SOCIAL 18 ianuarie 2021

Covăsnenii se alătură Caravanei drepturilor sociale și protestelor de la București

de Daniela Luca | 703 vizualizări

Salariu minim decent și pensii echitabile, printre principalele revendicări 

Confederația Națională Sindicală „Cartel ALFA” anunță ample acțiuni de protest din 14 ianuarie până în 28 februarie. Caravana drepturilor sociale s-a oprit sâmbătă la Brașov, unde a avut loc un miting în fața Prefecturii, la care s-a alăturat și Filiala Covasna „Cartel ALFA”. În București, sindicaliștii se vor îndrepta către Administrația Prezidențială, cu o acțiune programată luni, 18 ianuarie. 

Sindicaliștii manifestă pentru un salariu minim decent, pensii echitabile, servicii publice de calitate, deblocarea negocierii colective, taxare justă, dar și pentru aplicarea corectă a legislației, ne-a spus președinta Comisiei Naționale de femei din cadrul CNS „Cartel ALFA” și totodată vicepreședinta Federației Naționale Sindicale „Alma Mater”, Laura Olteanu.  

„Caravana este un simbol al dorinței sindicaliștilor și care ar trebui să fie, de fapt, o dorință a tuturor românilor. Cerem un salariu minim decent pentru că acesta a fost crescut de guvernanți cu 41 de lei net, o sumă care este absolut nesemnificativă. Dorim de asemenea pensii echitabile. Eu aș spune că este foarte important ca legile care există să fie respectate și aici vorbesc de legea salarizării, dar și de legea pensiilor. În educație, ar fi trebuit să se dea, conform legii, o mărire în septembrie 2020. Această mărire era prevăzută deja în bugetul de la începutul anului, însă nu s-a acordat și s-a zis că se dă din 1 ianuarie. Nu s-a dat nici din 1 ianuarie, iar acum pe motiv de pandemie se vine cu ideea că nu se mai dă nimic. O altă revendicare vizează deblocarea negocierilor colective. Trebuie să existe contracte colective de muncă în toate domeniile și ele trebuie respectate. Se cere totodată realizarea serviciilor publice de calitate. În toate centrele pe unde a trecut Caravana au fost depuse petiții  din partea noastră, însă așteptăm reacții concrete și rezultate. Urmează să vedem care va fi reacția autorităților din București, pentru că acolo va fi o mișcare mai amplă”, ne-a spus după acțiunea de sâmbătă din Brașov, președinta Comisiei Naționale de Femei din cadrul CNS „Cartel ALFA” și vicepreședinta Federației Naționale Sindicale „Alma Mater”, Laura Olteanu.  

Programul de acțiuni a debutat pe 14 ianuarie cu o pichetare la Prefectura din Baia Mare, iar pe traseu spre București, Caravana drepturilor sociale s-a oprit în orașele Zalău, Târgu Mureș, Brașov și Ploiești, unde, s-au alăturat și membri de sindicat din federații, filiale și organizații sindicale din zonă. 

Sâmbătă, 16 ianuarie, la mitingul care a avut loc în fața Prefecturii Brașov au participat și câțiva membri ai Filialei Covasna „Cartel ALFA”. Totodată, joi, sindicaliștii au depus lista revendicărilor și la Prefectura Covasna. 

„O parte dintre filiale participă la Caravana drepturilor sociale, iar celelalte filiale, împreună cu federațiile naționale, vom participa la pichetarea ministerelor, partidelor politice, și, în final, a Guvernului. La aceste acțiuni va participa și Filiala Covasna. Sâmbătă ne-am alăturat, cu un număr restrâns de membri, din cauza restricțiilor, la pichetarea din Brașov. Dialogul există în toate județele prin care a trecut Caravana. Prefecturile au primit delegația „Cartel ALFA”, la fel și în județul Brașov. S-a depus documentul în cauză, au avut loc discuții, dar rezultatele nu se văd la nivelul prefecturilor, pentru că deciziile nu se iau acolo. Prefectul informează Guvernul că există acțiuni de stradă din partea unei părți a societății, în această situație din partea Confederației Naționale Sindicale „Cartel ALFA”, iar Guvernul nu are decât să ia la cunoștință că peste tot în țară există mișcări de stradă și că există niște revendicări de care va trebui să se ocupe mai devreme sau mai târziu”, ne-a spus președintele Filialei Covasna „Cartel ALFA”, Bong Vilmos. 

Conform acestuia, filiala din județul nostru a fost înființată în 1996 și are în prezent 3.800 de membri din toate ramurile de activitate. 

Caravana drepturilor sociale se va îndrepta luni, 18 ianuarie, de la ora 10:00, către Administrația Prezidențială. Ulterior, protestul se mută la sediul partidelor politice, pe 19 ianuarie și la Ministerul Finanțelor Publice, pe 20 ianuarie. Manifestațiile vor continua până la sfârșitul lunii februarie. 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.