SOCIAL 16 februarie 2023

Ce sfat le-ar da viceprimarul Vargha Fruzsina absolvenților de liceu

de Daniela Luca | 489 vizualizări

Elevii care anul acesta vor da bacalaureatul cântăresc deja opțiunile pentru viitor. De cele mai multe ori, aceștia se întreabă dacă să se înscrie la o facultate în țară sau să meargă în străinătate. Am întrebat-o pe viceprimarul din Sfântu Gheorghe, Vargha Fruzsina, ce sfat le-ar da viitorilor absolvenți care încă nu au luat o decizie. Aceasta este de părere că tinerii ar trebui să vadă lumea, dar să nu uite să revină acasă, la Sfântu Gheorghe. 

„În campanie eu le-am promis oamenilor că vom avea un birou care să se ocupe de cei care pleacă din oraș și să îi ajute să vină înapoi. Am vrut să pornim chiar de la acești elevi care sunt în clasa a XII-a, ca să vedem peste trei sau cinci ani câți avocați, câți medici sau câți oameni de specialitate vom avea, ca să putem cumva să ne pregătim în acest sens. Eu le propun mereu elevilor să plece din Sfântu Gheorghe pentru trei sau cinci ani, ca să vadă lumea și ca să aibă un orizont mai deschis spre lume. Consider că Secuimea este foarte frumoasă, dar este o comunitate destul de restrânsă și, dacă avem oameni care sunt deschiși la nou, care au văzut că lucrurile pot fi mai diferite, pot avea o viziune mai diferită asupra unor lucruri. Eu sper și aș vrea ca acești elevi să se întoarcă acasă”, ne-a spus viceprimarul din Sfântu Gheorghe, Vargha Fruzsina

Ea a precizat că în mare parte tinerii de etnie română sunt cei care pleacă din oraș și nu mai revin. Viceprimarul este de părere că o experiență acumulată în afara țării îi poate ajuta pe tineri să vadă lucrurile dintr-o altă perspectivă și că ideal ar fi ca noile cunoștințe să le aplice acasă, în orașul natal. 

„Din ce observ, văd că mulți nu părăsesc doar orașul, ci și țara, mai ales elevii de etnie română pleacă din țară, pentru că nu este așa cum vor ei să fie. Nu știu dacă cei de etnie maghiară nu au curajul pentru asta sau nu au o bază materială, dar cei care pleacă la Budapesta, să zicem la facultate, nu prea se mai întorc. Cei care se duc la Cluj, mai revin, că e mare și un pic haotic, dar cei care se duc în orașe ca Budapesta sau București nu prea mai revin acasă. Deci, eu i-aș sfătui să plece în alt oraș, nu neapărat în străinătate. Deși sunt și programe Erasmus care pot fi de ajutor. Avem o mulțime de burse și aici în țară prin care, pentru o lună, două, sau pentru un semestru, pot pleca în afară studenții. Consider că nu e un lucru rău să vadă cum sunt lucrurile altundeva și să vină acasă cu o viziune nouă. Știu că pentru unii tineri Sfântu Gheorghe poate părea un oraș plictisitor pentru că este un oraș mic, dar eu consider că pe la 23-24 de ani merită să revii acasă și să îți faci aici o familie”, ne-a mai spus viceprimarul. 

Vargha Fruzsina a studiat cinci ani în Cluj, la Facultatea de Istorie și Filosofie. A absolvit Istoria Artei, după care a urmat și un masterat în Cercetarea şi valorificarea patrimoniului cultural. Spune că a fost plecată cu o bursă în anii studenției la Budapesta, pentru trei luni, însă niciodată nu și-a dorit să rămână acolo. 

În 2020, când a depus jurământul, Vargha Fruzsina avea 24 de ani. Ea este astfel cel mai tânăr viceprimar din istoria orașului Sfântu Gheorghe.

Foto: Vargyasi Levente

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.