SOCIAL 30 octombrie 2019

Concurs de creație artistică pentru persoanele cu dizabilități mintale

de Daniela Luca | 1205 vizualizări

Premiile variază între 500 și 2.000 de lei 

Fundaţia Creştină Diakonia din Sfântu Gheorghe a dat startul celei de-a noua ediții a Premiului Casa Iris, în cadrul concursului Outsider Art 2019. Evenimentul pune la bătaie premii de până la 2.000 de lei. Competiția se adresează persoanelor cu dizabilități mintale, iar scopul este promovarea talentului artistic al celor mai speciali dintre noi.

Tineri cu handicap mental dovedit cu certificat medical, care au împlinit vârsta de 18 ani, pot participa la acest concurs, ajuns la ediția a IX-a, cu lucrări de pictură, grafică și sculptură. Fiecare concurent va trebui să trimită până pe data de 27 noiembrie trei lucrări de pictură dintre care una trebuie să aibă ca temă „lumea basmelor”. Cei care sunt pasionați de sculptură, trebuie să trimită doar o singură lucrare și fotografii cu alte două. 

Creațiile pot fi executate pe pânză, hârtie sau carton, iar formatul minim este A4. Se pot folosi acuarele, acrilice, creioane colorate, pasteluri, culori acrilice pe bază de ulei, tuș, în timp ce sculpturile pot fi executate pe lemn, piatră, metal, lut sau ghips. De asemenea, materialul de concurs trebuie să fie terminat, înrămat sau cu passepartout. Totodată, lucrările premiale vor rămâne în colecția Fundației Creștine Diakonia din Sfântu Gheorghe. 

„Lucrările vor fi trimise împreună cu formularul de înscriere care poate fi accesat pe blogul nostru iriszhaz.blogspot.com. Lucrările de concurs vor fi evaluate de către un juriu profesionist. Președintele juriului este Réka Deuten-Makkai, istoric și critic de artă. Toate lucrările de concurs primite la timp vor fi expuse”, au mai transmis organizatorii. 

Autorii celor mai reușite opere vor fi premiați la începutul lunii decembrie, cu ocazia deschiderii expoziției, la Casa Irisz. Premiul în valoare de 2.000 de lei se va oferi pentru locul I, pentru locul II – 1.000 de lei, iar pentru locul III – 500 de lei.  

Astfel, cei care vor să participe trebuie să trimită sau să depună lucrările însoțite de formularul de înscriere completat până în data de 27 noiembrie 2019 (data preluării) la adresa Casa Iris Sfântu Gheorghe, județul Covasna, strada Lăcrămioarei nr.5, 520085. „Pe pachet se menționează: CONCURS”, mai specifică organizatorii. 

De asemenea pentru mai multe detalii poate fi contactat directorul Fundației, Péter Makkai, la numărul  de telefon 0267 315 560,  0724 000 467 sau prin e-mail la adresa iriszhaz@yahoo.com.

Sunt invitați să se alăture acestei inițiative și cei care vor să devină susținători ai premiului. 

Concursul Outsider Art a fost organizat pentru prima oară în 2010, cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități. La ediția trecută, circa 20 de persoane și-au trimis creațiile pentru a fi evaluate, spun reprezentanții Fundației. 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.