Cazul dezbaterilor din Coșeni: verdictul primarului
S-a amânat construirea casei de tip familial în localitatea Coșeni
Primarul orașului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, a decis amânarea construcției casei familiale în localitatea Coșeni. Hotărârea a fost luată în ședința extraordinară a Consiliului Local din 20 septembrie ca urmare a contradicțiilor apărute la dezbaterea organizată în localitate, cu două zile înainte. Acum, Consiliul Local caută soluții pentru ca proiectul să fie totuși pus în practică în cel mai scurt timp.
Proiecul care viza construirea în satul Coșeni a unei case familiale pentru copiii de la Casa de Tip Familial nr. 1 din Sfântu Gheorghe a fost dezbătut în cadrul unei ședințe informative, în cadrul căreia controversele s-au ținut lanț. Locuitorii satului Coșeni s-au declarat a fi împotriva acestui proiect, principalul motiv fiind impactul negativ pe care copiii din sistem l-ar putea avea asupra celorlalți, tulburând liniștea localității.
Primarul orașului Sfântu Ghoerghe, Antal Árpád a subliniat faptul că situația care s-a creat este una extrem de gravă peste care nu poate să treacă cu vederea. Acesta este de părere că nu toți locuitorii din Coșeni ar avea opinie negativă în ceea ce privește construirea casei familiale în localitatea lor.
„De 10 ani sunt primarul acestui oraș, dar nu m-am întâlnit până acum cu cazuri în care să existe o campanie de ură împotriva unor copii, pentru mine este ceva inacceptabil și mi-e rușine în locul celor care au formulat anumite lucruri care s-au discutat la acea ședință. Aș dori să-mi cer scuze de la fiecare copil care este în acest oraș și este într-o situație dificilă și care de fapt așteaptă de la noi un ajutor și anume să le soluționăm problemele și să nu-i excludem sau să facem o campanie de ură împotriva lor. Deci dacă acești copii au putut trăi la etajul 4 al unui bloc, și de 12-13 ani instituția a putut funcționa în astfel de condiții, întrebarea este care ar fi fost acel mare deranj care putea fi creat în localitatea Coșeni? (...) În Sfântu Ghoerghe s-au mai construit astfel de case, deci nu este primul caz în care noi dăm teren pentru protecția copilului. Vă spun sincer, parcă ne-am fi transferat în secolul 18-19 în câteva zile”, a spus primarul în cadrul ședinței de Consiliu Local.
Antal Árpád, dar și viceprimarul Tóth-Birtan Csaba, care a fost prezent la dezbaterea de marți din Coșeni, au subliniat în luările lor de cuvânt subiectivitatea cu care problema a fost tratată de reprezentantul localității.
„Avem o problemă și cu reprezentanul satului, pentru că un conducător are de fapt sarcina ca într-un asemenea caz să îi convingă pe cei care doresc să instige la ură și nu să se numească lider sau purtător de cuvânt al acestora. Pot să vă spun că nu vom obliga localitatea, am renunțat, deci nu vrem să trimitem acești copii între astfel de oameni, nu aș dori ca acești copii să locuiască într-un sat cu oameni care au aceste idei precum cele care au fost formulate. Sunt sigur că peste 90 la sută din localnici nu au această atitudine față de această problemă. Mi-ar plăcea foarte mult dacă la Consiliul Local nu ar sta o persoană care reprezintă o minoritate, ci o persoană care se angajează să reprezinte doleanțele tuturor locuitorilor.”
În urma obiecțiilor prezentate, reprezentantul localității Coșeni a precizat că dezbaterea cu localnicii din satul pe care îl reprezintă nu fost tocmai reușită și a subliniat totodată că nu a avut intenția de a conduce o campanie împotriva proiectului în discuție.
„Și la ședința anterioară am fost învinuit că îi pecetluiesc pe acești copii, dar totuși ar trebui să ne uităm mai bine care sunt cauzele opunerii locuitorilor. Deci dacă nu sunt corespunzător pentru a fi reprezentant, acest lucru este soluționabil pentru că am și eu un copil acasă care mă așteaptă”, a spus Miklós András.
În final, primarul Antal Árpád a declarat pentru Observatorul de Covasna, că orașul Sfântu Gheorghe nu dispune de teren pentru realizarea acestui proiect, însă că are în vedere chiar achiziționarea unui spațiu destinat special construirii casei familiale.
„Problema este că nu avem în acest moment un teren identificat în oraș unde să putem rezolva această problemă. Încercăm să identificăm, inclusiv am discutat cu doamna director de la DGASPC să vedem dacă găsim undeva un teren de vânzare, ca să-l cumpărăm și să rezolvăm astfel problema”, a încheiat primarul.
Daniela Luca