SOCIAL 13 noiembrie 2020

Bătrânii care nu au lemne de foc, ajutați de preotul din Vâlcele

de Daniela Luca | 7656 vizualizări

S-a dat startul unei noi campanii umanitare pentru vârstnicii aflați în dificultate 

A venit frigul, iar odată cu el și grija unor vârstnici singuri din satele uitate de lume. Mulți dintre ei nu au lemne de foc pentru sezonul rece, iar ajutorul celor care vor să facă un bine este unica lor speranță. Preotul din Vâlcele, Vasile Antonie Tămaș, omul pentru care solidaritatea și empatia sunt valori de neclintit, vrea să le întindă o mână de ajutor, așa că a pornit o campanie prin care vrea să ajungă cu lemne la cât mai mulți bătrâni din zonă. Pentru asta are nevoie de sprijinul celor care nu vor să rămână indiferenți. Astfel de acțiuni ar trebui să aibă loc în fiecare comunitate, spune părintele. Nici celelalte campanii umanitare conduse de el nu vor fi puse pe pauză. Livrarea alimentelor pentru cei nevoiași va continua și în perioada următoare. 

Bătrânii nimănui din Vâlcele care nu au cui să își spună necazurile vin la preotul din sat. Vasile Antonie Tămaș este cunoscut pentru mărinimie și pentru spiritul neobosit de voluntar săritor la nevoie. Problema cea mai mare este acum că mulți dintre cei în vârstă, rămași singuri și cu pensii care abia le ajung de medicamente și pâine, nu au cu ce să își încălzească sobele, iar vreascurile adunate de pe lângă casă nu sunt de ajuns. 

Vasile Antonie Tămaș spune că la sfârșitul săptămânii trecute au început să apară rugăminți de la cei care nu mai au la cine să meargă și să ceară ajutorul. Cu sprijinul voluntarilor a decis atunci să înceapă și în acest an campania de ajutorare pentru bătrânii din Vâlcele și din apropiere care nu au lemne de foc. În următoarele luni așadar, forțele binelui vor fi îndreptate spre această cauză. 

Două văduve din localitate au primit deja o cantitate de lemne care să le ajute să treacă de câteva săptămâni geroase, însă preotul și-a propus să ajungă cu ajutoare la încă 100 de bătrâni.  

„În ultimii trei, patru ani am reușit să ajut cu aproximativ 1000 de metri de lemne. Numai iarna trecută am dus aproape 300 de metri, vreo 200 astă-vară și iarna cealaltă am dus lemne. Nu îi pot contabiliza eu foarte bine, dar sunt aproape 1000 de metri de lemne duși în ultimii ani. Oamenii care le primesc sunt din județ. Eu mă raportez la comunitatea mea, la Vâlcele și la oamenii din jur care îmi cer ajutorul. Eu am făcut un calcul de 100 de bătrâni. 

M-aș bucura să se implice alături de mine în lupta asta și oameni din alte comunități care să dorească să se aplece asupra bătrânilor cu o situație mai precară, iar lemnele pe care le duc acum vreau să fie exclusiv de calitatea întâi. O să apară și lemne de calitatea a doua, care sunt de asemenea foarte, foarte bune. Și sper să reușesc să ajung la cât mai mulți oameni. Campania asta o să o desfășor până în decembrie, ianuarie, până când pot să ajung la toți. Adică doi metri de stejar sau de fag de calitatea întâi precum duc eu acum, contează enorm pentru oamenii în vârstă. La vreo 30 de văduve am ajuns și astă-vară cu lemne de calitatea a doua, care la fel sunt esențiale. În sudul țării de exemplu, toți se încălzesc cu lemne de calitatea a doua, pentru că au acolo stejari, fagi. Eu încerc cu voluntarii să suplimentăm niște lipsuri. În momentul în care bătrâna primește doi metri de lemne de calitatea întâi, dacă își mai ia doi sau trei metri de calitatea a doua poate să iasă din iarnă într-o singură sobă în care face foc. Plus că mai cumpără de ici, de colo uscături, deci este un ajutor care să mențină o stare de siguranță pentru ei. Eu nu pot acoperi tot necesarul de lemne a tuturor oamenilor pentru o iarnă pentru că există și alte instituții avizate care dețin lemne”, ne-a spus Vasile Antonie Tămaș. 

2020, un an pe cât de greu, pe atât de bogat în fapte bune 

Ajutat de oamenii din comunitate, dar și cu sprijinul mai multor persoane din țară și din străinătate, preotul a oferit pe parcursul acestui an pachete gratuite cu alimente oamenilor nevoiași din sat. 

Preotul spune că ceea ce face el este o normalitate, o datorie pe care este obligat moral să o îndeplinească. 

„Eu am de mai mulți ani campanii umanitare, cu lemne, cu alimente. Anul acesta a fost cel mai prolific. S-au dus alimente de zeci și zeci de mii de euro, cu tot cu lemne, cu tot cu produse medicale. O să continui să duc și lumea este mulțumită. M-aș bucura să fie exemple în fiecare comunitate din țara asta sau măcar din județ. Dacă chiar vrei să fii voluntar și să îi ajuți pe cei aflați în nevoie, pe bătrânii săraci, dacă le faci cumpărături, nu trebuie să le iei bani. E și acela un ajutor, dacă iei bani, dar e enorm de puțin. Dacă într-adevăr vrei să ajuți, reunește-te, fă o mică bancă de alimente și acoperă necesarul unui bătrân ca să iasă din iarnă. Asta e părerea mea. Deci noi am dus zeci și zeci de tone de alimente anul ăsta și noi nu le-am dus pe bani. Le-am primit la rândul nostru, le-am achiziționat, ne-am luptat ca să fie fonduri pentru a fi achiziționate. Acum ne concentrăm pe lemne. Oamenii din toată țara asta cunosc acțiunile noastre umanitare. Foarte mulți români din străinătate le cunosc și sunt alături de noi. Sunt și foarte mulți care vin în comunitate, îi caută împreună cu noi pe cei aflați în suferință”, ne-a mai spus părintele din Vâlcele. 

E loc de mai mult, mereu! 

Cei care vor într-adevăr să fie de folos, spune el, ar trebui să îi caute pe cei care au cea mai mare nevoie de sprijin, pentru că de multe ori oamenii suferă în liniște.

„Nu e suficient să zici că nu ai pe cine să ajuți. Trebuie să mergi să îi cauți pe oamenii ăia care au nevoie, că despre asta e vorba. Noi avem datoria să îi căutăm pe oamenii care au nevoie de ajutor. Dar la nivel de voluntariat suntem la limita de jos, pentru că nu prea există conceptul ăsta. De fapt, nu prea există conceptul de creștinism, de omenie. Și suntem într-o stare de nepăsare. Nouă să ne meargă bine și să avem ce ne trebuie și de restul să nu ne pese. E o chestiune clară. Și asta e pretutindeni. Avem unul dintre cele mai bogate județe în resurse minerale și suntem vai de capul nostru, parcă suntem în secolul XIX în foarte multe sate. În special în satele mai uitate de lume”, a mai spus preotul din Vâlcele. 

„Dacă nu acționăm, ne ducem de râpă, indiferent de etnie, de religie”

Cei care voit și conștient închid ochii la suferințele bătrânilor neajutorați, ar trebui să vină în comunitățile sărace din țară, ca să își facă o imagine clară despre cât de gravă este situația și cum indiferența le-a distrus oamenilor orice speranță că poate fi și altfel, spune Vasile Antonie Tămaș.

„A venit gerul, urmează imediat o altă stare și mai gravă de urgență și ce facem? Sunt atâtea suferințe pe care nu le cunoaștem că nici nu vrem să le cunoaștem. Adică pe mine nu mă interesează vizita miniștrilor în județ. Pe mine mă interesează ce se întâmplă practic în comunități. Degeaba vii tu și te întâlnești cu membrii de partid. Tu trebuie să vii și să te duci în comunități, efectiv să le bați la pas și să vezi care sunt nevoile oamenilor și să acționezi atunci pe loc, pentru că n-a făcut nimeni nimic. Dacă ar fi un stat normal și cerebral, mă refer la instituțiile care îl formează, ar trebui să pună mâna să aloce câteva sute de milioane de euro și să meargă nu în campanie electorală, ci să meargă în sate, cu echipe de voluntari din județele respective și să dea la oameni de mâncare, la bătrâni, să le asigure niște alimente pentru iarnă. Să nu-i oblige să iasă afară și să se îmbolnăvească sau să moară de foame și de frig. Dacă nu acționăm, ne ducem de râpă, indiferent de etnie, de religie. Și cei care comentează că binele se face în liniște sunt de obicei care nu fac bine și care n-au altceva de făcut. Cei care spun că binele se face în liniște să vină cu lemne la oameni și promitem că tăcem din gură. Nici nu-i pomenim. Dar să-i vedem acolo, la fața locului”, a încheiat părintele. 

Cei care vor să îl sprijine în acțiunile de binefacere, cele de livrare de alimente celor care suferă de foame sau în campania pentru lemnele de foc, pot să ia legătura cu Vasile Antonie Tămaș pe pagina de Facebook sau pe Whatsapp, la numărul 0768 901 642. 

Sursă foto: Facebook/Vasile Antonie Tămaș

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.