SOCIAL 23 martie 2018

Autorităţile locale cer sprijinul judeţelor înfrăţite pentru susţinerea Minority SafePack

de Covasna Media | 778 vizualizări

Conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Covasna şi primarii maghiari din judeţ au cerut sprijinul judeţelor şi localităţilor înfrăţite pentru strângerea de semnături în vederea susţinerii Iniţiativei Cetăţeneşti Europene Minority SafePack, lansată anul trecut de UDMR şi Federaţia Minorităţilor Naţionale din Europa (FUEN), în scopul protejării şi afirmării intereselor minorităţilor naţionale şi etnice autohtone din Europa, a informat CJ Covasna, printr-un comunicat de presă remis joi AGERPRES.

Potrivit acestuia, principala condiţie pentru acceptarea acestei iniţiative de către Comisia Europeană este să se adune un milion de semnături din cel puţin şapte state europene. Autorităţile covăsnene au trimis scrisori către edilii din 141 de oraşe şi judeţe înfrăţite, solicitând sprijinirea acestei acţiuni.

„Obiectivul nostru este să asigurăm protecţia minorităţilor naţionale autohtone. Solicităm UE să acorde mai multă atenţie protecţiei minorităţilor, să asigure fondurile necesare pentru garantarea folosirii limbii materne în relaţia cu autorităţile publice, să recunoască existenţa şi importanţa limbilor regionale şi minoritare şi să faciliteze preluarea bunelor practici. Toate aceste aspecte sunt de importanţă vitală pentru naţiunea maghiară şi pentru toate minorităţile europene. În Transilvania am strâns deja 277.500 de semnături, însă este nevoie de mai multă implicare din partea tuturor cetăţenilor UE. (...) Faptul că cetăţenii oraşelor şi judeţelor înfrăţite se numără printre susţinătorii cauzei noastre naţionale poate fi de o importanţă decisivă pentru această cauză“, a afirmat preşedintele CJ Covasna, Tamas Sandor, conform comunicatului de presă.

Sursa citată mai menţionează că una dintre cele două condiţii pentru concretizarea iniţiativei cetăţeneşti a fost deja îndeplinită, cota de semnături stabilită de Comisia Europeană fiind atinsă în şapte state membre ale UE, însă „pentru strângerea unui milion de semnături este nevoie de şi mai mulţi susţinători“.

Conducerea UDMR Covasna a precizat în urmă cu câteva zile, în cadrul unei conferinţe de presă, că până în prezent au fost colectate aproape 900.000 de semnături, cele mai multe din România, Ungaria, Spania şi Letonia.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.