SOCIAL 9 mai 2023

Asociația Grup de Acțiune Locală Sepsi demarează un program amplu de sensibilizare față de romi

de Covasna Media | 15654 vizualizări

În cadrul proiectului „pRObleMA?” s-a deschis un apel național pentru un concurs de creație vizuală de afișe pentru panouri publicitare la care sunt așteptate lucrări care demontează cele mai des întâlnite stereotipuri față de romi. Lucrările sunt așteptate până la data de 31 mai. La Teatrul Tamási Áron pe data de 10 și 12 mai, începând cu ora 15:30, se organizează un casting pentru un atelier de storytelling pentru adolescenți.

Asociația GAL Sepsi este beneficiarul unei finanțări nerambursabile din partea Administrației Fondului Cultural Național alocată în scopul reducerii sau ameliorării sentimentelor de frică, ostilitate, excluziune sau anti-țigănism față de cetățenii romi în rândul populației din Sfântu Gheorghe. 

Proiectul de sensibilizare împotriva prejudecății față de romi denumit „pRObleMA?” se derulează în perioada 1 aprilie - 31 august 2023 și are patru etape cheie care abordează din perspective diferite tema excluziunii și a marginalizării. „Din experiența ultimilor ani, sentimentul de respingere față de romi izvorăște din frică, din lipsa de informații corecte, prin urmare proiectul nostru promovează comunicarea deschisă despre subiectele tabu” - a precizat Ildikó Knop, managerul de proiect.

Asociația a lansat începând cu 1 mai un concurs de creație vizuală de afișe pe panouri publicitare de 6x3 m pentru a tematiza și demonta principalele stereotipuri care stau la baza modelelor de comportament discriminativ. Cele mai bune trei lucrări vor fi premiate cu 5000, 3500, respectiv 2500 de lei și vor fi amplasate pe billboard-urile aflate în apropierea orașului Sfântu Gheorghe. Restul lucrărilor vor fi supuse votului publicului, iar creația cu cele mai multe aprecieri va fi transformată în abțibilduri care vor fi distribuite pe teritoriul municipiului Sfântu Gheorghe pe durata campaniei de sensibilizare. Lucrările sunt așteptate până la data de 31 mai. Detalii despre concurs se regăsesc în Regulamentul oficial ce se poate accesa pe pagina de web galsepsi.ro.

În cadrul proiectului, se vor derula două ateliere de creație pentru copii și adolescenți. Atelierul de creație vizuală și lego pentru copiii romi cu vârsta cuprinsă între 8-12 ani va avea loc în luna mai, procesul creativ se va desfășura pe parcursul mai multor întâlniri. Participanții la atelier vor fi cu precădere copiii familiilor care au fost nevoite să se mute din zona Őrkő în diferite părți ale orașului deoarece căminele lor au fost demolate datorită investițiilor mari de infrastructură din cartier. Viziunea celor mici despre mediul lor de viață și căminul ideal va fi prezentat publicului larg pe 1 iunie, de Ziua Copilului. 

Cel de-al doilea atelier este realizat în parteneriat cu Asociația PONT.MA și este destinat adolescenților romi, români și maghiari. Limba atelierului este engleză și maghiară. Atelierul de storytelling explorează de asemenea sentimentul de a fi exclus, dar acum cu ajutorul regizorului de etnie romă Árpád Bogdán din Ungaria și ai colegilor lui, Kristóf Hotváth și Robert Bordás. „Prin acest atelier multi- și interetnic dorim să aprofundăm sentimentul de empatie al participanților și să vorbim sincer despre trăirile lor. În cadrul activității de trei zile, participanții vor creea un scenariu bazat pe experiențe proprii, iar din filmările făcute în timpul atelierului se va realiza scurtmetrajul documentar Videoritm” - a prezentat esența programului Zsolt Fekete, vicepreședintele Asociației PONT.MA. Premiera filmului va avea loc la data de 29 mai în cadrul unui eveniment public. Ca parte a atelierului, participanții, împreună cu publicul larg, vor putea viziona filmul documentar de lungmetraj al lui Árpád Bogdán, intitulat Ghetto Balboa, care a obținut numeroase premii la diverse festivaluri internaționale de film. 

Pe durata proiectului, Asociația GAL Sepsi va publica o serie de articole în vederea  combaterii celor mai populare 5 stereotipuri și prejudecăți față de romi. „Cele mai des întâlnite convingeri false pe care le-am întâmpinat pe parcursul activității noastre au fost că romilor nu le place să muncească, le place să trăiască în mizerie, nasc copii pentru bani, nu merg la școală pentru că nu sunt stăruitori sau că trăiesc bine din ajutorul social. Prin aceste articole dorim să deconstruim aceste mituri, scopul nostru fiind creșterea empatiei, a solidarității față de romi, prezentarea experienței de a fi rom într-un context istorico-cultural mai larg, respectiv să oferim explicații la conduite pe care nu le înțelegeam sau le interpretăm greșit în necunoștință de cauză” - a adăugat Veres Nagy Tímea, responsabilul de comunicare al proiectului. Intenția inițiatorilor este de a apropia comunitatea majoritară față de romii din oraș, respectiv reducerea fricii și a excluziunii în rândul comunității majoritare prin cunoaștere, ca până la sfârșitul proiectului, publicul să devină mai mult curios decât ostil față de concetățenii săi. 

Proiectul este realizat de Asociația Grup de Acțiune Locală Sepsi în parteneriat cu Asociația PONT.MA și este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

(Sursa: comunicat Asociația Grup de Acțiune Locală Sepsi)

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

CONVOCATOR

Acum 5 ore, 26 minute

Horoscopul zilei – 10 ianuarie

Acum 5 ore, 27 minute

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.