SOCIAL 1 noiembrie 2022

Concurs de creație artistică pentru persoanele cu dizabilități mintale

de Daniela Luca | 594 vizualizări

Premiile variază între 500 și 2.000 de lei

Fundaţia Creştină Diakonia din Sfântu Gheorghe a dat startul ediției cu numărul XII a Premiului Casa Iris, în cadrul concursului Outsider Art 2022. Evenimentul pune la bătaie premii de până la 2.000 de lei. Competiția se adresează persoanelor cu dizabilități mintale, iar scopul este promovarea talentului artistic al celor mai speciali dintre noi. Tema din acest an este „cerbul de aur”, iar lucrările primite de organizatori vor fi expuse. 

Tinerii cu handicap mintal dovedit cu certificat medical, care au împlinit vârsta de 18 ani, pot participa la acest concurs, ajuns la ediția a XII-a, cu lucrări de pictură și sculptură. Fiecare concurent va trebui să trimită până pe data de 25 noiembrie trei lucrări de pictură, dintre care una trebuie să aibă ca temă „cerbul de aur”. Cei care sunt pasionați de sculptură trebuie să trimită doar o singură lucrare și fotografii cu alte două.

Creațiile pot fi executate pe pânză, hârtie sau carton, iar formatul minim este A4. Se pot folosi acuarele, acrilice, creioane colorate, pasteluri, culori pe bază de ulei, tuș, în timp ce sculpturile pot fi executate pe lemn, piatră, metal, lut sau ghips. De asemenea, materialul de concurs trebuie să fie terminat, înrămat sau cu passepartout. Totodată, lucrările premiate vor rămâne în colecția Fundației Creștine Diakonia din Sfântu Gheorghe.

„Căutați în bibliotecă, pe internet sau în muzeul de istorie naturală cum arată cerbul, cum este structura lui, cum se comportă, unde locuiește? Încearcă să-ți imaginezi unde și cum ai vrea să întâlnești un cerb. Cum ai descrie acest cerb pe care ți-l imaginezi? Departe, în pădure, sau aproape și imens? Cu o coroană pierdută sau o coroană uriașă? Plasat în natură sau singur, poate ca un cerb ucis, ca un trofeu? Ce tehnică ai folosi? Ați prefera să folosiți pensule netede, uniforme sau să aplicați vopseaua mai gros? Poate chiar ai putea lipi ceva pe poză, de exemplu noroi, frunze, oase?”, transmit organizatorii. 

Premiul în valoare de 2.000 de lei se va oferi pentru locul I, pentru locul II – 1.000 de lei, iar pentru locul III – 500 de lei. 

„Despre deschiderea expoziţiei şi decernarea premiilor vă anunțăm din timp. (...) Lucrările de concurs vor fi evaluate de către un juriu profesionist. Preşedintele juriului este Réka Deuten-Makkai, istoric și critic de artă”, se mai arată în informarea postată pe pagina de Facebook a Fundației Creștine Diakonia. 

Astfel, cei care vor să participe trebuie să trimită sau să depună lucrările, însoțite de formularul de înscriere completat, până în data de 25 noiembrie 2022 (data preluării), la adresa Casa Iris Sfântu Gheorghe, județul Covasna, strada Lăcrămioarei nr. 5, 520085. „Pe pachet se menționează: CONCURS”, mai specifică organizatorii. 

Ediția din acest an este organizată in memoriam Makkai János.

„Înainte de toate, Makkai János a fost tatăl domnului Makkai Péter şi al doamnei Makkai Réka. Încă de la început, el a fost activ și a participat în activitățile, taberele artistice ale Casei Iris, a fost «profesorul de artă» pentru clienții centrului, precum și al celor prezenți din alte județe. A fost «bunicul înțelept şi bun»”, ne-a spus directoarea departamentului persoanelor cu dizabilități din cadrul Casei Iris, Olcsvári Tünde. 

Aceasta a precizat că la ediția de anul trecut s-au înscris în jur de 60 de participanți din diferite județe. 

Pentru mai multe detalii despre concurs, Olcsvári Tünde poate fi contactată la numărul de telefon fix: 026715560, mobil: 0733065375 sau prin e-mail: iriszhaz@yahoo.com.

Concursul Outsider Art a fost organizat pentru prima oară în 2010, cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități.

 

 

 

 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.