Covasna, județul cu cel mai mic număr de ambulanțe din regiune
Conducerea SAJ Covasna spune că echipajele fac față solicitărilor
Deputatul covăsnean Alexandru Teacă a solicitat Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne date despre situația ambulanțelor din județul Covasna și județele limitrofe. Politicianul spune că răspunsul nu a fost surprinzător, nici pentru el, nici pentru cetățeni, pentru că acesta doar a confirmat că numărul ambulanțelor în județ este mult mai mic comparativ cu județele din regiune. Pe de altă parte, Serviciul de Ambulanță al Județului (SAJ) Covasna spune că parcul auto este foarte bine pus la punct.
Datele furnizate de Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne arată că în județul Covasna sunt 21 ambulanțe, dintre care 16 funcționale și 5 defecte, în timp ce în județele din regiune numărul este mult mai mare.
Astfel, în Harghita sunt 63 de ambulanțe, dintre care 2 defecte, în Brașov – 92 ambulanțe, dintre care 60 funcționale, în Buzău 54 de ambulanțe - 47 funcționale și 7 cu defecțiuni. În județele Vrancea și Bacău sunt 47, respectiv 48 de ambulanțe. În primul caz un număr de 41 sunt funcționale, iar în al doilea – 37.
„Comparația Covasna vs. Harghita se impune și este evidentă superioritatea numerică și calitativă a județului Harghita. Și la capitolul achiziții, în urma OUG nr 74/2017 avem cel mai mic număr de ambulanțe cumpărate. Covasna - 7; Harghita - 11; Brașov -15; Buzău - 9; Vrancea - 10; Bacău - 8. Voi avea o nouă serie de interpelări pe această temă sensibilă și de mare necesitate, pe care le voi adresa Guvernului”, a mai precizat în postarea de pe Facebook, deputatul PMP, Alexandru Teacă.
Acesta ne-a spus că va continua să urmărească situația pentru a stabili exact dacă există într-adevăr o problemă în acest sens.
„Din discuție cu anumiți cetățeni, chiar și angajați și din Brașov de la Ambulanță care mi-au spus că intervin deseori în județul Covasna, m-am gândit că e posibil ca dotările să nu fie chiar foarte bune pentru a acoperi eficient tot teritoriul. Sunt zile când sunt evenimente multe, se pare totuși că se apelează la ambulanțe din județele limitrofe. Am vrut să văd în primă fază dacă numărul ambulanțelor din aceste județe, inclusiv al nostru, sunt cât de cât egale. După cum am văzut, nu prea. (...) Voi solicita în următoarea interpelare numărul de intervenții și atunci se va vedea dacă într-adevăr facem sau nu facem față. Deocamdată nu pot să mă pronunț dacă sunt suficiente sau prea puține. Nu mă pot baza pe o concluzie foarte clară”, ne-a explicat Alexandru Teacă.
Pe de altă parte, SAJ informează că numărul echipajelor este suficient, iar acesta este raportat la numărul solicitărilor.
„Noi avem un parc auto foarte bine pus la punct în sensul în care mașinile noastre sunt foarte bune, sunt funcționale. Deservim populația județului fără niciun fel de probleme. Din punctul nostru de vedere, sigur că sunt suficiente ambulanțe. Noi nu avem acest impediment că nu avem mașini cu care să putem lucra. Sunt zone în care există și SMURD, cum este de exemplu la Întorsura Buzăului – acolo este întotdeauna echipaj SAJ și echipaj SMURD. La Covasna nefiind SMURD, avem două echipaje de ambulanță pe timp de zi și echipaj pe timp de noapte. Acest lucru este așa de multă vreme în sensul în care s-a ținut cont și de numărul de solicitări care există în zonele respective. La Sfântu Gheorghe este și o populație mai mare și e o arie mai mare de acoperit, de aceea aici avem un număr mai mare de echipaje”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, directorul SAJ Covasna, Cristian Cimpoi.
În 2020, Serviciul de Ambulanță al Județului Covasna împlinește 50 de ani de funcționare.