SOCIAL 3 octombrie 2017

Cadrele didactice covăsnene au ieșit la protest

de Iulia Drăghici - Taraș | 916 vizualizări

Aproximativ 150 de dascăli și-au manifestat luni nemulțumirile față de promisiunile salariale nerespectate

Răbdarea cadrelor didactice covăsnene a ajuns aproape de final. Aproximativ de 150 de dascăli au ieșit luni în stradă, mai exact în fața Prefecturii, și au protestat din cauza promisiunilor electorale nerespectate în ceea ce privește salariile din învățământ.

Înarmate cu pancarte și multe nemulțumiri juste, aproape 150 de cadre didactice au spus „prezent” la protestul din fața Prefecturii județului Covasna, desfășurat luni, 2 octombrie, între orele 13:00 – 14:00.

„Protestăm în principal din cauza subfinanțării sistemului de învățământ. Programul de guvernare cu care au câștigat alegerile guvernanții noștri anul trecut prevedea o creștere de salariu până la 1 ianuarie 2018 de 80% în învățământ. Suntem în 2 octombrie și în acest an nu s-a făcut nicio mărire de salariu. De asemenea, suntem nemulțumiți din cauza plății eșalonate a hotărârilor judecătorești. La noi în județ sunt 2.682 de hotărâri judecătorești pe legea 220, tot atâtea pe legea 330 și tot atâtea de plată de dobânzi. Este al doilea an consecutiv în care nu s-a plătit nimic, deși eșalonarea este făcută prin lege și trebuia să primim 25, 35%, ultimele părți datorate de stat. Nici plata sentințelor pentru orele de sport predate de învățători nu s-a făcut, sporul pentru simultaneitate, primele de instalare, nimic. Toate hotărârile sunt definitive și irevocabile. Avem hotărâri din 2008, din 2009 și 2010 și nu sunt achitate. (...) Dacă nu se respectă o hotărâre judecătorească, eu nu mai aștept să se respecte nimic în această țară”, ne-a declarat vicepreședintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI)din județul Covasna, Mona Macovei.

Aceasta a mai precizat: „Învățământul, conform legii bugetului, trebuie să aibă 6% din PIB. Suntem mult sub jumătate. Începând de acolo toate se țin lanț. Am prezentat domnului prefect toate doleanțele noastre, a luat cunoștință de ele, s-a mirat că nici măcar hotărârile judecătorești nu s-au rezolvat și nu se respectă. Ne-a promis că le trimite mai departe și așteptăm soluții. Să sperăm că vor fi favorabile”.

De cealaltă parte, reprezentantul Guvernului în teritoriu, prefectul Sebastian Cucu a precizat că a ascultat nemulțumirile profesorilor și că în cel mai scurt timp, memoriul transmis de aceștia va ajunge la autoritățile centrale.

„Ne-au prezentat un memoriu în care au trecut toate revendicările. Urmează să le înaintăm către organele centrale, să vedem în ce măsură acestea pot fi soluționate. În cel mai scurt timp o să îl transmitem, probabil în cursul zilei de mâine o să și ajungă”, ne-a spus prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu.

Deocamdată, procesul educativ nu a fost perturbat

Mona Macovei a ținut să sublinieze și faptul că la protest au luat parte doar cadrele care și-au încheiat programul în ziua respectivă și că procesul educativ nu a fost perturbat în niciun fel de acțiunea de luni.

„Am ieșit doar cei care chiar nu mai aveam ore. Nu s-a perturbat cu nimic procesul instructiv-educativ din tot județul. Cei care au avut ore au rămas la școală”, a explicat vicepreședintele sindicatului covăsnean.

Greva bate la ușă

Reprezentanta cadrelor didactice covăsnene a mai declarat pentru „Observatorul de Covasna” că răbdarea lor a ajuns la final, iar dacă în curând nu se vor pune în practică soluții concrete, se va ajunge chiar și la greve pentru perioade nedeterminate.

„Nu mai suntem dispuși să așteptăm. (...) Vom vedea ce vom rezolva. Probabil vom ajunge la o formă de protest ultimă, care va însemna o grevă. Mă tem să nu ajungem în situația în care am fost în 2000. Discutam aici cu colegii că suntem destul de aproape de situația de atunci, când profesorii au stat în grevă șase săptămâni. Dar și-au câștigat toate drepturile. Cu noua lege a salarizării, învățământul a ajuns din nou la coadă. Sunt niște lucruri care s-au făcut total pe dos față de ceea ce ni s-a promis. Dacă intri la guvernare cu un program care este de fapt cheia care ți-a deschis această ușă a Guvernului, iar tu arunci această cheie, atunci trebuie să suporți consecințele”, ne-a mai declarat luni, la protest, Mona Macovei.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.