SOCIAL 29 aprilie 2021

Conducerea SJU afirmă că majorarea alocaţiei de hrană a pacienţilor e bine-venită; situaţia „nu era normală“

de Agerpres | 707 vizualizări

Decizia Guvernului de a majora alocaţia de hrană a pacienţilor din unităţile sanitare este apreciată de conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe ca bine-venită, deoarece suma alocată până acum nu putea acoperi costurile necesare pentru asigurarea unor mese corespunzătoare.

„Alocaţia de hrană respectivă nu putea fi respectată. Dacă era vreun spital care respecta, atunci înseamnă că ceea ce dădea nu putea fi denumită mâncare. Noi de ani de zile am alocat un buget mai mare pentru hrana pacienţilor, nu pot să vă zic acum o cifră exactă (...), dar mult mai mare decât era pe nivelul de hrană stabilit la momentul respectiv. Era un lucru bine-venit să se modifice şi limitările acestea, pentru că nu era o situaţie normală“, a declarat miercuri managerul spitalului, Andras Nagy Robert, în cadrul unei conferinţe de presă.

Conducerea instituţiei a menţionat că, din cauza măsurilor pentru limitarea răspândirii noului coronavirus, hrana pacienţilor este servită în caserole de unică folosinţă, dar acest lucru generează cantităţi mari de deşeuri.

„De un an de zile şi în zona de COVID am folosit materiale de unică folosinţă în ceea ce priveşte hrănirea pacienţilor, farfurii şi caserole de unică folosinţă. Acestea nu sunt biodegradabile, pentru că cele biodegradabile sunt la un preţ mai ridicat decât cele pe care le folosim şi în momentul de faţă. Bugetul spitalului nu ne permite să cumpărăm caserole biodegradabile“, a afirmat Andras Nagy Robert.

Potrivit directorului medical al spitalului, Roşu Matyas, recipientele folosite sunt oricum considerate „materiale infecţioase“ şi trebuie neutralizate.

„Nici nu ştiu dacă ar avea sens să achiziţionăm caserole biodegradabile, pentru că oricum sunt considerate materiale infecţioase, deci trebuie distruse, respectând anumite proceduri. Deci, chiar dacă ar fi biodegradabile, tot nu am avea voie să le depozităm undeva şi să aşteptăm să se transforme în compost, pentru că sunt considerate materiale infecţioase (...) Se adună, într-adevăr, cantităţi mari de deşeuri, pacienţii primesc mâncare de trei ori pe zi, ciorba separat, felul doi separat, dimineaţă, la prânz şi seara, în caserole de plastic. Este o risipă şi, din punctul meu de vedere, este antiecologic, dar deocamdată funcţionăm aşa“, a spus dr. Roşu Matyas.

Guvernul a aprobat în şedinţa de săptămâna trecută o hotărâre care prevede că din luna mai alocaţia de hrană pentru pacienţii din unităţile sanitare va fi actualizată cu indicele preţurilor de consum la mărfuri alimentare în perioada 2018-2020, de 109,72%.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.