Campania de prevenire a traficului de minori va ajunge și în județul Covasna
Campania națională de prevenire a traficului de minori, „Siguranța ta nu e o joacă!”, a fost lansată luni, pe 6 martie, de Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane, alături de Compania Națională Aeroporturi București, Asociația Telefonul Copilului cu sprijinul S.C. PORTRAIT STUDIO S.R.L. Activități de implementare a campaniei se vor derula și la nivelul județului Covasna, mai exact în unitățile de învățământ, atât în mediul urban, cât și în cel rural.
Campania se desfășoară în perioada martie 2023 – februarie 2024 și are drept scop prevenirea traficului de minori și a pornografiei infantile, prin îmbunătățirea nivelului de informare și conștientizare cu privire la aceste forme grave de abuz, se arată într-un comunicat de presă primit pe adresa redacției noastre.
Activitățile de implementare a campaniei vor fi derulate la nivel național, atât în mediul urban, cât și în cel rural, și se vor adresa minorilor, în scopul reducerii vulnerabilității acestora, precum și tuturor persoanelor adulte, responsabile pentru siguranța și protejarea drepturilor copiilor, se arată în aceeași sursă.
În județele Covasna și Brașov, campania va fi implementată de către specialiștii din cadrul ANITP - Centru Regional Brașov. Aceștia vor desfășura activități de informare în școlile din cele două județe.
„Astfel, în cadrul campaniei vor avea loc întâlniri directe cu copiii în unitățile de învățământ pentru a le fi prezentate informații preventive, precum și pentru a le fi oferite materiale educaționale. Copiii vor afla că pot suna gratuit la Telefonul Copilului 116 111, linia europeană de asistenţă pentru copii, gestionată în România de Asociaţia Telefonul Copilului, vor putea scrie la 116111@telefonulcopilului.ro și pe platforma online a organizației https://www.116111.ro/, pentru a beneficia de servicii de consiliere specializată. De asemenea, pentru sesizarea unor posibile cazuri de trafic de minori, poate fi utilizată linia Telverde 0800 800 678, oferită gratuit de ANITP”, se arată în comunicatul de presă.
Reprezentanții ANTIP precizează că, până să ajungă la dimensiunea infracțională, elementele incipiente ale traficului pornesc din interiorul altor realități și dimensiuni sociale, de la nivelul comunităților, unde cresc, iar apoi evoluează în organisme ale criminalității organizate, alimentate cu banii clienților care plătesc exploatarea, abuzul, amenințarea, constrângerea, privarea de libertate a victimelor.
Astfel, siguranța minorilor nu este atributul exclusiv al instituțiilor și organizațiilor de profil, ci trebuie să reprezinte frontul comun al diferiților actori sociali, din mediul privat, respectiv al unei mase critice de cetățeni conștienți și solidari, se mai arată în comunicatul de presă.
Informaţii suplimentare despre campanie se pot obține prin e-mail: presa.anitp@mai.gov.ro, pe site-ul anitp.mai.gov.ro sau la numerele de telefon 021 311 89 82, 021 313 31 00. Asociația Telefonul Copilului poate fi contactată prin e-mail: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro sau telefonic – 0740 111 468.