Campanie de conştientizare: Pentru un mediu locuibil şi curat
Luni, 26 martie, a luat startul campania de conştientizare derulată în 11 localităţi ale judeţului de către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru implementarea proiectului Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Covasna (ADI-SIMD) şi Asociaţia „Zöld Nap“ din Târgu Secuiesc. Evenimentul se desfăşoară în cadrul programului „Şcoala altfel“. Elevii clasei a 5-a de la Şcoala Gimnazială „Petőfi Sándor“ Târgu Secuiesc au urmărit cu mare interes prezentarea despre susţinută de Ráduly Attila, preşedintele Asociaţiei „Zöld Nap“, privind modul corect de selectare a deşeurilor, punând accentul pe compostare.
Ambrus József, directorul ADI-SIMD Covasna, a arătat faptul că se urmăreşte zilnic tipul, cantitatea, sursa şi originea deșeurilor depozitate la centrul de depozitare de la Leţ. Se alege prin sondaj câte un operator economic care efectuează transportul deşeurilor, o maşină a acestuia şi se verifică compoziţia deşeurilor. „Am constatat că deşeurile menajere s-ar putea colecta selectiv într-o proporţie şi mai mare şi, din păcate, există și cantități mari de deșeuri care ar putea fi compostate ușor. Dacă am depozita acasă deşeurile biodegradabile, cantitatea de deşeuri depozitate ar putea fi mult redusă. De aceea, facem eforturi încă de la începutul anului, ca printr-o campanie de informare şi conştientizare, să îndemnăm populaţia să composteze deșeurile biodegradabile în gospodărie. Nu noi am inventat acest lucru, părinţii şi bunicii noștri au făcut acest lucru, şi-au dat singuri seama de beneficiile acestui lucru, nimeni nu trebuia învăţat cum să facă compostarea. Bineînţeles, ar putea reprezenta o problemă realizarea unui sistem de compostare în gospodăriile moderne din ziua de azi, unde nu există gospodărie anexă sau gospodăria are o suprafaţă mică, dar există soluţii simple şi în acest caz, importantă este intenţia. Am încredere că populaţia va fi receptivă, mai devreme sau mai târziu, la această iniţiativă, la fel ca şi în cazul colectării selective a deşeurilor, deoarece cifrele confirmă acest lucru“ – a subliniat Ambrus.
Ráduly Attila a spus că, în acest an şcolar, au organizat împreună cu ADI-SIMD, S. C. Gosp-Com SRL Tg. Secuiesc şi cu Eco Bihor SRL, operatorul centrului de depozitare a deşeurilor de la Leţ, mai multe vizite cu ocazia cărora s-a constatat ce cantitate mare de deşeuri s-au depozitat pe parcursul a 5 luni datorită faptului că deşeurile nu au fost corect selectate. „Din acest motiv am ajuns la concluzia că trebuie să susţinem ore de conştientizare în şcoli, pentru ca elevii să înveţe încă din copilărie cum trebuie gestionate deşeurile astfel încât la centrul de depozitare să ajungă o cantitate cât mai mică posibilă de deşeuri. Bazându-ne pe experienţa de mai mulţi ani, încercăm să construim aceste ore astfel încât mesajul nostru să fie ușor de înțeles pentru toată lumea. Începem întotdeauna cu lucruri care creează bună dispoziţie, apoi folosim toate mijloacele, de la materiale ajutătoare simple şi până la tehnologia modernă, pentru a ilustra şi a face tema respectivă uşor de înţeles. La finalul acestor ore speciale, elevii completează un test scurt despre materialul prezentat, teste care vor fi corectate de cei doi reprezentanţi ai asociaţiei, iar primii trei cei mai buni elevi vor fi premiaţi cu articole suveniruri“ – a explicat preşedintele Asociaţiei „Zöld Nap“.
ADI-SIMD Covasna şi Asociaţia „Zöld Nap“ au avut mai multe acţiuni comune pe parcursul cooperării din 2017, cum ar fi Campania de conştientizare Ecoatitudine sau organizarea de tabere comune. Această activitate continuă şi în acest an, deoarece scopul este comun, acela de a crea pentru generaţiile viitoare un mediu locuibil şi curat.
Biroul de presă al Consiliului Judeţean Covasna