Elevii fac apel la autoritățile județene pentru o atenție sporită asupra calității „cornului și laptelui”
Deoarece Guvernul a adoptat cu întârziere hotărârea de prelungire a programului „Cornul și laptele”, elevii nu vor primi, pentru câteva săptămâni, sau luni, gustările cu care au fost obișnuiți. Autoritățile județene se întâlnesc marți, 29 august a.c., într-o ședință, pentru a stabili procedurile de începere a licitațiilor. În acest context, președintele Consiliului Județean al Elevilor (CJE) Covasna, Marian Calcea, solicită, printr-un comunicat de presă, acordarea unei atenții sporite asupra alegerii comerciantului și verificarea produselor acestuia, deoarece calitatea lor a lăsat de dorit în anii precedenți.
Potrivit comunicatului, președintele CJE Covasna solicită comisiei conduse de Prefect și Consiliul Județean (CJ) Covasna să verifice calitatea produselor comerciantului care va câștiga licitația.
„Consiliul Județean al Elevilor (CJE) Covasna, structura reprezentativă a celor 33.000 de elevi covăsneni, consideră deosebit de important procesul de inițiere a programului «Cornul și laptele» în județul Covasna, care face parte din Programul pentru școli al Uniunii Europene. Având în vedere că alimentele vor ajunge cu întârziere în unitățile de învățământ din județ - întârziere cauzată de faptul că Guvernul a aprobat abia în luna august a.c. hotărârea de prelungire a programului, solicităm Instituției Prefectului - Covasna și Consiliului Județean Covasna ca licitația să fie realizată cu o atenție deosebită asupra calității produselor, având în vedere că elevii covăsneni nu au beneficiat, în ultimii ani, de o valoare specifică firească”, se arată în comunicat.
Conducerea CJE Covasna a primit, în repetate rânduri, sesizări în ceea ce privește calitatea produselor alimentare.
„De-a lungul timpului, am primit testimoniale și sesizări în ceea ce privește calitatea produselor alimentare primite pe băncile școlilor din județul Covasna. De aceea, solicităm comisiei conduse de Prefect, dar și Consiliului Județean Covasna ca procesul de verificare a alimentelor să fie conturat de o atenție deosebită. Suntem conștienți că din punct de vedere legal, comerciantul care vine cu cea mai bună ofertă câștigă licitația, dar asta nu ar trebui să împiedice autoritățile județene să prioritizeze calitatea și diversitatea produselor”, a declarat președintele CJE Covasna, Marian Calcea, citat în comunicat.
Contactat telefonic, vicepreședintele CJ Covasna, Henning László, ne-a spus că, în ceea ce privește calitatea produselor, la instituția la care lucrează nu s-au primit reclamații și că cei care sesizează ceva în neregulă ar trebui să se adreseze instituțiilor competente precum Direcția de Sănătate Publică (DSP) sau Protecția Consumatorului.
„Reclamațiile ar trebui depuse la forurile competente, deoarece de asta există DSP, Protecția Consumatorului, pentru ca ei să își facă datoria. Eu nu am primit absolut nici o reclamație la Consiliul Județean. Din câte știu, nici la Prefectură. Deoarece s-ar fi convocat comisia din care facem parte. Există entități care trebuie să verifice. Fiecare școală își gestionează separat produsele. Eu nu contest că nu s-au putut întâmpla niște disfuncționalități, dar nu am fost anunțați, nu știm despre acest lucru”, a declarat Henning László.
Potrivit acestuia, marți, 29 august, se va întruni comisia formată din 12 entități, care va decide produsele alimentare și procedurile pentru a începe licitația de contractare a comerciantului.
„Mâine la ora 10:00 se întrunește comisia, care este convocată de domnul Prefect. Acolo se vor lua primele decizii, având în vedere că a apărut foarte târziu atât OUG 31, cât și HG 652/2023. Acolo se vor lua deciziile. Totodată, având în vedere că, potrivit legislației, și primăriile pot face acest proiect, am transmis o adresă către primării. Deci așteptăm până vineri să vedem ce răspunsuri primim. Între timp, ca să nu pierdem foarte mult timp, am convocat această ședință cu cei de la DSP, IȘJ, Protecția Consumatorului, și alții. Sunt vreo 12 entități care sunt în comisie. Domnul prefect a convocat ședința unde se vor decide, conform legislației, produsele care se vor da, respectiv procedurile care se vor face pentru licitație. Facem licitația pe patru ani, să nu se facă în fiecare an. După cum știți, și acum patru ani am făcut tot așa, și n-am întâmpinat probleme. Teoretic, suntem în prima fază. După ce a apărut Hotărârea de Guvern, noi imediat am făcut primii pași. Cel mai probabil, elevii nu vor beneficia de acest program câteva săptămâni, procedura este lungă, poate dura și câteva luni. OUG și HG au apărut târziu. Ar fi trebuit să apară acum 3-4 luni ca să ajungem la timp cu procedura, în septembrie”, a spus, luni, vicepreședintele CJ Covasna.
Hotărârea de Guvern 652/2023 care conține Programul pentru şcoli al României pentru perioada 2023-2029 a fost publicată marți, 8 august a.c., în Monitorul Oficial.
Noutatea programului pentru anul şcolar 2023-2024, comparativ cu anii precedenți, este că se vor distribui mai multe porţii de lapte şi produse lactate și se vor oferi produse adecvate și pentru elevii cu intoleranță la gluten, lactoză sau la alte ingrediente.
Astfel, cei aproape 1,9 milioane de preşcolari şi elevi care vor beneficia de program vor primi pe parcursul unei săptămâni câte două porţii de fructe sau legume (comparativ cu una, anul trecut), trei porţii de lapte (față de două), două porţii de produse lactate (față de una) şi cinci porţii de produse de panificaţie (în loc de trei), potrivit avocatnet.ro.
Pentru anul şcolar 2023-2024, bugetul programului este de aproape 750 de milioane lei (față de 580 de milioane de lei în anul școlar precedent), din care 86 milioane reprezintă ajutor financiar din partea Uniunii Europene, iar restul ajutor financiar naţional, se mai arată în sursa mai sus citată.
Obiectivul programului, introdus încă din 2002, este să îmbunătățească starea de sănătate și bunăstarea copiilor, dar și să contribuie la dezvoltarea durabilă a sectorului agricol.
Foto arhivă