Centru de recreere pentru persoane cu dizabilităţi, la Valea Crişului
Un centru de recreere, terapie şi agrement pentru persoanele cu dizabilităţi, construit de Fundaţia Diakónia, va fi inaugurat vineri în localitatea Valea Crişului.
Tabăra Irisz, cum a fost denumit acest centru, are o capacitate de 20 de locuri, în trei case cu trei şi patru camere. Piatra de temelie a acestei tabere a fost pusă anul trecut pe un teren de aproape un hectar cumpărat de Fundaţia Diakónia, unde a fost amenajată şi o mică fermă unde persoanele cu dizabilităţi se pot implica în cultivarea legumelor ori în creşterea animalelor mici.
Directorul Fundaţiei, preotul Makkai Péter, a declarat că persoanele cu dizabilităţi vor putea petrece aici câteva zile sau săptămâni, timp în care vor fi îngrijite de angajaţii taberei şi vor fi angrenate în diverse activităţi şi programe de terapie, de divertisment şi agrement. Acesta a menţionat că principalul scop al proiectului este de a asigura o mai largă independenţă persoanelor cu handicap, dar şi de a oferi celor care le îngrijesc zi de zi posibilitatea de a avea o scurtă perioadă de vacanţă atunci când îşi doresc sau au nevoie de timp liber.
„Proiectul a pornit de la ideea că majoritatea familiilor în care există o persoană cu handicap fizic sau psihic nu-şi permit să meargă într-o vacanţă deoarece trebuie să le asigure îngrijire în permanenţă, iar acest centru îşi propune să îi suplinească pentru o perioadă de timp. Le vom prelua atribuţiile pentru o zi, un weekend sau pentru 2-3 săptămâni dacă vor să meargă în concediu, dacă au nevoie de un respiro”, a declarat Makkai Péter.
Fundaţia Diakónia mai administrează o unitate protejată şi un centru de zi în municipiul Sfântu Gheorghe frecventat de aproape 40 de persoane cu dizabilităţi, iar anul trecut a deschis un magazin în care lucrează mai multe persoane cu handicap. Tot anul trecut, Diakónia a dat în folosinţă un centru social pentru persoanele cu handicap, tot la Sfântu Gheorghe, unde există ateliere în care acestea pot deprinde diverse meserii, cum ar fi spre exemplu tâmplăria. Iar de curând a demarat o campanie de strângere de fonduri pentru construirea la Sfântu Gheorghe a unui centru de îngrijire pentru persoanele vâstnice şi bolnave de Alzheimer, demenţă sau cancer. Costul proiectului este de 600.000 de euro, iar cea mai mare parte a banilor vor proveni de la parteneri din străinătate.