Com’ON Sepsi: Încă șase inițiative vor fi implementate luna aceasta
Elevii de la „Székely Mikó” vor inaugura laboratorul de geografie
Programul Com’ON Sepsi, iniţiat de autorităţile locale din municipiul Sfântu Gheorghe cu scopul de a încuraja implicarea activă a tinerilor în viaţa comunităţii locale, continuă în această lună cu ultimele șase proiecte, printre care o acțiune de sensibilizare cu privire la persoanele cu dizabilități, inaugurarea unui laborator de geografie renovat recent, concurs de teatru pentru tineret sau atelier de fabricare a coronițelor de advent. Anul acesta, fiecare inițiativă a adus un plus comunității din Sfântu Gheorghe, spun coordonatorii programului.
Implementarea ultimelor șase dintre cele 30 de inițiative câștigătoare în cadrul programului Com’ON Sepsi a fost programată pentru luna noiembrie.
La prima acțiune din această lună, care a avut loc marți, pe 8 noiembrie, la Centrul Multifuncțional din Őrkő, copiii au învățat cu ajutorul jocurilor despre siguranța în trafic.
Acțiune de sensibilizare pentru elevii de la „Puskás Tivadar”
Un alt eveniment, intitulat „Acceptă-mă”, va avea loc miercuri, 9 noiembrie, la Liceul Tehnologic „Puskás Tivadar” din Sfântu Gheorghe. Elevii vor fi încurajați să învețe informații noi și utile despre viața de zi cu zi a copiilor cu dizabiltăți, despre nevoile acestora și despre felul în care pot empatiza cu cei care au nevoi speciale. În cadrul aceleiași acțiuni, elevii vor vizita și Casa Iris, centrul de zi al persoanelor adulte cu dizabilități.
„Prima parte este cea teoretică, de sensibilizare, iar vizita la noi este întâlnirea față în față cu persoane cu dizabilități, unde au ocazia de a vedea persoana în umbra dizabilității, pot intra în contact cu ei, luând parte împreună la activități creative. Scopul este de a avea o perspectivă de ansamblu asupra vieții lor”, ne-a spus directoarea departamentului persoanelor cu dizabilități din cadrul Casei Iris, Olcsvári Tünde.
Printre ideile care vor prinde contur: concurs de teatru și inaugurarea unui laborator de geografie
Tot în cadrul programului Com’ON Sepsi, pe 19 noiembrie, va fi organizat un concurs pentru trupe de teatru de amatori de tineret, iar pe 24 noiembrie se vor inaugura echipamentele noi de joacă la grădinița din Chilieni.
Va urma apoi inaugurarea laboratorului de geografie reamenajat de la Colegiul Național „Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe. Restaurarea a avut loc în lunile septembrie și octombrie ale acestui an și a presupus schimbarea dulapurilor din laborator, precum și etichetarea, cu ajutorul experților, a unor roci și minerale neidentificate. Colecția poate fi văzută de doritori în cadrul zilei porților deschise, care va avea loc pe data de 25 noiembrie, de la ora 15.00.
Ultima acțiune din cadrul programului Com’ON Sepsi se va ține la Câmpu Frumos și este programată pentru data de 26 noiembrie. Copiii vor fabrica niște coronițe de advent, iar o parte dintre ele vor fi dăruite persoanelor vârstnice.
Concluziile coordonatorilor, la final de program
Coordonatoarea programului, Ildikó Knop, ne-a spus că speră ca și la următoarea ediție liceenii să fie la fel de implicați. Și reprezentanții comunităților din Chilieni și Câmpu Frumos au dat dovadă anul acesta de multă implicare, spune ea.
„Îmi e greu să estimez care au fost inițiativele cele mai reușite. Unele au avut o mobilizare comunitară mare și s-au adresat unui cerc mai larg de participanți, altele erau mai de nișă, mai specializate, atât în ceea ce privește tematica abordată, cât și locul desfășurării. În fiecare an, avem idei noi și echipe deschizătoare de drumuri, cum erau cei care au propus un curs de înot pentru bebeluși, promotorii grădinăritului urban sau elevii care au gândit un eveniment hibrid: o drumeție cu o oră de biologie și geologie încorporată. Comunitatea din Chilieni și Câmpu Frumos este foarte activă și în fiecare an participă la Com'ON Sepsi cu fel și fel de inițiative importante pe plan local. Anul acesta, fiecare inițiativă a adus un plus comunității din Sfântu Gheorghe. Am sprijinit creativitatea artistică, sportul, cursuri de prim-ajutor, dar și cursuri de circulație pentru cei mici, numeroase activități pentru copiii de toate vârstele”, ne-a spus coordonatoarea programului, Ildikó Knop.
Anul trecut, 660 de votanți au participat la votul din cadrul programului Com’ON Sepsi, iar anul acesta 1.831 de participanți au înregistrat în total 5.371 de voturi, pentru 46 de inițiative. În final, 30 de idei au fost finanțate cu câte 2.600 de lei din bugetul local.
Programele câștigătoare din acest an au mai avut la bază idei creative, precum cinema drive-in, curs de autoapărare, curs de prim-ajutor, distracție în aer liber pe acoperișul Hotelului Bodoc, program de grădinărit urban, un spectacol de teatru sau atelier de preparare a produselor cosmetice.
Programul Com’ON Sepsi este organizat de către Asociația Culturală și de Tineret Prospero, în parteneriat cu Grupul Pont, cu sprijinul Consiliului Local al Municipiului Sfântu Gheorghe și al Băncii Comerciale Române.
Sursă foto: Facebook/ Com'ON Sepsi