SOCIAL 11 februarie 2019

Criminalitatea stradală din județul Covasna, în scădere în 2018

de Iulia Drăghici - Taraș | 781 vizualizări

Totodată, numărul infracțiunilor sesizate a crescut cu aproape 6%

Bilanțul pe anul 2018 al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Covasna relevă faptul că, deși nivelul infracțiunilor sesizate în județul Covasna a crescut cu aproape 6% față de anul precedent, criminalitatea stradală a înregistrat o scădere cu 23%.

Scăderi se înregistrează totodată și în ceea ce privește furturile de locuințe și de la societăți comerciale. Tâlhăriile, 10 la număr, s-au menținut la același nivel ca în 2017, însă creșteri se înregistrează la infracțiunile contra patrimoniului. Polițiștii punctează în același timp că acordă o atenție deosebită și sesizărilor ce privesc violența în familie.

În anul 2018, numărul total al infracțiunilor sesizate în județul Covasna a înregistrat o ușoară creștere față de anul precedent cu 5,58%. Din cele peste 4.300 de fapte penale sesizate, 34,2% au fost infracțiuni contra persoanei și 22,3% au fost infracțiuni contra patrimoniului, 54% din fapte au fost sesizate în mediul urban, iar 46% în mediul rural.

Criminalitatea stradală se menține la un nivel scăzut și în 2018, numărul faptelor sesizate fiind de 47, cu 23% mai puține față de anul precedent”, arată bilanțul IPJ Covasna.

Aceeași sursă precizează că „infracțiunile contra patrimoniului (ex. furt, distrugere) reprezintă un alt segment important al criminalității sesizate, în 2018 trendul faptelor îndreptate împotriva patrimoniului înregistrând o ușoară creștere de 1,7%. Trebuie menționat totuși, că numărul furturilor din locuințe a scăzut cu 6%, iar cele din societăți comerciale cu 2,4%.

Infracțiunile de tâlhărie sunt la același nivel ca și în anul precedent, fiind sesizate 10 fapte de acest gen. Trebuie menționat însă că, dintre acestea, în patru cazuri nu s-a confirmat sesizarea, cercetările fiind continuate pentru săvârșirea altor infracțiuni (furt). În celelalte șase cazuri autorii au fost identificați rapid, față de aceștia dispunându-se măsuri preventive”.

În contextul modificărilor legislative intervenite în domeniul prevenirii și combaterii violenței domestice, în 2018, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Covasna a fost constituit un grup de lucru al cărui scop este acela de a stabili cele mai eficiente căi de acțiune pentru diminuarea numărului acestor fapte.

„Activitățile desfășurate în cadrul acestui grup de lucru, care au constat în întâlniri periodice și instruiri efectuate la nivel local cu persoanele implicate în gestionara faptelor de violență în familie, vor continua și în 2019. Polițiștii vor acționa în continuare cu fermitate în cazurile de violență domestică, utilizând toate instrumentele legale pentru protejarea vieții și integrității victimelor acestui gen de fapte”, transmite IPJ Covasna, în bilanțul anual.

În ceea ce privește obiectivele pe anul 2019, oamenii legii se vor concentra, printre altele, pe „activitățile pentru menținerea siguranței traficului rutier, dar și pe cele pentru combaterea infracțiunilor contra persoanei și patrimoniului. Acțiunile și activitățile preventive vor fi desfășurate în principal în baza obiectivelor de prevenire stabilite la nivel național, respectiv, prevenirea delincvenței juvenile, prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului și prevenirea violenței în familie”, punctează bilanțul polițiștilor covăsneni.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.