SOCIAL 19 decembrie 2019

Copiii români și maghiari se vor juca împreună tot anul școlar

de Daniela Luca | 3137 vizualizări

Proiectul NOIMI continuă să transforme dărâmarea barierelor lingvistice într-o joacă 

Copiii români și maghiari  de la Colegiul National „Székely Mikó” și Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe s-au jucat împreună tot semestrul și au învățat să comunice liber între ei cu ajutorul unor ateliere bilingve. Proiectul NOIMI, deși finanțat de Consiliul Local pe perioada semestrului întâi, va continua și în cel de-al doilea, iar elevii își vor putea întări astfel cunoștințele acumulate până acum. 

Asociația pentru Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe a derulat în lunile septembrie-decembrie proiectul NOIMI care și-a propus să spargă barierele lingvistice între copiii români și maghiari din județul Covasna. Coordonatorii au obținut în acest sens sprijin financiar din partea municipalității în valoare de 3.000 de lei. 

Proiectul a constat în susținerea unor ședințe de joacă bilingve la care a participat o clasă de la secția româna și o clasă de la secția maghiară. Așadar, timp de un semestru, copiii din clasa a IV-a de la Colegiul Național „Mihai Viteazul”, coordonați de învățătoarea Gabriela Prundar și cei de la Colegiul National „Székely Mikó”, în frunte cu învățătoarea Áda Nóra, au învățat limba partenerului de joacă printr-o mulțime de activități atractive. 

Actrița profesionistă Alexandrina Ioana Costea este cea care a susținut și coordonat atelierele bilingve. 

„În cadrul fiecărei întâlniri ce s-a derulat în Sala de Festivități a Colegiului Național „Mihai Viteazul”, copiii împreuna cu doamna coordonatoare s-au jucat pe teme diverse învățând de fiecare dată noi cuvinte în română și maghiară, cuvinte ce au făcut parte din noi categorii conversaționale - La joacă, În parc, În familie, La cumpărături etc. În cadrul fiecărui atelier copiii au învățat și cântece celebre ale căror texte le-au fost predate atât în română cât și în maghiară. (...) Rezultatele au fost pozitive, la finalul cursurilor fiecare clasă vorbind superior limba partenerilor de joacă”, transmit reprezentanții Asociației pentru Colegiul Național „Mihai Viteazul”. 

Deschiderea și receptivitatea tuturor celor implicați în proiect i-a determinat pe coordonatori să continue acțiunea până la finalul anului școlar. Toți cei implicați și-au propus să își păstreze rolurile, însă de data aceasta în calitate de voluntari. 

Proiectul „NOIMI”, inițiat de soții Marius și Anna-Maria Popa, a debutat de 1 iunie anul trecut și a continuat cu câteva acțiuni pe parcursul anului. Scopul acestuia, conform coordonatorilor, este folosirea diversității etnoculturale ca resursă educațională inepuizabilă pentru dezvoltarea spiritului copiilor în toate formele lui de manifestare. 

Și titlul proiectului este unul sugestiv. Acesta este alcătuit prin asocierea pronumelui de persoana I, plural, în limba română și maghiară, „NOI” și „MI”. 

Sursă foto: Facebook/Asociația pentru Colegiul Național „Mihai Viteazul”.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.