SOCIAL 14 aprilie 2022

#childsteps, un nou proiect de peste 80.000 de euro, de educație pentru viața în comunitate

de Iulia Drăghici - Taraș | 769 vizualizări

Programul Asociației Turul Madár va ajunge în special la copii din zone defavorizate, în șase localități 

Peste 80.000 de euro va investi Asociația Turul Madár din Sfântu Gheorghe într-un nou proiect, numit #childsteps (engl. pași de copil sau pași mărunți). Programul are mai multe componente. Pe lângă educația civică non-formală care va ajunge prin diverse acțiuni la peste 100 de copii din șase localități, #childsteps va forma și educatori și în același timp va dezvolta și partea de management al voluntarilor în cadrul organizației. Toate activitățile au un scop comun: de a promova educația civică și traiul într-o comunitate. 

Sprijinul financiar pentru acest proiect este asigurat în mare parte de Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Bugetul total este de 81.072,00 Euro, din care 7,49 % este contribuția proprie, adică aportul organizației, ne-au informat coordonatorii miercuri, într-o conferință de presă. 

Cele șase localități unde va ajunge programul Asociației Turul Madár sunt Baraolt, Aita Mare, Aita Medie, Calnic, Sfântu Gheorghe și Târgu Secuiesc. În total vor fi implicați peste 100 de copii cu vârste între 7 și 14 ani, proveniți din medii defavorizate, 10 educatori, dar și alți voluntari. Interesant este că proiectul, al cărui scop este să accentueze nevoia participării active a cetățenilor în propriile comunități și să explice care este rolul societății civile, își propune să ajungă cu activități inclusiv la părinții copiilor implicați. 

O altă componentă importantă a proiectului va fi editarea unui manual de educație civică. Acesta va conține și exerciții non-formale, dar și alte informații utile. Manualul va fi publicat în trei limbi, română, maghiară și engleză și va fi disponibil pe site-ul asociației, pentru a fi gratuit și rapid la îndemâna oricui este interesant. Totodată, se va organiza și o caravană de promovare a ghidului în școlile din mediul rural din județul Covasna. 

Este de precizat și că educatorii implicați în program, tot în calitate de voluntari, vor avea parte de patru săptămâni de curs, de unde pot deprinde noi abilități și să descopere diverse exerciții care să îi ajute să lucreze mai eficient cu elevii care vor să învețe despre educația civică. 

Acest program, #childsteps, este o continuare a programului Berde Mózsa, lansat de Asociația Turul Madár în 2012. În al 10-lea an de proiect și după doi ani grei de pandemie, care au afectat activitățile voluntarilor, demersul capătă noi dimensiuni. 

„#childsteps reprezintă o completă reorganizare a programului nostru Berde Mózsa, dar în același timp și o dezvoltare a acestuia. Perioada recentă a fost marcată de pandemie și nu a fost una prielnică pentru acest program, dar încercăm să compensăm prin noul proiect. Luăm în considerare experiențele și ideile din ultimii ani, care au venit parțial de la părinți, dar mai ales de la educatori. Proiectul se bazează pe trei piloni importanți: formarea educatorilor și editarea unui manual, programe pentru copii și dezvoltare organizațională pentru îmbunătățirea managementului voluntarilor. Profesorii implicați în proiect sunt toți voluntari, nu le putem mulțumi altfel pentru munca lor, decât prin cursuri de pregătire și atenția pe care le-o acordăm. Le putem oferi un training de patru săptămâni prin care să-și dezvolte cunoștințele și abilitățile educaționale. Solicităm aici ajutorul a patru formatori de profesioniști locali. De asemenea, s-a ivit nevoia scrierii unui ghid pentru profesori, care ajută munca învățătorilor pe termen lung, dar am dori să îl prezentăm și publicului larg și să devină disponibil și altor cadre didactice. Vom putea aduce ceva nou și în activitățile dedicate copiilor, vrem să comunicăm mai eficient cu părinții, să implementăm activități care au fost solicitate în prealabil, dar din anumite motive s-au tot amânat”, a declarat președintele Asociației Turul Madár, Furus Levente. 

Acesta este al treilea proiect derulat de Turul Madár cu sprijinul fondurilor obținute prin Active Citizens Fund România. Primul, #youthfocus, a fost lansat anul trecut și are un buget de peste 100.000 de euro. Voluntarii și mentorii recrutați și pregătiți aici sunt implicați și în proiectul #childsteps. Al doilea program este #localready, în care organizația învață secretele campaniilor reușite de strângere de fonduri. Aici finanțarea se ridică la aproape 84.000 de euro. 

Programul #childsteps se va derula pe o perioadă de 24 de luni. Acesta este realizat în parteneriat cu Școala Gimnazială „Gaál Mózes” din Baraolt, Școala Gimnazială „Kriza János” din Aita Mare și Școala Gimnazială „Benkő József” din Aita Medie. 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.