Bani de chirie pentru tinerii din Sfântu Gheorghe
Autoritățile își doresc să rezolve astfel o problemă semnalată de populație
Primăria Sfântu Gheorghe a inclus în planul de buget pentru anul în curs un proiect prin care să ajute tinerii din oraș care vor să fie independenți de părinți să poată sta în chirie. Astfel, până la 500 de persoane cu vârste sub 35 de ani ar putea beneficia de câte 50 de euro lunar, pentru plata chiriei. Inițiativa ar putea demara în vară, după cum a spus primarul Antal Árpád, marți, într-o conferință de presă. Vestea a fost dată în contextul prezentării rezultatelor unui studiu derulat printre tinerii din oraș și vine ca o soluție la una dintre problemele identificate – lipsa locuințelor. Comunicarea deficitară, un alt neajuns, va fi adresată printr-un Birou pentru Tineret, care se va afla în subordinea Primăriei, respectiv printr-un forum, „Parlamentul Tinerilor”, iar la problema lipsei locurilor de muncă, autoritățile locale vor contribui cu programe de tip start-up sau minimis. Toate aceste inițiative vor fi incluse în bugetul pe anul 2021, care urmează să fie votat, dar încă nu se știe exact când.
Reprezentanții autorităților locale din Sfântu Gheorghe, primarul Antal Árpád și viceprimarul Vargha Fruzsina, au prezentat marți o serie de inițiative pe care autoritățile locale le-au gândit în beneficiul tinerilor din oraș. Unele se leagă de rezultatele studiului, consultativ, nu reprezentativ, realizat la începutul anului printre tinerii din oraș.
50 de euro lunar, pentru chirie
O inițiativă care atrage atenția este propunerea de a oferi câte 50 de euro lunar la plata chiriei. Beneficiari ar putea fi 500 de tineri din oraș.
„Din studiu, legat de locuințe a fost menționată ideea că oferta este foarte redusă aici în oraș, sunt destul de puține construcții noi, cu toate că avem programul „Hai acasă”. Se pare că se simte că nu este de ajuns. De aceea s-a planificat deja construirea blocurilor de tip ANL, cu două sau trei etaje și mai ales a celor 35 de case care vor fi construite tot în acea zonă unde sunt construite casele în programul „Hai acasă”. Dar pentru a oferi un ajutor și mai rapid tinerilor care s-au întâlnit cu problema locuințelor, lucrăm la un program de subvenționare, ceea ce înseamnă că vom oferi un sprijin tinerilor sub 35 de ani, care vor primi un ajutor de 50 de euro pentru chirii, fiindcă se crede că și aici la Sfântu Gheorghe chiriile sunt destul de înalte. Și aceasta este o problemă mare, mai ales a tinerilor care sunt la începutul vieții lor”, a explicat viceprimarul Vargha Fruzsina.
Program pilot care va porni de la 1 iulie
În același timp, primarul Antal Árpád a susținut inițiativa cu argumentul că autoritățile nu vor reuși în termen scurt să construiască suficiente locuințe pentru tineri, astfel încât să îi determine să revină sau să rămână acasă, așa că acest ajutor ar putea fi unul binevenit și rapid.
„Sunt mulți tineri care pleacă la universitate, se obișnuiesc cu viața fără părinți și când se întorc și trebuie din nou să trăiască cu părinții, le creează un disconfort. Vă dați seama ce ar însemna pentru municipiul Sfântu Gheorghe să construim 500 de apartamente? Nu știu când am ajunge la un astfel de rezultat, dar practic putem prin acest program să ajutăm 500 de tineri. Este un program pilot. Va porni de la 1 iulie, pentru că acum facem programul, trebuie să meargă în dezbatere publică, după care trebuie să lansăm programul în sine, după care să vină tinerii și să depună proiecte. (...) În funcție de ce va aduce pe piață acest proiect, o să îl mai reglăm într-o direcție sau alta, dar cred că este un proiect foarte bun. Sperăm că va fi un ajutor real pentru tineri”, a spus edilul.
Deocamdată nu sunt puse la punct toate detaliile, ca de exemplu pe ce perioadă poate beneficia o persoană de acest ajutor, dar cel mai probabil va fi o limită de trei sau cinci ani, astfel încât să ajungă la cât mai mulți beneficiari.
„Dacă vom vedea că sunt mai mult de 500 de cereri, eu nu exclud să mărim programul. Dacă vom vedea că 50 de euro e puțin, s-ar putea să creștem suma, dar oricum nu vom da mai mult de 50% din valoarea chiriei. Asta cu siguranță va fi în proiect”, a spus primarul.
„Albirea” contractelor de închiriere
Alte rezultate ale acestui demers ar putea fi transparență și corectitudine mai mari pe piața de închirieri.
„Nu este un secret faptul că vrem să înălbim un pic și contractele de închiriere pentru că este o realitate că sunt într-o zonă gri în acest moment și credem că o societate normală și civilizată înseamnă și un contract alb între chiriași și proprietarul locuinței”, a punctat Antal Árpád.
Ar putea duce la creșterea chiriilor?
Legat de ideea că acest stimul financiar i-ar putea determina pe proprietari să mărească prețul chiriilor, primarul a spus că urmează să se analizeze cum va reacționa piața pe parcurs.
„Întotdeauna când o autoritate intervine pe o piață, piața reacționează. Evident că nu ne dorim ca banii aceștia să meargă exclusiv în buzunarele proprietarilor de locuințe, ci dorim să fie un ajutor pentru cei care închiriază, dar nu știam care va fi reacția pieței. Dacă reacția va fi una de creștere a chiriilor, atunci practic nu am făcut nimic”, a explicat primarul.
Întrebat și dacă tinerii vor putea găsi să ia în chirie apartamente la Sfântu Gheorghe, lucru care nu e tocmai ușor, Antal Árpád a spus că din informațiile sale există posibilități suficiente.
„Eu am informații că sunt foarte multe apartamente care nu sunt închiriate în Sfântu Gheorghe. E posibil ca această intervenție a noastră să mai deschidă niște uși și să fie mai multe locuințe închiriate, ceea ce ar putea să ducă și la scăderea chiriei. Inclusiv aceste investiții pe care le vom face, de a construi, înseamnă că vor fi mai multe locuințe pe piață, ceea ce ar putea duce din nou la scăderi (n. red. de prețuri). Depinde de unde privim lucrurile”, a explicat acesta.
„Există mulți tineri care nu vor să locuiască la casă, vor să locuiască la blocuri, așa că trebuie să le oferim această posibilitate”, este concluzia edilului.
Biroul pentru Tineret
Pe lângă subvenția la chirie, tot în sprijinul tinerilor autoritățile spun că au de gând să înființeze un Birou pentru Tineret. Acesta va fi, în primă fază, pe strada Martinovics Ignác din centrul orașului, iar ulterior se va muta în Design Bank. Practic, acesta va fi o „mini-primărie”, cum l-a numit primarul, care va avea trei sau patru angajați și obiectivul să ajute tinerii să își găsească locuri de muncă, dar și să găsească oportunități diverse. Totodată, se va constitui și un forum al tinerilor, care se va numi Parlamentul Tinerilor, în scopul de a facilita comunicarea cu autoritățile.
Primarul a adus din nou în discuție și proiectul care urmează să fie realizat în parteneriat cu UBB, cu un buget de un milion de lei, care va ajunge la 1.000 de persoane sub 35 de ani care își doresc să învețe fie limba română, fie limba maghiară și se vor înscrie la cursuri.
Totodată, în planul de buget pe 2021 se găsesc și oportunități de start-up, care oferă câte 20.000 de euro la 30 de persoane, și un alt program, de minimis pentru inovare, unde 10 persoane vor putea primi câte 40.000 de euro. Acestea vor putea genera locuri de muncă, au punctat autoritățile.
Consultarea tinerilor din Sfântu Gheorghe a început în ianuarie, mai concret în perioada 4 – 29 ianuarie, cu sondajul la care peste 1.100 de tineri (peste 930 maghiari și peste 180 români) au răspuns, dar și cu o analiză de tip focus grup realizată pe cinci grupuri, respectiv 32 de persoane cu vârste între 14 și 49 de ani.
Din acesta a reieșit că în percepția tinerilor cele mai mari probleme la nivel de municipiu sunt salariile mici, starea sistemului de sănătate, lipsa locurilor de muncă, protecția mediului, dificultatea de a obține locuințe, competențe slabe ale tinerilor în limba română, lipsa oportunităților adecvate de educație și altele.
Reprezentanții autorităților locale spun că apreciază că tinerii au luat în serios demersul de consultare și au oferit astfel direcții și idei.
„În afară de faptul că noi facem un inventar al problemelor, încercăm să venim cu soluții și cu proiecte și politici publice prin care să rezolvăm parte din problemele semnalate de tineri”, a mai declarat primarul, care a menționat, pe un ton glumeț, și că acestea nu pot fi considerate promisiuni electorale, având în vedere că în următorii patru ani nu vor mai fi alegeri.
Ce cred tinerii despre demers
Coordonatorul general al Asociației de Tineret „ECOU”, Bogdan Todoran, ne-a spus că și el a remarcat aceleași probleme ca cele prezentate în studiu, dar totodată, acesta a precizat că în ultimii ani observă o creștere a numărului tinerilor care vor să revină la Sfântu Gheorghe.
„Apreciez și o să apreciez întotdeauna consultările cu anumite persoane, nu numai cu tinerii, ci și cu un anumit segment din populație, în momentul în care este vorba de o problemă pe acel segment sau despre un lucru care se vrea a fi îmbunătățit. Eu cred că o să fie foarte benefic pentru noi, tinerii, dacă ceea ce s-a discutat în această consultare o să fie luat în considerare și o să se facă lucruri în privința problemelor pe care le-am discutat împreună cu cei de la primărie. Sunt de acord cu problemele care au ieșit în evidență din această consultare. Cred că lipsa de oportunități, lipsa job-urilor fac în așa fel încât tinerii să plece din Sfântu Gheorghe, dar eu cred că putem rezolva această problemă și văd o tendință în ultimii ani a tinerilor care după ce termină facultatea sau care nu merg la facultate să rămână în Sfântu Gheorghe și să își facă viața aici, ceea ce cred eu că este foarte bine. Am foarte mulți prieteni care au terminat facultatea și au venit înapoi la Sfântu Gheorghe și pot să spun că sunt fericit pentru că se vede că orașul nostru are o creștere în ceea ce privește tinerii care se întorc înapoi acasă”, ne-a spus Bogdan Todoran.
Președintele Asociației Tinerilor din județul Covasna „HÁRIT”, Kelemen Szilárd Péter, ne-a declarat că pasul făcut de municipalitate este binevenit, însă pentru ca lucrurile să se îndrepte într-o direcție cât mai bună, ar fi nevoie de o strategie județeană în acest sens.
„Orice consultare a tinerilor este binevenită și dacă strategia pe următorii ani a municipalității va ține cont de dorințele și opinia tinerilor este un lucru foarte pozitiv. Asociația „HÁRIT”, fiind o organizație umbrelă, reprezintă interesele a peste 50 de organizații de tineret din județ și putem spune că tinerii doresc în principal să își poată găsi un loc de muncă bine plătit, să aibă acces la educație de calitate, la un sistem de sănătate performant, infrastructură bine pusă la punct. Nu știu cât de reprezentativă este această consultare, fiind derulată pe google docs și fără consultarea organizațiilor de tineret. Cred că este imperios necesar să avem o strategie județeană de tineret, care în concordanță cu strategia națională de tineret va putea mișca lucrurile înainte și în privința tinerilor”, ne-a declarat Kelemen Szilárd Péter.
Tot legat de consultarea tinerilor, primarul Antal Árpád a spus că acesta este un mesaj, dintr-un șir de mesaje care a început cu numirea viceprimarului Vargha Fruzsina, că tinerii sunt importanți pentru oraș și că ei sunt cu adevărat viitorul.
„Vedem că tinerii au niște necesități. Eu cred că este un lucru foarte important faptul că ei își doresc anumite lucruri și au așteptări de la oraș și primărie pentru că înseamnă că ei gândesc viitorul lor în acest oraș”, a punctat primarul.
Autoritățile au spus și că astfel de consultări vor mai avea loc în anii ce urmează.
Sursa foto: Kristo-Gothard Hunor.
Iulia Drăghici – Taraș
Daniela Luca