Asistenţii maternali părăsesc sistemul
În urma plecării a 10 asistenţi, 22 de copii au fost plasaţi provizoriu în diverse locaţii ale Direcţiei de Asistenţă Socială
În judeţul Covasna sunt angajaţi momentan 163 de asistenţi maternali, persoane care au în grijă copiii abandonaţi de părinţi prin spitale sau pe drumuri.
Directorul adjunct al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), Szasz Katalin Melinda, a declarat că în ultimele luni zece persoane au părăsit sistemul, deoarece Statul nu mai oferă aceleaşi avantaje precum în vremurile de dinainte de criză.
„S-au înregistrat patru demisii după tăierea salariilor, alte patru persoane au preferat să se pensioneze şi una a dorit să îi desfacem contractul de muncă. De cele mai multe ori aceştia pleacă spre alte ţări să lucreze, iar noi nu îi putem opri. Alte opt persoane au primit decizia de pensionare, dar încă lucrează. Avem în total 11 pensionari care mai îngrijesc aceşti copii nevinovaţi”, a explicat Szasz Katalin Melinda.
Potrivit acesteia, în urma plecării celor zece persoane din sistem, 22 de copii au fost plasați provizoriu în diverse locații ale Direcției - trei dintre ei au fost duşi în centre de plasament de tip familial, 17 au fost duşi la centre de plasament, iar doi copii au fost plasaţi la alt asistent maternal.
Directorul adjunct al instituţiei a mai spus că la noi în judeţ, deşi sunt puţini asistenţi maternali, aceştia au în grijă câte doi copii şi nu unul, cum se întâmplă în celelalte judeţe. Szasz Katalin a mai arătat că acolo unde se îndeplinesc condiţiile de cazare şi familia are un profil psihologic corespunzător se vor plasa în grijă câte trei copii, deoarece a crescut numărul celor abandonaţi prin spitale.
Asistenții maternali au un salariu mediu de 750 de lei, dar care diferă în funcţie de vechimea în muncă a acestora. Pe lângă această remuneraţie aceştia mai primesc alocaţia de stat a copiilor şi o alocaţie de hrană care depinde de vârsta copiilor.
Szasz Katalin Melinda a precizat că Direcția este în grafic cu bugetul pentru acest an, astfel reuşind să acopere toate cheltuielile, nefiind în pericol de incapacitate de plată.
Ar angaja, dar n-au pe cine
DGASPC se confruntă cu o lipsă de personal la nivel de asistenţi maternali şi ar dori să contracteze câteva persoane pentru a da o şansă copiilor instiuţionalizaţi şi celor abandonaţi. Copiilor de peste doi ani li se găseşte câte un loc la vreo casă familială sau centru de plasament, dar cei sub doi ani nu pot fi instituţionalizaţi decât în cazul în care sunt bolnavi și au nevoie de o supraveghere permanentă.
Pentru moment nu sunt suficienţi doritori pentru a iniţia un curs de atestare profesională ca şi asistent maternal. Acest lucru îi ţine pe loc din muncă şi cu copiii în cârcă deoarece nu îi ţin nici prin spitale o veşnicie.
„Am dori să cooptăm persoane în rândul asistenţilor maternali, dar încă nu s-a prezentat nimeni să îşi depună vreo cerere de angajare. Ne orientăm mai mult spre sate deoarece la casă este mai mult spaţiu şi astfel copiii se dezvoltă mai armonios, lucru dorit de noi. Am dat anunţuri pe la primării, punem afişe pe unde mergem şi sperăm să se prezinte cineva. Dacă nu sunt cel puţin trei-patru persoane apte pentru a urma cursurile de atestare nu vom avea nicio şansă de reuşită”, a conchis Szasz Katalin.
Nu există bucurie fără sacrificii
Asistenta maternală Ileana Poteică spune că este foarte greu să creşti un copil, darămite doi sau trei. Problema nu este din punctul de vedere al timpului, deoarece acesta trece şi nici nu îţi dai seama că a trecut ziua în compania lor, „buba” este la capitolul bani.
„Aceşti copii au fiecare nevoile lor, ce îi cumperi unuia trebuie să îi cumperi şi celuilalt. Trebuie şcolarizaţi, cumpărate haine periodic deoarece aceştia sunt în creştere, hainele acelea trebuiesc spălate, călcate ş.a.m.d. Cu mâncarea nu este neapărat o problemă deoarece unde mănâncă unul mănâncă şi al doilea, ba chiar are loc şi al treilea. Cu un salariu mic trebuie să te îngrijeşti de casă, să achiţi rate, facturi, copilul se îmbolnăveşte, are nevoie de medicamente şi tot aşa cheltuielile se adună. Am o colegă care a renunţat la această profesie nobilă pentru a avea grijă de un bătrân în Spania dar pentru bani mai mulţi. Nu spun că nu este greu acolo, dar e mai bine decât aici. Foarte mulţi dintre noi sunt în prag de pensionare şi pentru acei doi-trei ani care mai lipsesc până la vârsta necesară îndură şi această viaţă grea”, spune Ileana Poteică.
Potrivit acesteia, satisfacția anilor de muncă este adusă de faptul că acestor suflete nevinovate, abandonate de proprii părinți, li se arată un drum în viață, ajungând apoi să le spună „mulţumesc” părinților care i-au crescut.
Abandonurile cresc în perioada rece
În spitalele din județul Covasna au fost abandonați în acest an 12 copii, iar comparativ cu media de 25 din anii precedenţi numărul este mai mic.
Szasz Katalin Melinda a explicat că în lunile de iarnă se întâmplă cele mai multe cazuri de abandon. „La Spitalul Judeţean din Sfântu Gheorghe sunt abandonaţi cei mai mulţi copii după care urmează cel din Târgu Secuiesc. La Covasna şi la Baraolt astfel de cazuri sunt foarte rare, iar în Întorsura Buzăului au fost înregistrate numai unul sau două abandonuri”, spune Szasz.
Directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgențe din Sfântu Gheorghe, Albert Istvan, a declarat că momentan aici sunt doi copii abandonaţi, fiind de așteptat ca numărul abandonurilor să crească în perioada iernii când e mai frig afară, iar părinții nu au ce să le dea de mâncare acasă.