro Spitalul Olandez“.
El a precizat că din cotizaţia membrilor asociaţiei s-au adunat aproape 90.000 de lei în urmă cu doi ani, din care s-au achiziţionat un analizor automat de biochimie cu 240 de teste pe oră, un microscop trinocular cu obiectiv şi accesorii, o staţie de oxigen cu trei butelii şi un sistem de purificare a apei.
Anul trecut s-au adunat aproape 110.000 de lei, care, conform priorităţilor stabilite de conducerea spitalului, vor fi folosiţi pentru dotarea laboratorului de analize medicale, a maternităţii, a cabinetului de dermatologie, a laboratorului de balneofizioterapie, a camerei de gardă şi a secţiei de pediatrie.
„Interesul nostru este să avem un spital cât mai performant, care deserveşte comunitatea locală, de aceea contribuim la dotarea lui, pentru că niciun medic nu rămâne dacă nu are dotarea standard necesară. (...) Este şi o obligaţie morală să menţinem în funcţiune acest spital, construit în 1996 cu ajutorul unei fundaţii din Olanda. (...) Unii ne-au reproşat că am cedat spitalul Ministerului Sănătăţii (în subordinea căruia se află Spitalul de Cardiologie - n.r) şi nu a rămas la autorităţile locale, dar la acea vreme, când s-a reorganizat sistemul sanitar, nu a existat altă soluţie. Dacă nu ar fi fost preluat, probabil s-ar fi închis, ca multe altele din ţară“, a mai spus primarul Gyerő József.