Belin, gazda unui proiect care vizează creșterea sustenabilă a calității vieții în comunitatea de romi
Comuna Belin este, de un an, beneficiar al proiectului „Avdives, Khetanes” (în traducere „Astăzi, împreună”), derulat de Fundația Amfiteatru, împreună cu Asociația de Dezvoltare Comunitară Belin și alți parteneri, care vizează creșterea sustenabilă a calității vieții în comunitatea de romi. Rezultatele intermediare după primul an de implementare au fost prezentate într-o conferință online.
Fundația Amfiteatru a demarat în urmă cu un an în Belin un program educațional non-formal și de instruire a specialiștilor, alături de partenerul de proiect, Asociația de Dezvoltare Comunitară Belin, care asigură serviciul educațional, formarea și menținerea grupului țintă.
Demersul face parte din programul „Dezvoltare locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor”, finanțat prin Granturile SEE și Norvegiene 2014-2021. Proiectul „Avdives, khetanes” („Astăzi, împreună”) a început în ianuarie 2021 și se derulează pe parcursul a doi ani. Acesta beneficiază de o finanțare în valoare de peste 856.000 de euro.
Prin intermediul acțiunilor implementate pe tot parcursul proiectului se urmărește creșterea incluziunii și dezvoltarea premiselor pentru o calitate mai bună a vieții, prin creșterea accesului la servicii educative, sanitare și sociale de calitate, reducerea vulnerabilităților și oferirea unor perspective de viitor pentru cel puțin câteva sute de persoane de etnie romă.
Potrivit unui comunicat de presă pe acest subiect, Dorina Bădescu, învățătoare la școala din Belin, a spus, referitor la educația remedială derulată în cadrul proiectului că „la sfârșitul semestrului I, toți elevii din grupul țintă au promovat clasa, iar rezultatele au fost satisfăcătoare, dovedite prin evoluția pe care au avut-o la de la evaluarea de la început de an școlar și evaluarea de la sfârșitul de semestru. Putem spune că acest proiect a avut un impact pozitiv.”
Tot în proiectul „Avdives, khetanes” sunt derulate acțiuni și în cartierul Ferentari din București, în parteneriat cu Primăria Sector 5.
La conferința de prezentare a rezultatelor după un an de proiect au participat Ion Borșan, director executiv al Fundației Amfiteatru, Antonio Țicu, inspector în cadrul Primăriei Sectorului 5, Ioana Constantin, coordonator servicii sănătate pentru adulți în Ferentari, Diana Cocioabă, învățătoare la Școala nr. 2 din Ferentari, Dorina Bădescu, învățătoare la școala din Belin și Kovács Helén Abigél, președinta Asociației de Dezvoltare Comunitară Belin. Moderator a fost Mihail Bumbeș.
„Pandemia ne-a afectat, în sensul în care nu am putut să facem cursurile de formare profesională. Asta nu înseamnă că nu le-am pregătit, problema e că foarte puțini dintre cei care vor să participe sunt vaccinați și foarte puțini sunt, oficial, trecuți prin boală. În același timp, însă, toți pașii până la formarea profesională au fost făcuți, lucrurile au mers bine. Succesul major cred că au fost atelierele din cadrul școlii de vară pe care le-am organizat anul trecut, unde au venit câteva sute de copii” a spus, în acest context, Ion Borșan, director executiv al Fundației Amfiteatru.
Credit foto: Alex Iacob