Antal Árpád, despre situația blocurilor cu datorii la apă: „Unii datornici chiar sunt în apartamente care sunt în proprietatea primăriei”
Primarul din Sfântu Gheorghe spune că autoritățile caută soluții în continuare în cazul acelor blocuri care au acumulat datorii la apă și riscă din nou să fie deconectate de la rețea. Antal Árpád a punctat și că se dorește atât sprijinirea persoanelor vulnerabile, dar la fel de important este și ca operatorul regional Gospodărie Comunală să își recupereze banii.
„Între timp au mai fost discuții între asociații de proprietari și Gospodărie Comunală. Noi, ca primărie, pe de o parte suntem interesați ca furnizarea de apă să nu se întrerupă, dar pe de altă parte suntem interesați ca societatea să recupereze datoriile. Am făcut o analiză. Vedem că sunt situații în care unii datornici chiar sunt în apartamente care sunt în proprietatea primăriei. Încercăm să obținem o reeșalonare a datoriilor în sensul în care toată lumea să plătească facturile curente și o parte din datoriile restante. Dacă va funcționa acest sistem, atunci vom putea oarecum păstra această situație de a nu întrerupe apa. În cazul în care locuitorii din anumite zone nu vor plăti nici măcar facturile curente și măcar o părticică din restanțe, atunci nu vom avea altă soluție decât să întrerupem, nu total, dar temporar, apa. Nu avem altă soluție”, a spus primarul marți, într-o conferință de presă.
Întrebat și dacă cel mai rău scenariu, acela al unei noi întreruperi a furnizării serviciului de apă se va aplica, vor fi în continuare afectați și cetățenii care au plătit, dar locuiesc în blocurile cu datornici, edilul a răspuns că „a trăi într-o comunitate înseamnă și acest lucru. Deci atâta timp cât nu ai soluții separate...Trebuie să verificăm și asta, dacă se poate pe fiecare locuință (n.red.: opri furnizarea). Analizăm. Încă nu s-a luat o decizie în acest sens. Interesul nostru este ca să nu fie sistată apa, dar nici nu putem să lăsăm compania să intre în faliment sau să plătească alții, pentru că practic firma va fi nevoită să crească tariful pentru a putea suporta acele creanțe”, a explicat Antal Árpád.
Mai multe blocuri reprezentate de șase asociații de proprietari din Sfântu Gheorghe au fost debranșate la finele lunii aprilie, pentru scurt timp, de la rețeaua de apă din cauza datoriilor acumulate.
Directorul Gospodărie Comunală SA, Kozsokár Attila a spus atunci pentru Observatorul de Covasna – CovasnaMedia.ro că scopul acestei măsuri este doar de recuperare a datoriilor pe care le-au acumulat aceste asociații. Ar fi vorba de peste 500.000 de lei.
Ulterior, în căutarea de soluții pentru rezolvarea problemei s-a implicat și primăria, astfel că a doua zi s-a reluat furnizarea serviciului și au început discuțiile.
În total, datoriile acumulate de clienții din județul Covasna la Gospodărie Comunală SA până acum însumează aproximativ 7 milioane de lei. În peste 100 de cazuri, dosarele datornicilor au ajuns la executori, a spus în aprilie directorul, în conferința de presă în care s-a anunțat și că prețurile la apă și canalizare se vor majora cu peste 40% de la 1 mai.
Acțiunea debranșării datornicilor din județ a început de la mijlocul lunii aprilie, atât la clienții casnici și firme și ulterior și la blocuri, după ce au avut loc și informări în prealabil. Situația în cazul asociațiilor de proprietari este mai delicată, având în vedere că printre locuitorii apartamentelor și garsonierelor debranșate sunt și cetățeni care și-au plătit la zi facturile, însă potrivit legii întreruperea furnizării serviciului se poate face doar în raport cu asociația cu care Gospodărie Comunală SA are contract încheiat, nu cu fiecare beneficiar în parte.
„Neachitarea facturii în termen de 45 de zile calendaristice de la data emiterii (după terminarea perioadei de graţie) are drept consecinţă sistarea în mod automat a furnizării serviciilor de apă potabilă”, mai informa atunci Gospodărie Comunală SA.