SOCIAL 4 noiembrie 2013

Când este răceală şi când este gripă

de Covasna Media | 542 vizualizări

Răceala şi gripa sunt printre cele mai frecvente probleme de sănătate care ne afectează în sezonul rece. Deşi au cauze diferite, simptomele celor două sunt într-o anumită măsură similare şi sunt adesea confundate. Dacă vom reuşi să identificăm corect cu care dintre acestea ne confruntăm, ne va fi mai uşor să reducem timpul de recupera­re şi să revenim la starea optimă de sănătate.

Cauzele răcelii şi ale gripei

Atât răceala cât şi gripa sunt cauzate de virusuri, însă cei doi agenţi patogeni care le provoacă sunt diferiţi, iar afecţiunile trebuie şi ele abordate luând în considerare specificul fiecăreia. Sunt peste 100 de virusuri care declanşează răceală şi un număr considerabil mai mic pentru gripă. Sub denumirea de răceală intră de fapt o serie întreagă de infecţii virale ale sistemului respirator generate în cea mai mare parte de rinovirusuri, dar şi de adenovirusuri, virusuri coxsackie, echovirusuri, ortomixovirusuri, paramixovirusuri, virusul sincital respirator şi enterovirusuri. Gripa este cauzată de trei tipologii principale de virusuri gripale, denumite generic A, B şi C. Cele din categoria A sunt responsabile cel mai frecvent şi de epidemiile de gripă.

Simptomele răcelii

Primele semne ale răcelii sunt durerile în gât, strănutul şi senzaţia de nas înfundat sau rinoree. Tusea este de asemenea unul dintre simptomele de debut ale răcelii. În cazul răcelii, stările febrile nu sunt obliga­torii, iar atunci când apar, acestea nu depăşesc, în general, 38 de grade Celsius. Stărilor febrile li se pot adăuga durerile de cap, oboseală sau durerile de urechi. Simptomele se intensifică pe măsură ce afecţiunea evoluează şi sunt completate de curgerea abundentă a nasului. Răceala apare la una sau două zile de la contractarea virusului şi are o durată medie de o săptămână. În anumite cazuri, când virusul care a provocat-o este mai puternic sau sistemul imunitar este mai slăbit, aceasta afecţiune poate dura până la două săptămâni.

Simptomele gripei

Manifestările gripei sunt mai puternice faţă de cele ale răcelii, iar complicaţiile pe care le poate provoca ridică probleme mai grave pentru sănătate. Cel mai elocvent semn că ne confruntăm cu un virus gripal şi nu cu o răceală sunt durerile musculare cu o intensitate semnificativă. De asemenea, febră mare, de până la 40 de grade Celsius şi durerile de cap puternice sunt caracteristice gripei, la fel că starea de oboseală care se instalează pentru o perioadă de aproximativ două, trei săptămâni. Pe de altă parte, simptome ca durerea în gât şi nasul care curge sunt de o intensitate mai slabă în cazul gripei decât în cazul răcelii.

Netratate, atât răceala cât şi gripa pot da complicaţii grave, de natură pulmonară, cum sunt bronşita, astmul sau pneumonia, precum şi otita, sinuzita sau encefalita. De aceea este important să avem grijă de sănătatea organismului, iar întărirea sistemului imunitar, pentru a evita astfel de situaţii, să fie o prioritate în sezonul rece.

(sfatulparintilor.ro)

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.