Centrala termică din Întorsura Buzăului are asigurat combustibilul pentru 4-5 luni
Centrala termică din Întorsura Buzăului, care livrează căldură şi apă caldă blocurilor şi instituţiilor publice din oraş, are asigurat combustibilul necesar pentru următoarele patru-cinci luni, a declarat primarul oraşului, Leca Băncilă.
„Depinde cât de frig va fi şi cât vom consuma, dar estimez că ne va ajunge patru sau cinci luni. În continuare ne vom ocupa de aprovizionare (...) Din păcate, la Întorsura Buzăului preţul gigacaloriei este mare, circa 390 de lei, deci aproape dublu faţă de anul trecut, din cauza faptului că o pondere mare din combustibil o reprezintă masa lemnoasă, iar preţul lemnului a crescut de trei ori. Noi am reuşit să încheiem un parteneriat cu Ocolul Silvic din Comandău, de unde vom lua deşeuri din lemn“, a precizat, pentru AGERPRES, Leca Băncilă.
Consiliului Local Întorsura Buzăului a majorat la începutul acestui an preţul gigacaloriei de la aproximativ 170 de lei la 396 de lei cu TVA, pentru a putea face faţă cheltuielilor.
Centrala termică pe rumeguş din Întorsura Buzăului, pusă în funcţiune în anul 2004, a fost construită printr-un program finanţat de guvernele danez şi român, care au sprijinit instalarea unor centrale similare şi în localităţile Gheorgheni, Huedin, Vatra Dornei şi Vlăhiţa.
Leca Băncilă a menţionat că, la acea vreme, rumeguş se găsea „pe toate drumurile“, „gaterele nu mai ştiau cum să scape de el“, dar între timp au apărut mai multe centrale pe biomasă, precum şi firme care produc panouri PAL din aceste deşeuri.
La Întorsura Buzăului, supranumită şi Mica Siberie, iarna ţine aproape şase luni pe an, iar temperaturile sunt extrem de scăzute.
Oficial, cea mai scăzută temperatură înregistrată în această localitate în ultima jumătate de secol a fost de minus 35,8 grade Celsius, în 8 februarie 2005, record care nu a mai fost atins din anul 1939.