SOCIAL 28 iulie 2022

Centrul de Îngrijire și Asistență pentru vârstnici pensionari din Sfântu Gheorghe și-ar putea începe activitatea de anul viitor

de Diana Pantelimon | 2467 vizualizări

Construcția de pe malul râului Olt, din vecinătatea Bisericii Reformate de pe strada Lăcrămioarei din Sfântu Gheorghe, ar putea fi finalizată în acest an. Clădirea va fi un Centru de Îngrijire și Asistență (CIA) pentru vârstnici pensionari și persoane care necesită îngrijire. Deocamdată, din datele colectate, nu se știe data inaugurării, dar se preconizează ca anul viitor să-și deschidă porțile.

Investiția este realizată de către Eparhia Reformată din Ardeal, Episcopia din Cluj-Napoca a Bisericii Reformate și urmează să fie preluată de către Fundația Diakonia Sfântu Gheorghe.

„În momentul de față se lucrează la finalizarea bucătăriei și spălătoriei, urmând achiziționarea mobilierului. Va fi preluată de către Fundația Diakonia, condusă de d-na Director-preot Tóth Anna. Data inaugurării nu este stabilită deocamdată, evenimentul va avea loc după luarea în folosință a centrului“, a transmis, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, episcopul reformat al Transilvaniei, Kató Béla.

Activitatea acestui centru va începe imediat după finalizarea construcției și după predarea acesteia către Diakonia.

„Deocamdată nu ne aparține construcția respectivă, este o investiție realizată de Eparhia Reformată din Ardeal, Episcopia din Cluj-Napoca a Bisericii Reformate. Ei au construit acea clădire. Știu însă din strategia și întelegerile avute cu dânșii că, după finalizarea construcției, ar dori să ofere acea clădire Fundației Diakonia, pentru a o umple cu viață, pentru a implementa și a începe acolo niște servicii rezidențiale. Este plănuit să fie un complex rezidențial, cu mai multe tipuri de servicii rezidențiale licențiate. Nu sunt date fixate, pentru că nu depinde de noi, ci de finalizarea construcției, de procedura de predare a construcției finale a investitorului.

Lucrările au început înaintea pandemiei. Se preconizează să începem anul viitor, dar depinde foarte mult de data acestei predări, dacă se face, dacă vor fi întârzieri, pentru că până nu avem clădirea, noi nu avem nimic de-a face cu clădirea respectivă, ca și fundație Diakonia.

Știu că aceasta este intenția din partea bisericii, pentru că deja am fost contactați să dăm un fel de acord că acceptăm, putem face, suntem capabili să facem acest lucru. Eu personal am fost rugată să conduc acea instituție în viitor, după ce se fac aceste formalități, dar sunt doar vorbe până când o să ne dea printr-un contract spre folosință“, a spus, pentru redacția noastră, directorul fundației Diakonia, Tóth Anna.

Clădirea este proiectată în așa fel încât poate primi 70-75 de persoane. La momentul actual, în țara noastră, costul standard de îngrijire pentru un beneficiar al unui CIA este de 4.100 de lei, sumă stabilită de către stat. Aceasta poate fi plătită din pensie sau din coplata aparținătorilor. Statul poate ajuta doar persoanele încadrate în gradul 1 de handicap grav, cu suma de 1.520 de lei.

„Centrul respectiv este pentru vârstnici pensionari și persoane care necesită îngrijire, pentru că acesta este un minus în județul Covasna. Nu exista CIA-uri pentru persoane cu dizabilități, adulți și vârstnici, și asta plănuim să facem, pentru că este o necesitate maximă. Ca și condiții de acceptare, nu sunt cămine de îngrijire și asistență în județ, ci doar cămine pentru vârstnici.

Costul seviciilor trebuie acoperit de către cei care se mută aici, li se permite prin lege. Aparținătorii sunt obligați să cofinanțeze, în cazul în care venitul total al potențialului beneficiar nu acoperă costurile standard de îngrijire. Costurile standard de îngrijire sunt stabilite prin lege. Într-un CIA un cost standard de îngrijire, în acest moment, în România, este de 4.100 de lei. Nu noi stabilim această sumă.

În Sfântu Gheorghe, Consiliul Local contribuie la subvenționarea acestor costuri. Dacă nu este o organizație care să contribuie, un consiliu județean, o primărie, atunci costul integral trebuie susținut, plătit, achitat de către persoana care locuiește în acest centru, ori din coplata membrilor de familie sau susținători.

Legea socială ne impune un minim de calitate, exprimat clar, prin lege, câți asistați trebuie să avem, câte persoane angajate și ce profesii, pentru o persoană beneficiară. Statul stabilește condițiile minime de calitate prin personal profesionist angajat, cât și pentru consumul minim pentru hrană într-o lună. Vine apoi și controlează dacă cheltuim atâta, dar nu contribuie cu nimic. Dacă persoana respectivă este într-adevăr dependentă la pat, poate să obțină încadrarea în gradul 1 de handicap cu asistent personal și primește printr-un cupon de la stat acel venit minim pe economie pentru cheltuieli de asistență socială. Doar așa, iată, statul a ajutat prin această contribuție, ca, pe lângă pensia de vârstă sau de boală sau ce pensii mai acumulează, să primească o alocație pentru asistență socială. Pentru că toți care sunt încadrați în gradul 1, de handicap grav, dependenți la pat sau Parkinson, sau demență senilă, să opteze, dacă nu doresc să angajeze pe cineva ca asistent personal, să primească printr-un cupon acei bani, venitul net pe economie, 1.520 de lei în acest moment. Deci mai primește un plus de la stat față de pensia pe care o are. Cu asta contribuie statul român în momentul de față.

În totalitate este planificat pentru 70-75 de persoane. Cu toate că sunt în social, nu vom avea profit, dar trebuie să ne autosusținem. La 75 de persoane, câte subvenții ar trebui să obținem ca să putem susține în viitor acel complex rezidențial?“, ne-a mai explicat Tóth Anna.

Clădirea este proiectată astfel încât să permită diferențierea. Vor putea avea mai multe tipuri de servicii rezidențiale, departajate pe etaje: cămin, CIA și locuințe protejate, în funcție de cum vor opta în viitor. 

Fundația Diakonia este o organizaţie non-profit având la bază sistemul de valori creștine și acordă ajutor profesional persoanelor cu probleme de sănătate şi sociale, fără discriminare. Urmărește dezvoltarea sistemului de servicii sociale și instituționale, reprezentând serviciul caritativ al Eparhiei Reformate din Ardeal, potrivit diakonia.ro.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.