SOCIAL 24 august 2023

Angajații de la DSVSA Covasna au ieșit la protest în fața sediilor PSD și PNL

de Daniela Luca | 943 vizualizări

Frica destructurării instituției i-a scos miercuri în stradă și pe angajații Direcției Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Covasna. Sindicaliștii au pichetat sediile PSD şi PNL pentru a-și manifesta protestul față de ordonanța ce vizează reducerile cheltuielilor bugetare, care ar putea avea un impact negativ asupra activității lor. Aceștia susțin că destructurarea serviciilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor reprezintă o eroare gravă, care poate avea consecinţe dezastruoase pentru economie şi populaţie.

Peste 40 de medici veterinari, asistenți și ingineri din laboratoarele DSVSA Covasna s-au adunat miercuri, în jurul orei 10:00, în faţa filialei judeţene a Partidului Social Democrat (PSD), unde au avut o consultare cu reprezentantul partidului. Acțiunea de protest s-a mutat apoi la sediul Partidului Național Liberal (PNL) din oraș.

Vocile sindicale au adus în prim-plan preocupările concrete ale profesioniștilor din domeniu și au transmis un apel către decidenți pentru luarea în considerare a implicațiilor pe care le-ar putea avea potențialele decizii.

Am reușit să vorbim cu președintele PSD Covasna, Bogdan Barbu. Ne-a spus că va transmite doleanțele noastre mai departe, iar cu reprezentanții PNL vom discuta în cursul zilei de joi. Membri de sindicat suntem în jur de 70, iar instituția are o sută și un pic de angajați. Ordonanța asta de Urgență este încă sub formă de draft. Vor să ne treacă la Consiliile Județene, iar a doua variantă este să ne regionalizeze, deci în patru sau cinci județe să desființeze direcțiile județene pentru a fi comasate într-un singur județ. Prin asta se vor desființa contabilitatea, logistica și așa mai departe. Sperăm să nu se ajungă aici”, ne-a spus liderul Sindicatului Veterinarilor din DSVSA Covasna, dr. Bota Zoltán.

Medic veterinar: „Nu e cazul să fim luați în glumă”

În contextul unei posibile restructurări a serviciilor veterinare, specialiștii au ridicat semnale de alarmă cu privire la impactul devastator asupra sănătății umane, dar și a animalelor. Una dintre angajatele DSVSA Covasna, dr. Raluca Popescu, medic veterinar cu experiență, atrage atenția asupra consecințelor directe ale unei astfel de decizii.

Se încearcă destructurarea serviciilor veterinare, fapt ce are consecințe extrem de grave la nivelul sănătății populației și animalelor. Asta înseamnă toxiinfecții, boli la animale, boli transmisibile de la animale la om și multe alte lucruri care nu pot fi făcute pe repede-nainte. Personalul cu care se lucrează este și așa subdimensionat pentru volumul de muncă pe care îl avem, pentru pretențiile pe care toată lumea le are de la noi ca instituție. Lucrăm în timpul liber, lucrăm de Crăciun, de Revelion și lucrăm la ora trei noaptea dacă este nevoie, pentru că sunt situații care trebuie gestionate atunci, nu peste cinci minute. Nu avem spor de hemoroizi, avem spor pentru că lucrăm cu rabie, lucrăm cu salmoneloze, lucrăm cu stafilococi, boli profesionale care se transmit la om și cu care nu este de joacă. Nu e cazul să fim luați în glumă. Salariile în sistemul nostru nu s-au mărit din 2015, inflația a crescut, costurile vieții au crescut”, ne-a spus miercuri medicul veterinar Raluca Popescu.

Care sunt principalele îngrijorări ale protestatarilor?

Protestatarii au înmânat politicienilor un memoriu în care au detaliat fiecare îngrijorare legată de starea actuală a sistemului veterinar și consecințele potențiale ale măsurilor planificate.

Printre aspectele aduse în discuție în document se numără preocuparea legată de destructurarea serviciilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, fapt care reprezintă un adevărat „atentat la siguranța națională a României”.

Un alt punct respinge vehement propunerea de a reduce veniturile pentru angajații din sistem.

„În acest sens vă solicităm să aveți în vedere renunțarea la această măsură pentru personalul din cadrul serviciilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor ale căror venituri salariale și sporuri sunt specifice profesiei medicale veterinare (corespunzător cu cele acordate pentru medicii umani) și nu au legătură cu sporurile pentru alte categorii din administrație”, se mai arată în document.

Cea de-a treia preocupare se referă la blocarea posturilor din domeniu. Consiliul Național al Federației Sindicale a Veterinarilor din România (FSVR) a exprimat dezaprobarea față de aspectele din Ordonanța de Urgență care impun măsura reducerii sau desființării cu 100% a posturilor vacante.

„Măsura nu este o soluție acceptabilă pentru structura serviciilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, deoarece neocuparea posturilor vacante din sistem este consecința scăderii continue a gradului de atractivitate salarială a posturilor, raportat la specificul profesional al acestora, fiind cunoscută lipsa de specialiști din domeniu”, arată aceeași sursă.

Sindicaliștii solicită renunțarea la această măsură și propun includerea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) în rândul situațiilor de excepție prevăzute în proiectul de act normativ. Prin aceasta, ei cer aplicarea unui procent de maximum 30% pentru posturile vacante desființate, pentru a atenua impactul asupra funcționării serviciilor vitale pentru sănătatea publică și animalelor.

Astfel de proteste au avut loc și în alte orașe din țară. În lumina acestor preocupări, comunitatea veterinară și-a exprimat dorința de a fi consultată în mod activ în procesul decizional. Sindicaliștii susțin că o abordare atentă la nevoile sectorului ar putea contribui la menținerea unui nivel adecvat de servicii medicale veterinare și prevenire a riscurilor pentru sănătatea publică și animală.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.