SOCIAL 9 ianuarie 2018

Covăsneni trimiși în judecată pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene

de Iulia Drăghici - Taraș | 2326 vizualizări

Rechizitoriul DNA arată că prejudiciul se apropie de 48.000 de euro

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Braşov au trimis în judecată, în stare de libertate, doi covăsneni bănuiți de obţinerea pe nedrept de fonduri europene, potrivit unui buletin de presă care prezintă cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna decembrie 2017. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Covasna.

Unul dintre covăsnenii trimiși în judecată de procurorii DNA este acuzat că ar fi depus cu rea-credinţă la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false în scopul de a obţine în mod injust sume de bani în cadrul schemei unice de plată, pentru suprafeţe de teren pe care nu le deţinea în realitate. Cealaltă persoană trimisă în judecată este acuzată de complicitate. 

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Braşov au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor:

VAJDA ZOLTAN pentru săvârşirea infracţiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,

ZSIGMOND ROZALIA, la data faptelor referent agricol în cadrul Primăriei Aita Mare, judeţul Covasna, pentru săvârşirea a două infracţiuni de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene”, arată un comunicat de presă al DNA, publicat marți. 

În rechizitoriul întocmit, procurorii notează:

„În perioada 2007-2013, inculpatul Vajda Zoltan a depus cu rea-credinţă, la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.), mai multe documente false în scopul de a obţine în mod injust sume de bani în cadrul schemei unice de plată, pentru suprafeţe de teren pe care nu le deţinea în realitate.

O parte din aceste documente au fost puse la dispoziţie de către inculpata Zsigmond Rozalia, responsabilă cu conducerea şi asigurarea evidenţei la zi a Registrului agricol.

Prin aceste demersuri, inculpatul Vajda Zoltan a obţinut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum de 48.307 lei, sumă cu care A.P.I.A. a comunicat că se constituie parte civilă, la care se adaugă accesoriile fiscale calculate de la data efectuării fiecărei plăţi până la data achitării integrale a debitului principal.    

În cauză s-a dispus instituirea popririi asigurătorii asupra conturilor bancare ale celor doi inculpaţi. De asemenea s-a mai dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra unui teren ce aparţine inculpatului Vajda Zoltan.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Covasna cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului, respectiv a acordului de recunoaştere a vinovăţiei la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, mai arată comunicatul DNA.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.