SOCIAL 28 iunie 2011

Covasna, singurul judeţ din ţară unde a crescut şomajul

de Covasna Media | 809 vizualizări
Numărul şomerilor a crescut în judeţ în timp ce în restul ţării a scăzut După ce luni la rând judeţul Covasna s-a clasat pe ultimele locuri pe ţară în ceea ce priveşte rata şomajului, iată că cel mai mic judeţ realizează o nouă "performanţă" negativă - aceea de a fi singurul judeţ din România în care numărul şomerilor a crescut. Directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Covasna, Kelemen Tibor, a declarat că la sfârşitul lunii mai rata şomajului pe ţară a fost de 4,97%

Numărul şomerilor a crescut în judeţ în timp ce în restul ţării a scăzut

După ce luni la rând judeţul Covasna s-a clasat pe ultimele locuri pe ţară în ceea ce priveşte rata şomajului, iată că cel mai mic judeţ realizează o nouă "performanţă" negativă - aceea de a fi singurul judeţ din România în care numărul şomerilor a crescut.

Directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Covasna, Kelemen Tibor, a declarat că la sfârşitul lunii mai rata şomajului pe ţară a fost de 4,97%, ceea ce a însemnat o scădere a numărului persoanelor şomere cu 40.000, dar în judeţul Covasna în aceeaşi perioadă rata şomajului a crescut de la 7,95 la 8,05%. Asta înseamnă că numărul şomerilor în Covasna a crescut cu aproape 100 de persoane. Kelemen Tibor a menționat însă faptul că această creştere nu se datorează unor concedieri colective, pentru că în luna mai nu au avut loc astfel de acţiuni. El spune că mai degrabă este vorba de înregistrarea la AJOFM a mai multor persoane care de fapt nu sunt în căutarea unui loc de muncă, dar prin înregistrare pot participa la diferite cursuri de calificare. Este vorba de persoane în special de etnie romă, din zona Ghelinţa-Ojdula, care prin înregistrarea la Agenţie vor beneficia gratuit de cursuri de calificare. În concluzie, a subliniat Kelemen Tibor, această creștere a șomajului nu poate fi pusă pe seama lipsei de ocupare ci pe dorința de a oferi o calificare unei categorii sociale precum a romilor.

În momentul de faţă cei mai mulţi şomeri sunt în municipiul Sfântu Gheorghe – 3.306 de persoane, la Baraolt sunt 1.457 de şomeri, la Târgu Secuiesc – 1.211, la Covasna 1.121, iar la Întorsura Buzăului 430 de perosane sunt înregistrate ca fiind în căutarea unui loc de muncă. Ca şi domeniu de activitate, 613 persoane îşi caută de lucru în industria prelucratoare, 211 ca şi manipulant mărfuri, 185 de şomeri sunt muncitori necalificaţi la întreţinerea de drumuri, şosele, poduri şi baraje, dar sunt şi unele domenii care necesită studii superioare, astfel că, de exemplu, 52 de contabili din judeţ îşi caută în prezent de lucru.

 

Șomeri cu studii superioare

Kelemen Tibor a mai spus că cei mai mulţi şomeri au studii elementare (3.956), dar sunt şi aproape 200 de persoane cu studii superioare care nu reuşesc să îşi găsească de lucru.

Ca şi oferte de locuri de muncă, în această săptămână la AJOFM Covasna s-au depus 144 de oferte, dar din aceastea numai 10 se adresează celor cu studii superioare - în domeniul asigurărilor sau în cel al asistenţei sociale. În opinia directorului AJOFM, în judeţul Covasna se înregistrează o lipsă constantă de specialişti IT, deşi salariile în acest domeniu sunt mult peste salariul mediu, aici remuneraţiile fiind în jurul sumei de 1.000 de euro, în condiţiile în care salariul mediu brut în Covasna este de 1.214 de lei. Această valoare este în continuare foarte scăzută, având în vedere faptul că salariul mediu net la nivel naţional este de 1.400 de lei. Aşadar, județul nostru are un salariu mediu brut care este mai mic decât cel net la nivel naţional.

Nici prognoza pentru perioada următoare nu este una optimistă, deoarece sunt preconizate unele concedieri colective la nivel naţional care afectează şi judeţul Covasna. Astfel, în luna iulie se vor desfiinţa 28 de posturi la SC Nextgen Communications SRL din Bucureşti, dintre care două posturi la Târgu Secuiesc. De asemenea SC Andip Distribution SRL din Braşov va reduce numărul posturilor cu 47, ceea ce afectează 8 angajaţi din Sfântu Gheorghe. Societatea Naţională CFR Marfă şi CFR Călători Regionala Braşov va face la rândul său concedieri, însă numărul persoanelor din judeţul Covasna care lucrează în cadrul CFR şi vor rămâne fără serviciu nu se ştie deocamdată. Acestor date li se alătură și preconizatele concedieri din Ministerul Administraţiei şi Internelor, aici fiind preconizate concedieri care vor afecta mii de angajați din sistem.

 

Un sistem dat peste cap

Dacă despre angajări în sistemul bugetar nu mai prea poate fi vorba în perioada următoare, acesta fiind afectat în aproape toate ramurile de reorganizări și regândiri pentru reducerea cheltuielilor, nu la fel se poate spune despre sistemul privat.

Oamenii de afaceri covăsneni spun că locuri de muncă ar mai fi, însă acestea nu sunt prea bine primite de către cei care nu au de lucru, motivele fiind dintre cele mai diverse.

În primul rând, se pare că salariile din județ nu sunt deloc motivante, iar în al doilea rând, avem un deficit cât se poate de mare în ceea ce privește meseriașii.

Județul Covasna rămâne în continuare dominat de industria textilă, care deși are de oferit locuri de muncă, nu are pe cine angaja. Fabricile de pantaloni din Sfântu-Gheorghe au aproape săptămânal anunțuri prin care caută muncitori, însă aceste locuri nu se ocupă niciodată în totalitate.

Directorul Secuiana, Dobra Laszlo, spune la rândul său că această creștere a șomajului nu se explică doar prin faptul că nu ar exista locuri de muncă ci inclusiv prin faptul că meseriile sunt tot mai neinteresante pentru tineri.

”Nu avem planificate concedieri în perioada următoare, nici la Secuiana și nici la Seconf Brețcu ci dimpotrivă, căutăm muncitori. Problema este însă că nu găsim, că nimeni nu mai prea vrea să lucreze. La Brețcu avem nevoie de 40-50 de croitorese, dar nu găsim mână de lucru, pentru că tinerii nu mai fac meserie, în ziua de azi toată lumea face liceu și apoi facultate, chiar dacă nu are proprietăți intelectuale pentru asta. De aceea vedem apoi vânzătoare cu masterat și atâția oameni fără locuri de muncă, de parcă a devenit o rușine să ai o meserie”, a declarat Dobra Laszlo.

În turism, situația este una care stagnează în prezent, operatorii neavând curajul de a face angajări. Președintele Asociației Unităților Hoteliere și Restaurante din Sfântu Gheorghe, Kovacs Istvan, a declarat că în prezent nici nu poate fi vorba despre angajări la restaurantul și hotelul pe care îl conduce, cel mult existând posibilitatea unor angajări temporare, pentru perioada de concedii a personalului permanent.

”Tot auzim că turismul din Covasna ia avans, dar eu nu prea sesizez acest lucru, când am șase ocupări la 68 de camere de hotel. Prin urmare, nici nu mă gândesc la noi angajări, acestea s-ar justifica doar în cazul unei solicitări reale a serviciilor”, a explicat Kovacs Istvan.

În ceea ce privește autoritățile locale, acestea susțin că în niciun caz nu poate fi vorba despre o creștere îngrijorătoare a șomajului în județ sau în Sfântu-Gheorghe. Între scandaluri politice și contre pe reorganizarea administrativă a țării însă, eforturile autorităților cu privire la atragerea investitorilor mari - cu oferte variate de locuri de muncă și salarii decente sunt aproape fără rezultate vizibile.

 

Programe europene pentru stimularea forţei de muncă

După programul PISA, conceput de către Agenţiile Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă din judeţele Covasna şi Harghita, directorul AJOFM Covasna, Kelemen Tibor, a prezentat rezultatele unui alt proiect, al cărui scop este încadrarea în muncă a cât mai multor persoane aflate în evidenţele Agenţiei ca fiind şomeri indemnizabili sau neindemnizabili. Prin Programul de Ocupare a Forţei de Muncă pe anul 2011, AJOFM Covasna a reuşit în prima jumătate a anului să găsească locuri de muncă pentru 1.444 de persoane, din care 827 din mediul urban şi 617 din mediul rural. Din totalul celor încadraţi, 191 de persoane au sub 25 de ani, iar 502, peste 45 de ani. 1.410 persoane au fost încadrate ca urmare a acordării serviciilor de mediere a locurilor de muncă vacante. De asemenea, s-au încadrat în muncă 251 de persoane ca urmare a acordării serviciilor de informare şi consiliere profesională, 68 persoane prin organizarea cursurilor de formare profesională şi 155 persoane prin acordarea de alocaţii pentru şomerii care se încadrează înainte de expirarea şomajului.

Totodată s-au încadrat 113 şomeri peste 45 de ani sau unici întreţinători de familie. Prin programul de Ocupare a Forţei de Muncă, în primul semestru al anului 2011 s-au încadrat 35 absolvenţi prin subvenţionarea locului de muncă.

Campania a pornit de la rezultatele a două studii de piaţă efectuate în rândul tinerilor şi angajatorilor, în baza cărora a fost concepută o strategie generală de comunicare şi alte patru strategii de comunicare specifice. În momentul de faţă se desfăşoară o cercetare de piaţă pentru a evalua impactul campaniei de comunicare.

Molnár-Székely Emőke/Monica Vajna

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 15

Adaugă comentariu
vasy, 30 iunie 2011
@Marinica(daca tot ai lasat deoparte bunul simt si repsectul),pe mine si pe multi altii ne doare in cot de ceea ce e prin alte judete,eu vreau sa vad aici la noi industrie,locuri de munca citeste integral
Antimanele, 30 iunie 2011
@Marian, nu ştiu de ce crezi că ştiri din astea, de la ora 5, sunt numai în sud, peste tot sunt, doar că Dragalina e mai aproape de Bucureşti şi pe autostradă merg multe tiruri. Altfel, să nu citeste integral
Marian, 30 iunie 2011
Iti spun eu florinele ce am cu sud-estul tarii:toti va legati de primar dar nu vreti sa acceptari raul venit de la bucuresti:legile aberante aplicate de garda financiara si alti papagali ceea ce a dus citeste integral
florin, 30 iunie 2011
@Marian, tu ai ce ai cu sud-estul,asa e romanul in loc sa vada ce e la el in ograda, arata cu degetu. Arata frate cu degetu, cu el o sa mori de foame.
ion, 29 iunie 2011
Nu stiu daca e in top insa mai sunt si alte judete in aceeasi situatie insa nu cred ca incalzeste pe nimeni cu nimic ca la altii e mai rau. Diferenta fata de Teleorman este ca aici s-ar putea crea citeste integral
lili, 29 iunie 2011
Judetul Covasna in TOP !!!! Zice ANOFM ca "cele mai ridicate niveluri ale ratei somajului au fost atinse in judetele Vaslui (9,52%), Teleorman (8,83%), Mehedinti (8,81%) si Dolj (8,32%)si Covasna cu citeste integral
alt cetatean, 29 iunie 2011
20 de ani de guvernare locala UDMR isi fac din plin efectul....saracie pt covasneni,imbogatire pt liderii UDMR,si nu ai critic doar pe maghiari...doar romanii au votat PDL-ul...acum avem ce-am citeste integral
Valentin, 29 iunie 2011
E incredibil directorul AJOFM! Nu stiu care e rolul acestei Agentii. Daca esti somer trebuie sa te descurci exclusiv singur.Ei habar nu au ce locuri de munca sunt disponibile in judet.Afiseaza locuri citeste integral
Primar_la_Hetea, 29 iunie 2011
Deci unii nu se trezesc niciodata, nici dupa 20 de ani, nici dupa 200. Votati in continuare UDMR !
Marian, 29 iunie 2011
Si inca ceva vasylica:Tâlharii au pus stăpânire pe Autostrada Soarelui. Poliţia este în alertă.Adevărate bande de tâlhari acţionează, noaptea, pe Autostrada Soarelui. Hoţii sunt organizaţi citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.