SOCIAL 6 martie 2020

Reprezentanţilor Avocatului Poporului li s-a interzis accesul într-un azil de bătrâni din Târgu Secuiesc

de Agerpres | 2376 vizualizări

Reprezentanţii Avocatului Poporului susţin că le-a fost refuzat accesul într-un cămin de bătrâni din municipiul Târgu Secuiesc, pentru a efectua o anchetă într-un caz în care s-au autosesizat, drept urmare vor sesiza Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi instituţiile care autorizează funcţionarea acestuia.

"Reprezentanţii Asociaţiei Zenobia au refuzat accesul Avocatului Poporului în Azilul de bătrâni din Târgu Secuiesc, împiedicând instituţia să-şi exercite mandatul constituţional. În data de 5 martie, reprezentanţi ai Avocatului Poporului s-au prezentat la Azilul de bătrâni din Târgu Secuiesc pentru a efectua o anchetă necesară soluţionării unui caz aflat în atenţia instituţiei. Reprezentanţii Asociaţiei Zenobia, care patronează respectivul azil, au refuzat accesul în incintă, precum şi semnarea procesului-verbal în acest sens. Preşedinta asociaţiei, doamna Szabo Jolan, a motivat telefonic refuzul prin faptul că vizita nu a fost anunţată în prealabil şi ar fi fost necesar ca instituţia Avocatul Poporului să trimită pe e-mail o solicitare scrisă", se arată într-un comunicat de presă, remis vineri AGERPRES.

Potrivit sursei citate, în conformitate cu prevederile legale, Avocatul Poporului poate efectua anchete neanunţate ori de câte ori există suspiciuni de încălcare a articolelor 22 şi 34 din Constituţie privind dreptul la viaţă şi la integritatea fizică şi psihică, precum şi dreptul la ocrotirea sănătăţii.

Demersul instituţiei Avocatul Poporului a fost iniţiat după sesizarea din oficiu în urma apariţiei în presă a unor informaţii conform cărora o femeie din Sfântu Gheorghe a acuzat conducerea şi personalul azilului că nu i-au îngrijit mama, aducând-o "într-o stare de sănătate precară, deshidratată, subnutrită şi nespălată cu zilele", fapte ce ar fi dus, în final, la decesul acesteia.

"Avocatul Poporului atrage atenţia că, prin atitudinea lor, reprezentanţii Asociaţiei Zenobia au împiedicat instituţia să-şi exercite mandatul constituţional şi anunţă că va sesiza Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, ANPIS şi AJPIS Covasna care autorizează funcţionarea Azilului de bătrâni Zenobia, Târgu Secuiesc", se mai arată în comunicat.

La sfârşitul lunii ianuarie, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Covasna a amendat cu 12.000 de lei căminul de bătrâni din Târgu Secuiesc pentru mai multe nereguli descoperite în urma unui control.

Conducerea instituţiei a menţionat la acea dată că în frigiderul şi în congelatorul unităţii au fost găsite mai multe produse cu termenul de valabilitate expirat, în bucătărie nu exista mijloc de măsurare verificat metrologic, nu era afişat meniul zilei şi nici informaţii cu privire la caracteristicile preparatelor servite.

Controlul a fost efectuat în urma sesizării depuse de o persoană care a reclamat faptul că mama ei, care a decedat la finele anului trecut, nu ar fi fost îngrijită corespunzător în acest cămin, fiind subnutrită şi deshidratată, a precizat conducerea CJPC Covasna.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.