Caravana națională CIVIT revine de unde a plecat – în județul Covasna
Cafeneaua CIVIT face parte din proiectul CIVIT, desfășurat sub egida Com'ON România în opt județe
Tinerii covăsneni sunt invitați la o cafenea „altfel”, unde vor putea să-și contureze împreună prioritățile generației lor. Astfel, miercuri, 10 aprilie, începând cu ora 17:00, la sediul Asociației Asimcov, tinerii vor avea șansa să contribuie la schimbări care le sunt necesare și să împărtășească opinii cu ceilalți participanți. Acest demers este unul dintre acele proiecte cu acoperire națională ale căror idei au pornit din județul Covasna, precizează organizatorii.
„Dacă ești tânăr între 14-29 de ani și preocupat de viața de zi cu zi din județul Covasna, aici este locul tău să îți împarți ideile și să dezbați de ce ai avea nevoie și ce îți dorești de la localitatea în care stai, înveți, lucrezi, și de la județul tău” îndeamnă organizatorii pe pagina de Facebook a evenimentului.
Cătălin-Nicolae Lazăr, consilier personal în cadrul Cabinetului Secretarului de Stat, reprezentant al Ministerului Tineretului și Sportului, dar și reprezentant al Direcției Județene de Sport și Tineret (DJST) Covasna, a declarat că acum un an acest proiect a fost doar un vis frumos. Astăzi proiectul este în plină desfășurare, iar ideea principală a plecat din județul Covasna.
„Județul Covasna este pilotul a foarte multe proiecte care au rămas cu acoperire națională. Gala Tineretului din România care este parte integrantă a conceptului de Capitală Națională a Tineretului din România a plecat din Covasna în 2014. Adică noi ca și județ chiar dacă suntem mici, suntem exemplul acela cu buturuga mică răstoarnă carul mare. Este prima dată în istoria Ministerului Tineretului și Sportului când opt entități subordonate, respectiv opt Direcții pentru Sport și Tineret din România, la inițiativa compartimentului de tineret tabere din Județul Covasna pun mână de la mână și se coalizează într-un efort comun pentru a crea contexte dedicate tinerilor”, ne-a spus Cătălin-Nicolae Lazăr.
„Noi, cei maturi, suntem obligați să le creăm condiții, iar ei au obligativitatea de a nu le rata”
În cadrul Cafenelei CIVIT tinerii vor discuta despre subiecte precum studiile pe care doresc să le urmeze, perspectiva unei cariere în România, eventualele probleme pe care le-ar putea întâmpina atunci când vor întemeia o familie. Pe lângă acesta, vor fi abordate subiecte despre evenimentele din comunitatea în care locuiesc tinerii și despre posibilele evenimente pe care le pot organiza aceștia.
Participanții vor discuta câte 15 minute la fiecare dintre subiecte. Facilitatorul general al evenimentul va da semnalul când trec cele 15 minute și participanții se mută la o altă masă. La fiecare masă va rămâne doar gazda, care va prelua următorii participanți și îi va introduce în subiect. La închidere, facilitatorul cafenelei va invita gazdele meselor să prezinte rezumatul a ceea ce s-a discutat.
„Tinerii trebuie să vină să spună ei înșiși ce își doresc, pe de o parte pentru a fi parte din viitorul pe care și-l doresc, dar pe de altă parte să și pună mâna la concretizarea lui. Și atunci cumva se simt implicați și asta este una din condițiile de bază atunci când vrei să dezvolți cu responsabilitate comunitatea. Ei trebuie să înțeleagă acest lucru că noi, cei maturi, suntem obligați să le creăm condiții, iar ei au obligativitatea de a nu le rata. Orice inițiativă are succes și este viabilă în momentul în care se mulează pe o nevoie reală identificată în comunitate”, a mai spus Cătălin-Nicolae Lazăr.
Acesta a mai subliniat că acest proiect aduce la un loc societatea civilă și administrația publică într-un demers comun, iar faptul că Direcțiile Județene de Sport și Tineret, care sunt parte din Ministerul Tineretului și Sportului, contribuie la aceste demersuri, e cu atât mai lăudabil.
Cafeneaua CIVIT face parte din proiectul CIVIT, desfășurat sub egida Com'ON Romania în opt județe, respectiv Covasna, Botoșani, Buzău, Ialomița, Vâlcea, Hunedoara, Maramureș, Ilfov și Municipiul București. Datele colectate în urma evenimentului vor fi puse într-un raport, pe baza căruia se va construi Planul de Acțiune Județean.