SOCIAL 22 noiembrie 2017

De o lună, în județul Covasna nu a mai apărut niciun caz de rujeolă

de Iulia Drăghici - Taraș | 690 vizualizări

Până la 20 octombrie, au fost confirmate în laborator 65 de cazuri din județ

La 20 octombrie a.c. s-a înregistrat ultimul caz de rujeolă din județul Covasna, potrivit celor mai recente date ale Direcției de Sănătate Publică. Înainte de această dată, fuseseră confirmate în laborator 65 de cazuri. Specialiștii spun că nu există probleme cu stocul de vaccin, dar şi că pericolul nu a trecut. 

„Din 20 octombrie nu a mai apărut niciun caz. Asta nu înseamnă că am terminat, pentru că în jurul nostru mai sunt cazuri. Și în Mureș, și în Harghita, și în Brașov. Ar fi bine ca fiecare să se vaccineze și să aibă grijă la călătorii, în timpul vacanței. Campania de vaccinare continuă, pentru că avem suficiente doze de vaccin pe anul acesta. Vin și sărbătorile, așa că o să distribuim vaccinurile mai repede, dar, oricum, în cabinetele medicale, la începutul lunii era vaccin suficient – un număr de 776 de doze. Deci, cei care au omis să facă vaccinul și erau eligibili în lunile octombrie sau septembrie au vaccinurile în cabinetele medicale, așa că pot merge oricând și se pot vaccina”, ne-a spus reprezentanta Direcției de Sănătate Publică din județul Covasna, Igyártó Gabriella.

Aceasta a mai precizat că, deși la spital s-au prezentat mai multe cazuri posibile de persoane infectate cu rujeolă, doar 65 de cazuri au fost confirmate în laborator.

Numărul total de cazuri de rujeolă confirmate în Romania, raportate până la data de 17 noiembrie, este de 9.900, din care 36 de decese, arată Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile. Al 36-lea deces datorat rujeolei, confirmat serologic, a fost raportat la un copil în vârstă de un an și o lună, nevaccinat, din județul Ialomița. În săptămâna 13–17.11.2017 au fost raportate încă 78 cazuri nou confirmate în 10 județe.

Rujeola (pojarul) este o boală infecțioasă care adesea duce la complicații. Din patru persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare. Pentru 1 din 1.000 de bolnavi de rujeolă (pojar), boala este mortală. Vaccinul împotriva rujeolei (pojarului) protejează copiii împotriva acestei boli. În România, 9 din 10 părinți își vaccinează copiii, arată datele Institutului Național de Sănătate Publică.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.