SOCIAL 24 februarie 2021

Arest 30 de zile pentru bărbații cercetați că au furat dintr-o casă din Araci și au bătut câinele din curte

de Iulia Drăghici - Taraș | 1221 vizualizări

Cei doi bărbați, în vârstă de 18, respectiv 30 de ani, identificați de polițiștii covăsneni ca fiind autorii unui caz de furt calificat și cruzime împotriva animalelor, petrecut în Araci, s-au ales cu 30 de zile de arest preventiv. Aceștia sunt cercetați pentru că ar fi pătruns în incinta unui imobil din sat, de unde au furat bunuri, cauzând un prejudiciu estimat la 5.000 de lei. În plus, ei sunt acuzați și că ar fi bătut câinele care se afla în curtea imobilului, până i-au spart capul și i-au rupt un dinte. 

Cei doi au fost prezentați la data de 22.02.2021 Judecătoriei Sfântu Gheorghe cu propunere de arestare preventivă. În urma deliberărilor, față de cei doi instanța a dispus măsura arestării preventive pentru 30 de zile. Menționăm că măsura arestării preventive este o măsură preventivă reglementată de Codul de Procedură Penală și nu poate înfrânge principiul prezumției de nevinovăție”, se arată în comunicatul de presă transmis marți de IPJ Covasna. 

Inițial, aceștia au fost reținuți pentru 24 de ore. 

Polițiștii din cadrul Postului de Poliție Vâlcele au fost sesizați luni dimineața despre faptul că în noaptea de 20 spre 21 februarie, persoane necunoscute au pătruns în incinta unui imobil din satul Araci, prin escaladarea gardului din spatele casei. Printre pagube, care sunt estimate la 5.000 de lei, se numără camere de supraveghere și sisteme de închidere distruse, veselă și haine furate și altele. 

Și câinele din curte le-ar fi căzut pradă celor doi bărbați, care l-au bătut cu diverse obiecte până când i-au lăsat o plagă la nivelul capului și i-au rupt un canin.  

Pentru a evita să deveniți victima infracțiunilor de furturi din locuințe, polițiștii fac o serie de recomandări, printre care: limitarea posibilităților de acces la bunurile de valoare şi prelungirea timpul necesar pentru sustragerea acestora, dacă locuiți la casă, înconjuraţi-vă terenul cu un gard înalt, greu de escaladat și montați sistem de supraveghere video în exterior, care să înregistreze orice activitate desfăşurată în curtea casei sau un sistem de iluminare cu senzori de mişcare. 

Mai multe detalii și recomandări, în articolul publicat pe site-ul CovasnaMedia.ro.

Recomandările polițiștilor pentru a nu deveni ținte ale hoților de locuințe 

Pentru a evita să deveniți victima infracțiunilor de furturi din locuințe, polițiștii fac o serie de recomandări 

„Principiile de bază ale amenajării unui sistem de protecţie cuprind aceleaşi elemente, indiferent de perioada istorică în care a fost conceput.

Astfel, una din cele mai eficiente metode de protecţie o constituie limitarea posibilităţilor de acces la bunurile de valoare şi prelungirea timpului necesar pentru sustragerea acestora.

Măsurile luate au rolul de a induce potențialilor autori sentimentul că şansele de reuşită sunt minime, iar riscul de prindere este maxim, ceea ce constituie un factor psihologic, ce poate fi realizat prin:

•    concepţia arhitectonică a clădirii, care trebuie să inducă senzaţia de solid; 

•    existenţa barierelor fizice; 

•    prezenţa sistemelor moderne de securitate.

  • Nu oferiţi persoanelor necunoscute informaţii despre bunurile pe care le deţineţi sau despre vecini, nici măcar celor care susţin să reprezintă unele instituţii, dar nu pot face această dovadă;
  • Nu permiteţi accesul în locuinţă celor care vin să prezinte diverse „promoţii”, în scop caritabil sau pentru sondaje de opinie;
  • Când părăsiţi locuinţa, chiar şi pentru scurt timp, închideţi toate ferestrele;
  • Ţineţi uşa de acces în locuinţă încuiată permanent, chiar şi atunci când sunteţi acasă;
  • Folosiţi în mod corespunzător interfonul de la intrarea în scara blocului, nu deschideţi necunoscuţilor, asiguraţi-vă că uşa se închide după ce aţi intrat sau ieşit din imobil;
  • Protejaţi-vă ferestrele cu grilaje metalice sau cu un sistem antiefracţie dacă locuiţi la parter sau etajele inferioare unde este posibil accesul prin escaladare; 

 

Dacă locuiți la casă, înconjuraţi-vă terenul cu un gard înalt, greu de escaladat.

Puteţi monta un sistem de supraveghere video în exterior, care să înregistreze orice activitate desfăşurată în curtea casei. De asemenea puteți instala un sistem de iluminare cu senzori de mişcare. 

Apelați la o persoană de încredere care să vă ridice eventualele facturi sau înştiinţări lăsate în uşă ori în cutia poştală, pe perioada cât lipsiţi de la domiciliu; 

Evitați să depozitați în curtea casei, la vedere, ambalajele unor obiecte de valoare.

Când părăsiţi locuinţa, pe timpul nopţii, lăsaţi o lumină aprinsă sau un aparat de radio în funcţiune; 

  • În cazul absenţelor îndelungate de la domiciliu, rugaţi vecinii sau prietenii apropiaţi să procedeze astfel încât să nu se simtă lipsa dumneavoastră: ridicarea corespondenţei etc.; 
  • Montaţi la vedere plăcuţe de atenţionare cu privire la existenţa unui sistem de securitate; 
  • Achiziţionaţi întrerupătoare care, la diverse intervale de timp, aprind şi sting automat lumina. 

 Nu vă transformaţi conturile de pe reţelele de socializare în surse de informaţii pentru persoane cu rele intenții.

  • Nu comunicaţi date despre plecarea de acasă pentru o perioadă mai mare de timp în postările de pe reţelele de socializare;
  • Nu postaţi, dumneavoastră sau un alt membru al familiei, pe site-urile de socializare adresa sau imagini din care să reiasă că aveţi în casă obiecte de valoare.

 

Totodată, în contextul cazului prezentat, menționăm faptul că protecția animalelor  reprezintă o linie de muncă importantă pentru polițiștii covăsneni.

Acest fapt este relevat și de eforturile Poliției Române de a crea și operaționaliza Birourile Protecția Animalelor, structuri specializate pentru prevenirea și combaterea faptelor de natură contravențională sau penală îndreptate împotriva animalelor sau care au ca obiect animalele aflate într-o stare de pericol.

Este important de menționat faptul că prin legislația în vigoare s-au instituit instrumente de a aborda faptele îndreptate împotriva animalelor.

Astfel conform O.U.G. nr. 175/2020 pentru completarea unor acte normative cu incidență în protecția animalelor, polițistul deţine instrumentul administrativ de plasare a animalului în adăpost, în vederea înlăturării unui pericol iminent îndreptat împotriva acestuia. 

Faptele de cruzime împotriva animalelor nu vor fi tolerate de polițiștii covăsneni, aceștia își vor folosi prerogativele conferite de lege pentru a combate și preveni astfel de fapte”, transmite IPJ Covasna. 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.