SOCIAL 13 august 2020

Amenzi de peste 40.000 de lei date de ITM Covasna în două săptămâni

de Daniela Luca | 1035 vizualizări

Încă o persoană a fost depistată fără carte de muncă la serviciu

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Covasna a aplicat în perioada 27 iulie – 9 august amenzi în valoare totală de 40.500 de lei pentru diferite nereguli constatate în urma controalelor efectuate, arată datele furnizate de instituție. Aproape jumătate din sumă provine dintr-o sancțiune dată pentru munca nedeclarată. Inspectorii au verificat din nou în ce măsură s-au conformat angajatorii legislației specifice din perioada stării de alertă.

În perioada 27 iulie – 9 august 2020 au fost efectuate în total 43 de controale, dintre care 23 în domeniul relațiilor de muncă (RM) și 20 în cel al securității și sănătății în muncă (SSM).

Potrivit ITM Covasna, au fost aplicate 7 amenzi, dintre care 5 în domeniul relațiilor de muncă, dar și 35 de avertismente, de data aceasta majoritatea, adică 32, încadrându-se în domeniul securității și sănătății în muncă.  

Valoarea totală a amenzilor se ridică la 40.500 de lei, RM = 30.500 lei, respectiv SSM = 10.000 lei.

Totodată, a fost dată și o sancțiune pentru munca nelegală. O persoană a fost depistată fără contract individual de muncă la serviciu, iar valoarea amenzii date de ITM pentru această abatere a fost de 20.000 de lei. 

Inspectorii ITM Covasna au dispus în perioada menționată 49 de măsuri, dintre care 15 în domeniul relațiilor de muncă și 34 în cel al securității și sănătății în muncă.

În total, în cele două săptămâni, au fost sancționați 33 de angajatori din județ.

„Au fost intensificate controalele cu acțiuni care s-au derulat sâmbăta și duminica și controale de noapte, în echipe mixte, pentru verificarea legislației specifice din perioada stării de alertă. S-au constatat o serie de neconformități dintre care, cele mai importante sunt: în domeniul securității și sănătății în muncă -  lucrătorii nu utilizau echipamentul de protecție acordat de către angajator; angajatorul nu a transmis la ITM Covasna PV CSSM, nu sunt afișate la locuri vizibile informațiile utile de prevenire COVID-19, nu este actualizat PPP, lipsa mijloacelor de protecție colectivă de sprijinire a malurilor, împotriva surpării terenului, planul propriu de securitate și sănătate nu este pe șantier, nu a fost respectată o distanță minimă și suficientă de depozitare a grămezilor de pământ rezultat  din excavații, angajatorul nu a asigurat cunoașterea si aplicarea de către toți lucrătorii a măsurilor prevăzute în PPP, nu sunt stabilite prin fișa postului atribuțiile și răspunderile în domeniul SSM, nu a fost asigurată supravegherea stării de sănătate a lucrătorilor”, transmite ITM Covasna. 

Pe de altă parte, în domeniul relațiilor de muncă, printre principalele nereguli constatate se numără lipsa evidenței zilnice a muncii cu specificația orei de începere și a orei de terminare a programului, lipsa evidenței zilnice a muncii, neacordarea repausului săptămânal. Totodată, au fost identificate și persoane care lucrau deși aveau contractul individual de muncă suspendat. 

„În perioada următoare, vom continua controalele în cadrul campaniei de verificare a aplicării și respectării măsurilor privind prevenirea răspândirii  îmbolnăvirii cu COVID-19, mai ales la  angajatorii cu număr mare de personal. Acțiunile de control se vor derula în colaborare cu alte instituții, respectiv: Direcția de Sănătate Publică, Poliție, Jandarmerie și Biroul Județean pentru Imigrări Covasna”, au mai specificat reprezentanții ITM Covasna. 

În luna iulie au fost efectuate în total 164 de controale, dintre care 91 în domeniul relațiilor de muncă (RM) și 73 în cel al securității și sănătății în muncă (SSM). 

Potrivit ITM Covasna, au fost aplicate 17 amenzi, majoritatea în domeniul relațiilor de muncă, dar și 148 de avertismente, de data aceasta majoritatea încadrându-se în domeniul securității și sănătății în muncă. 

Valoarea totală a amenzilor date luna trecută se ridică la 114.700 de lei. 

Anul trecut, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) al județului Covasna a aplicat peste 240 de sancțiuni contravenționale pe linia de control privind relațiile de muncă și evidența muncii. Dintre acestea, 91 au fost amenzi, în cuantum total de 554.700 de lei.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.