SOCIAL 23 septembrie 2019

Casele din lemn create la Sfântu Gheorghe, la mare căutare peste hotare

de Daniela Luca | 4387 vizualizări

Peste 70 de persoane sunt angajate la compania belgiană 

Compania specializată în domeniul caselor prefabricate, CASArbor, a organizat vineri, 20 septembrie, o seară a porților deschise. Cei prezenți au avut ocazia să viziteze platforma industrială CASArbor și să vadă în persoană cum au evoluat lucrurile în ultimii ani. Gazdele evenimentului au specificat că încă din 2016, an în care compania și-a deschis porțile, mai mulți covăsneni s-au întors de peste hotare pentru a-și pune în valoare abilitățile în prelucrarea lemnului chiar la ei acasă. 

Pe teritoriul fostul Combinat de Prelucrare al Lemnului (CPL) din Sfântu Gheorghe,  Dana Neagu, directorul general CASArbor și Philippe Hosten, acționarul majoritar al companiei, au reușit să pună pe picioare, nu cu puțin efort, o afacere care astăzi se bucură de un real succes pe piața internațională.

„Cel mai mult ne place aici la Sfântu Gheorghe fidelitatea muncitorilor noștri”

La vestea deschiderii CASArbor, câțiva dintre covăsneni s-au întors acasă din străinătate pentru a putea fi astfel mai aproape de familii. Crearea acestei oportunități le-a fost răsplătită de către aceștia cu fidelitate și implicare, spun investitorii. 

 „Inițial a fost un hazard foarte fericit pentru că de trei ani, de când suntem aici, cred că nu am avut niciodată niciun regret. Din contră, în fiecare an, cu fiecare experiență am învățat să iubim locul acesta. Iar acum doi ani, la aniversarea de un an a societății, am dat exemplu povestea Micul Prinț care spune așa: «Cu cât mai mult timp petreci cu floarea ta, cu atât înveți să o iubești mai mult». Cam așa s-a întâmplat și la noi. Cel mai mult ne place aici la Sfântu Gheorghe fidelitatea muncitorilor noștri. Pot să spun asta din cauză că am fost în contact și cu alți directori de la alte societăți de prelucrare a lemnului care se confruntă cu probleme foarte mari de fidelitate. Eu pot să spun că muncitorii cu care am început acum trei ani, toți sunt încă aici și astăzi. Ce este frumos este că nici măcar unul nu m-a părăsit, din contră, foarte mulți, cred că 7 din 10 care au lucrat pe vremuri la fostul CPL, s-au întors aici și sunt oameni care s-au întors și din străinătate, din Norvegia, Germania, pentru că au auzit că am redeschis. Mai ales în România, unde asta e o problemă națională, mă bucur că se reunesc familii”, a spus gazda evenimentului, Dana Neagu, adăugând totodată că acum în fabrică lucrează peste 70 de persoane, majoritatea din Sfântu Gheorghe și din comunele apropiate. 

Expoziții internaționale cu rezultate remarcabile 

Cabanele și vilele din lemn de înaltă calitate, durabile și prietenoase cu mediu, au fost admirate de către toți cei care au trecut pragul platformei industriale CASArbor de pe strada Constructorilor 5, vineri seara. 

Reprezentanți ai mediului de afaceri din zonă, clienți și parteneri ai companiei, reprezentanți ai autorităților locale, toți au căzut de acord că și-ar dori o asemenea „bijuterie”. Executate cu mult gust și rafinament, cabanele au exteriorul din pin silvestru, iar toată mobila este din lemn și ea, însă pentru interior s-a optat pentru molid, au specificat gazdele evenimentului.

Acestea au mai precizat că a fost nevoie de investiții considerabile pentru a pune la punct fostul combinat, însă rezultatele muncii încep să se resimtă în ultima perioadă, mai ales după câteva expoziții internaționale unde produsele lor au fost foarte apreciate. Deși au încercat să debuteze și pe piața românească, deocamdată nu au obținut niciun răspuns îmbucurător. 

„De când au participat la primele expoziții internaționale, comenzile au fost ca o avalanșă și asta a fost o mare încurajare pentru noi. Am încercat să debutăm și pe piața turismului românesc, iar rezultatul până în ziua de azi, din păcate, este zero. Cu părere de rău, dar România nu este încă pregătită pentru  felul ăsta de vacanțe și de campinguri. Anul acesta am trimis un e-mail de prezentare al cabanelor la toate campingurile anunțate de pe internet din România și a fost un singur camping din Costinești care ne-a răspuns. Poate că într-o zi o să iasă ceva și aici, dar deocamdată nu”, a precizat Dana Neagu. 

Anul trecut, pe data de 21 iulie, de Ziua Națională a Belgiei, CASArbor a fost gazda unui eveniment deosebit, prilej cu care și-au prezentat cele mai noi produse. Excelența Sa Thomas Baekeland – ambasadorul Belgiei în România și Alain Schodts, președintele BEROBA – Camera de Comerț Româno-Belgiană, au fost invitații speciali ai evenimentului de anul trecut. 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.