SOCIAL 8 decembrie 2022

CJAS Covasna: Şapte localităţi, cu peste 12.700 de locuitori, nu au medici de familie

de Agerpres | 792 vizualizări

Şapte localităţi din judeţul Covasna, în care trăiesc peste 12.700 de oameni, nu au medici de familie, relevă un raport al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate.

Potrivit sursei citate, este vorba despre localităţile Mereni, Poian, Moacşa, Dalnic, Catalina, Malnaş şi Boroşneu Mare.

Conducerea Casei de Asigurări Covasna a precizat că pentru stimularea medicilor de familie care îşi desfăşoară activitatea în mediul rural, în localităţile urbane sub 10.000 de locuitori, precum şi în zone cu condiţii deosebite de muncă sunt acordate sporuri financiare, conform prevederilor legale, însă nici în atare condiţii nu a putut fi completată reţeaua de asistenţă primară din judeţ.

„În trimestrul III din 2022 venitul mediu pe cabinet de medicină de familie s-a situat la 27.896 lei. Valorile extreme ale intervalului de venituri ale cabinetelor de medicină de familie sunt de 15.565 lei ca venit minim şi 43.166 lei ca venit maxim. Cu toate acestea, în judeţul Covasna se manifestă în ultimii ani o scădere a numărului de medici de familie cu liste proprii ce încheie contracte de furnizare de servicii medicale în asistenţa medicală primară cu CAS Covasna, de la 105 cabinete în anul 2016 la 88 de cabinete la ora actuală. La aceasta dată, structura medicilor de familie, în funcţie de mediul de rezidenţă şi gradul profesional, se prezintă astfel: la 30 septembrie 2022 existau şapte UAT-uri fără cabinet de medicina de familie sau punct de lucru al vreunui cabinet de medicină de familie, respectiv Mereni, Poian, Moacşa, Dalnic, Catalina, Malnaş şi Boroşneu Mare, însumând 12.704 locuitori”, se arată în raportul postat pe pagina de internet a Prefecturii Covasna.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.